Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Conta

2 rapoarte noi in modulul Salarizare din SmartBill Conta

Rapoarte Concedii Odihna

Dupa cum v-am obisnuit deja, echipele noastre de dezvoltare lucreaza pentru a veni in intampinarea solicitarilor primite din partea voastra. Avem in acest moment placerea de a va anunta ca in modulul Salarizare din SmartBill Conta au fost implementate 2 rapoarte dedicate concediilor de odihna:

  • Raport concedii de odihna – prezinta informatiile pe un singur salariat, centralizate per total, pe ani sau la nivelul fiecarei luni in parte
  • Centralizator concedii de odihna – prezinta informatiile centralizate per total ale tuturor salariatilor firmei, cu posibilitatea de a intra in detalii pe fiecare salariat

Raportul Concedii de odihna

Cum calculam valorile prezentate in raport?

  • Valoare/zi CO (estimata) se calculeaza ca (Salariu de baza + Sporuri permanente) / Numar zile lucratoare din luna situatiei sau luna incetarii contractului, daca exista. Poate sa difere de valoarea reala calculata efectiv pe statul de salarii, unde calculul este mai complex si ia in considerare si media celor 3 luni anterioare si datele de pe statele de salarii.
  • Valoare zile CO neefectuate (estimata) = Zile CO neefectuate x Valoare/zi CO estimata
  • Zile inactivitate: Zile lucratoare de inactivitate: suspendari, absente nemotivate, concedii fara plata, somaj tehnic. Pentru aceste perioade, salariatului nu i se cuvine concediu de odihna.
  • Zile CO cuvenite: Zile de concediu cuvenite pentru zilele active (zile lucratoare – zile inactive). Se calculeaza astfel: Nr. zile concediu/an = Total zile lucratoare din an x Zile active. Pe lunile de dupa data incetarii sau data sfarsit activitate (pentru contractele pe perioada determinata) nu se calculeaza zile CO cuvenite.
  • Zile CO efectuate: Numarul de zile de concediu de odihna luate si/sau platite la incetarea contractului.
  • Zile CO neefectuate: Zile de concediu cuvenite – Zile CO efectuate

Coloanele raportului sunt configurabile.

In mod implicit, totii anii sunt restransi si se pot extinde unul cate unul prin click pe an, astfel incat se se vizualizeze situatia detaliata la nivel de luni.

Exemplu:

  • migrarea salarizarii in SmartBill Conta s-a facut in luna aprilie 2020, adica primul stat de salarii emis din SmartBill Conta este pe aprilie 2020
  • salariatul a fost activ la 01.04.2020 si are cele 3 campuri completate
    • Zile concediu de odihna neefectuat reportate din anul anterior preluarii → numarul de zile de concediu de odihna neefectuat reportate din anul 2019
    • Zile concediu de odihna efectuate in anul preluarii → numarul de zile de concediu luate in perioada antemigrare: ianuarie – martie 2020
    • Zile de inactivitate in anul preluarii → numarul de zile de suspendare, absente nemotivate, concedii fara plata si somaj tehnic din perioada ante migrare: ianuarie – martie 2020 primul stat de salarii in aplicatie in aprilie 2020

Centralizator concedii de odihna

Raportul prezinta o situatie de ansamblu asupra concediilor de odihna ale tuturor salariatilor firmei. In mod implicit, centralizatorul concediilor de odihna va avea o filtrare activa, astfel in raport vor fi prezentati doar salariatii activi sau suspendati. Desigur, acest filtru poate fi scos sau modificat, impreuna cu alte filtre disponibile in acest raport.


Coloanele raportului sunt configurabile.

Pe coloana de Actiuni exista actiunea Vezi detalii in Raport CO care deschide raportul de concedii de odihna pentru salariatul respectiv, la aceeasi luna ca cea din centralizator. Raportul poate fi exportat in excel.

Ce poti afla rapid cu ajutorul rapoartelor?

Cate zile de CO a efectuat un salariat intr-o anumita perioada?

Din Raport concedii de odihna se selecteaza salariatul si situatia la luna, de exemplu luna decembrie 2021, pentru a vedea ce zile de concediu de odihna a avut salariatul in anul 2021. Se poate alege coloana cu informatiile relevante pentru aceasta intrebare: Zile CO efectuate. Se expandeaza prin click anul 2021 si se poate vedea situatia la fiecare luna.

La cate zile de CO are dreptul un salariat (zile neefectuate)?

Din raport concedii de odihna se selecteaza salariatul si situatia la luna. De exemplu, daca suntem in cursul anului, in luna septembrie 2021 si vrem sa stim la cate zile de concediu mai are dreptul salariatul pana la finalul anului, vom selecta Situatie la luna Decembrie 2021. Dat fiind ca salariatul este activ i se vor calcula zile de CO cuvenite pana la luna decembrie 2021, inclusiv (presupunem ca acesta va fi activ tot anul). Numarul de zile de CO neefectuate la care mai are dreptul salariatul pana la finalul anului se poate vedea in informatiile din afara tabelului, iar detalii se pot urmari in tabel, pe coloana Zile CO neefectuate.

Nota: pentru ca acest numar sa fie corect, este necesar ca pentru salariatii care erau activi la data migrarii salarizarii in aplicatia SmartBill Conta sa fie completate urmatoarele informatii pe salariat, in sectiunea Baza concediu odihna:

Cate zile de CO neefectuate trebuie sa i se plateasca unui salariat la incetarea contractului?

Mai intai se inregistreaza incetarea contractului in aplicatie (Salarizare > Salariati > Actiuni > Incetare contract). Din raport concedii de odihna se selecteaza salariatul si situatia la luna incetarii. Numarul de zile de CO neefectuate la data incetarii care ar trebui sa fie platite salariatului pe statul de salarii din luna incetarii se poate vedea in informatiile din afara tabelului, iar detalii se pot urmari in tabel, pe coloana Zile CO neefectuate.

Pe exemplul de mai sus, cele 6 zile de CO neefectuate ar trebui trecute in calculul de salarii pe coloana Zile CO neefectuat, pentru ca ele sa fie platite salariatului.

Dupa ce acestea au fost trecute in calculul salarial, la reintrarea in raport, se poate observa ca Zile CO neefectuate s-au actualizate la zero, cele 6 zile platite figurand acum ca zile CO efectuate (pe luna incetarii, noiembrie 2021).

Care este valoarea totala a zilelor de CO neefectuate care ar trebui provizionata la finalul anului?

Din Centralizator concedii de odihna se selecteaza Situatie la luna decembrie. Valoarea estimata a zilelor de CO neefectuate se poate vedea pe coloana dedicata, iar la finalul raportului exista totalul la nivel de societate, care poate fi inregistrat ca provizion.

Care este valoarea zilelor de CO neefectuate care ar trebui provizionata pe fiecare centru de cost in parte?

Se procedeaza la fel ca in raspunsul la intrebarea anterioara, dar suplimentar ar trebui aplicata filtrare pe fiecare centru de cost in parte. Sau se poate exporta in excel centralizator nefiltrat pe centre de cost si prelucra datele in fisier, deoarece datele contin inclusiv informatia privind centrul de cost aferent fiecarui salariat.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *