Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

8 lucruri bine de stiut daca esti platitor de TVA

operatiuni scutite de tva

1. Daca firma ta este platitoare de TVA, atunci codul tau de TVA (ex. RO123456) este un cod valid in UE si poti efectua tranzactii intracomunitare comunicand acest cod partenerilor tai. Acestia pot urmari validitatea lui in VIES o aplicatie online care permite verificarea validitatii codului de TVA al operatorilor din UE.

La randul tau, poti verifica validitatea codului de TVA al partenerilor tot in aceasta aplicatie care se interconecteaza cu bazele de date nationale: daca codul de TVA este valid, se afiseaza statutul Valid. In caz contrar, se afiseaza statutul Nevalid. In functie de normele nationale privind protectia datelor cu caracter personal, unele state membre vor furniza si numele si adresa asociate numarului respectiv de TVA, asa cum figureaza in baza nationala de date.

Respectiva confirmare se face numai pentru ziua in curs, nefiind posibila confirmarea validitatii unui numar de TVA in trecut.

Este important sa faci aceste verificari in VIES pentru a putea aplica tratamentul fiscal corect din punct de vedere al TVA.

2. In ce priveste perioada fiscala a TVA, in mod obisnuit, aceasta poate fi luna sau trimestrul.

Regula generala este ca perioada fiscala este luna calendaristica, iar exceptia este trimestrul pentru persoanele impozabile care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

De exemplu, daca in 2020:

  • perioada fiscala a TVA a fost luna
  • cifra de afaceri a fost sub 100.000 euro si
  • nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri

atunci perioada fiscala a TVA in 2021 devine trimestrul.

        Daca in 2020:

  • perioada fiscala a fost trimestrul
  • cifra de afaceri a fost peste 100.000 euro

atunci in 2021 perioada fiscala a TVA devine luna.

Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro care se aplica in anul X se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului X-1. Daca ai o situatie speciala, fiscul poate aproba, la solicitarea justificata, o alta perioada fiscala, respectiv:

  • semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru
  • anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

3. In prezent, platitorii de TVA pot aplica doua regimuri:

  1. regimul normal, prin care, foarte simplificat spus, TVA se deduce/colecteaza in momentul primirii/emiterii unei facturi
  2. regimul TVA la incasare: se deduce/colecteaza TVA numai in momentul platii/incasarii facturilor. Astfel, daca spre exemplu ai emis o factura cu TVA dar inca nu ai incasat-o, nu va trebui sa platesti TVA la aceasta pana in momentul in care o incasezi.

4. Daca cifra de afaceri anuala depaseste 2.250.000 lei si esti platitor de TVA la incasare, esti obligat sa treci la regimul normal de TVA.

5. Plafonul cifrei de afaceri pentru a trece de la calitatea de platitor de TVA trimestrial la TVA lunar este cifra de afaceri de 100.000 euro. Astfel, daca la finalul anului constati ca ai depasit cifra de afaceri de 100.000 euro, va trebui sa platesti TVA lunar. De aceea,  este bine sa verifici evolutia cifrei de afaceri in mod constant pentru a putea lua masurile necesare in cazul in care observi ca depasesti plafonul si nu doresti sa devii platitor de TVA.

6. Daca te afli in situatia de a solicita rambursare de TVA, poti solicita rambursarea doar daca suma solicitata este mai mare de 5.000 lei. In cazul in care suma TVA de recuperat este mai mica decat 5.000 lei, suma trebuie reportata obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare. Pana in 25 ianuarie 2021, in cazul in care soliciti rambursarea de TVA, trebuie sa stii ca aceasta se va efectua cu control ulterior.

7. Daca esti platitor de TVA si perioada fiscala este trimestrul, dar vei face achizitii intracomunitare de bunuri, vei fi obligat sa iti schimbi perioada fiscala a TVA din trimestru in luna calendaristica. Nu se aplica aceeasi regula in cazul in care faci achizitii intracomunitare de servicii. Pentru acestea nu vei fi nevoit sa devii platitor de TVA lunar.

8. Un alt aspect important care trebuie mentionat este ca acest cod de TVA poate fi anulat din oficiu in anumite situatii precum:

  • daca firma este declarata inactiva
  • daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni ?i/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din OG nr. 39/2015 privind cazierul fiscal
  • daca nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei care are perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic
  • daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica si pentru doua trimestre calendaristice consecutive, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii realizate in cursul acestor perioade de raportare
  • daca persoana impozabila nu era obligata si nici nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA
  • in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 3151
  • daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, prezinta risc fiscal ridicat

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *