Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

12 cheltuieli cu deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal

cheltuieli cu deductibilitate

In practica, orice societate are diverse cheltuieli care pot fi incadrate, conform legii, ca fiind cheltuieli deductibile, nedeductibile sau cu deductibilitate limitata. Aceasta incadrare prezinta importanta pentru societatile inregistrate ca platitori de impozit pe profit. In cele ce urmeaza vom prezenta care sunt acele cheltuieli cu deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal.

Dupa cum stim, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile ? cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

In practica, sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata urmatoarele:

1.Cheltuielile de protocol:

Acestea sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.

In cadrul acestor cheltuieli se vor include si cheltuielile inregistrate cu TVA colectata pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.

Pentru tot ce depaseste 100 lei/cadou entitatea trebuie sa intocmeasca autofactura si sa colecteze TVA.

2.Cheltuielile sociale:

Sunt deductibile limitat in limita unei cote de maxim 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. In aceasta categorie a chetuielilor sociale cu deductibilitate limitata pot fi incluse:

? ajutoarele: de inmormantare, pentru bolile grave si incurabile, pentru nastere, pentru proteze, pentru pierderi produse in gospodariile proprii, copiilor din scoli si centre de plasament;

? cheltuielile pentru buna functionare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor: cre?e, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, etc.;

? cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munc?, tichete de cre??, contravaloarea serviciilor turistice ?i/sau de tratament;

? alte cheltuieli alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza CCM sau a unui ROI;

3.Cheltuielile cu tichetele de masa si voucherele de vacanta:

Acestea au deductibilitate limitata in sensul ca sunt deductibila daca sunt acordate in limita prevazuta de Legea nr. 142/1998 a tichetelor de masa. Incepand cu 01.01.2019 aceasta lege va fi abrogata si inlocuita de Legea nr. 165/2018.

Mai exact, angajatul are dreptul la 1 tichet de masa (cu o anumita valoare stabilita de angajator, conform legii) pentru fiecare zi lucratoare in care acesta este prezent la munca.

4.Scazamintele, perisabilitatile, pierderile rezultate din manipulare si depozitare:

Perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare sau in reteaua de distributie.

Asadar, cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile limitat in sensul ca acestea trebuie sa se incadreze in limitele legale mentionate in Hotararea nr. 831/2004.

5.Pierderile tehnologice:

Sunt deductibile doar acelea care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu.

6.Cheltuielile reprezentand cantitatile de energie electrica consumate la nivelul normei proprii de consum:

In lipsa unui nivel al normei proprii de consum se apeleaza la nivelul normei aprobate de catre A.N.R.D.E., care include si consumul propriu comercial, pentru contribuabilii din domeniul distributiei energiei electrice.

7.Cheltuielile cu provizioane sau ajustari pentru depreciere si rezerve:

Provizioanele pentru garantii de buna executie acordate clientilor se deduc trimestrial/anual numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul trimestrului/anului respectiv pentru care se acorda garantie in perioadele urmatoare, la nivelul cotelor mentionate in conventiile incheiate sau la nivelul procentelor de garantare prevazut in tariful lucrarilor executate ori serviciilor prestate.

Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu.

Ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductibile in limita unui procent de 30% din valoarea acestora daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei; nu sunt garantate de alta persoana; sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului.

8.Cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic:

Costurile excedentare ale indatorarii care depasesc plafonul deductibil (200.000 euro calculat la cursul BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal), sunt deduse limitat in perioada fiscala in care sunt suportate, pana la nivelul a 10% din baza de calcul stabilita conform algoritmului:

-diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, costurile excedentare ale indatorarii, precum si sumele deductibile reprezentand amortizarea fiscala.

9.Amortizarea:

Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii.

Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune, prin aplicarea regimului de amortizare specific tipului de mijloc fix.

Potrivit Hotararea Guvernului nr. 2139/2004 fiecare mijloc fix se incadreaza intr-o anumita categorie, iar pentru fiecare categorie, se stabileste un anumit interval de ani, in cadrul caruia societatea poate stabili o durata fixa.

Pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluz?nd si scaunul soferului, din categoria M1, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, ?n limita a 1.500 lei/luna.

10.Cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu:

Au deductibilitate limitata, in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%.

11.Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei PF, folosita si in scop personal:

Acestea sunt deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop (contract de inchiriere; contract de comodat; etc.)

12.Cheltuielile cu autoturismele care nu sunt utilizate exlusiv in scopul activitatii:

Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii si cheltuielile cu combustibilul privind masina firmei, sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata, intr-un procent de 50%, atunci cand aceasta nu este utilizata exclusiv in scopul firmei, adica este utilizata si in scopul firmei dar si in scopuri personale.

Pe de alta parte, autoturismele sunt folosite doar de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, acestea fiind deductibile limitat la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

10 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *