Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Conta

Nou in SmartBill Conta: Sincronizarea cheltuielilor in contabilitate

Analiza financiara

De acum utilizatorii SmartBill Conta vor putea prelua rapid cheltuielile inregistrate in SmartBill Facturare sau SmartBill Gestiune printr-un proces similar cu sincronizarea restului de documente. Astfel, in acest moment toate tranzactiile de achizitii sunt preluate in SmartBill Conta. Meniul de Sincronizare a fost actualizat. Acum are un submeniu care contine mai multe optiuni: Sincronizare tranzactii si Parametrari. In sectiunea Parametrari se vor stabili toate parametrarile care se fac la sincronizare, cum ar fi tipuri de produse, produse si servicii, cheltuieli si tari.

Cum functioneaza sincronizarea cheltuielilor?

Procesul este similar cu sincronizarea celorlalte tranzactii care se fac in SmartBill Conta, cum ar fi sincronizarea NIR-urilor. La sincronizarea cheltuielilor se genereaza achizitii interne sau externe.

Aceste informatii sunt folosite pentru a face legatura intre tranzactiile din SmartBill Facturare / Gestiune si notele contabile din SmartBill Conta. Procesul este acelasi cu atribuirea tipurilor contabile pentru produse si servicii.

In fereastra care se deschide pentru fiecare categorie / subcategorie de cheltuiala se pot stabili urmatoarele informatii:

  • contul contabil care sa fie folosit
  • tipul de cheltuiala
    • deductibila
    • nedeductibila
    • deductibila 50%
  • tip TVA
    • se poate alege una din urmatoarele valori:
      • deductibila
      • nedeductibila
      • deductibila 50%
    • aceasta coloana apare doar pentru firmele care sunt platitoare de TVA
      • cand o firma devine platitoare de TVA, va trebui sa configureze si aceasta coloana
  • centru de cost

Configurarea se poate face linie cu linie sau in masa. Dupa ce se face configurarea, asocierile se pastreaza in aplicatie si nu mai trebuie refacute.

Daca nu doresti ca toate cheltuielile tale sa ajunga in contabilitate, deoarece ar putea dubla datele deja inregistrate acolo, poti configura atat categoriile de cheltuieli pe care doresti sa le sincronizezi, cat si pe acelea pe care nu vrei sa le sincronizezi. In plus, poti configura si alte conturi decat cele din clasa 6 pentru anumite categorii de cheltuieli preluate prin procesul de sincronizare.

Daca ai mai multe conturi contabile poti sa alegi contul dorit pentru a face salvarea in contabilitate doar a unei categorii de cheltuiala. In functie de contul ales sau de optiunea de sincronizare, anumite campuri devin inactive si isi pierd continutul.

Dupa ce se face configurarea cheltuielilor, se poate realiza sincronizarea. Tranzactiile vor fi salvate ca achizitii interne sau externe, in functie de felul in care este intocmit documentul, tara partenerului sau cota TVA. Procesul este acelasi ca in cazul NIR-urilor.

Cum se parametreaza cheltuielile ulterioare sincronizarii?

Parametrarea cheltuielilor poate fi editata din Sincronizare > Parametrari > Cheltuieli. Se deschide lista cu toate cheltuielile sincronizate si cu parametrarile efectuate. Din actiuni se poate face editarea fiecarei parametrari. De asemenea, se poate face o actualizare in masa, de la butonul Alege actiunea. Actualizarea cheltuielilor are impact doar pentru tranzactiile efectuate ulterior actualizarii. Nu se modifica documentele deja emise.

Daca doresti sa faci o corectie a categoriilor de cheltuieli deja salvate in aplicatia de contabilitate, acest lucru este posibil, iar modificarile vor intra in vigoare incepand cu urmatoarea sincronizare.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Economist pasionat, fost contabil, Alex Leca a colaborat cu echipa SmartBill inca de la inceput, contribuind decisiv la prima versiune a programului. Acum este managerul proiectului SmartBill Conta.