Noutatile legislative sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala din saptamana aceasta:
1. ANAF a demarat actiuni de verificare la scolile de soferi. In prezent sunt verificate 239 de firme. S-au constatat 24 de cazuri in care s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma totala de 8,53 milioane lei prin sustragerea de la plata TVA, a impozitului pe venitul microintreprinderilor si a impozitului pe dividende. Printre constatarile organelor de control se regasesc inregistrarea in contabilitate a unor sume mici precum contravaloarea cursurilor teoretice insa evitarea inregistrarii unor sume mai mari, precum contravaloarea cursurilor practice sau a combustibilului.
2. Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta care prevede majorarea cu un punct procentual, incepand cu 1 ianuarie 2024, a contributiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Masura este inclusa in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), care prevede totodata, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022. Mai precis, contributiile la fondurile private de pensii vor creste de la 3.75% la 4.75%.
3. Guvernul a aprobat in 16 martie 2022 o ordonanta care reglementeaza finantarea a patru noi programe:
- IMM PROD – pentru industrializarea economiei
- RURAL INVEST – pentru finantarea afacerilor din mediul rural
- GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul constructiilor
- INNOVATION – pentru inventii si inovatii
4. Urmatoarele zile libere legale in Romania sunt:
- 22 aprilie (vineri) — Vinerea Mare
- 24 (duminica) – 25 (luni) aprilie — Pastele ortodox 2022
- 1 mai (duminica) — Ziua Muncii
- 1 iunie (miercuri) — Ziua Copilului
- 12 iunie (duminica) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
5. Potrivit unui proiect de lege, se propune recunoasterea perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de munca incadrate in grupa I de munca pentru actviitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice si extractiei carbunelui, astfel incat persoanele angajate la aceste locuri de munca sa poata beneficia de reducerea varstei standard de pensionare.
6. O noua propunere legislativa inregistrata la Senat spre dezbatere in luna martie prevede extinderea deductibilitatii sumei de 400 euro aferenta abonamentelor medicale.
In prezent sunt deductibile limitat primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
In plus, acestea nu sunt nici impozabile la angajat.
In propunere se prevede ca sunt deductibile limitat primele de asigurare voluntara de sanatate, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, precum si pachetele de servicii mixte, compuse din servicii medicale si dreptul de utilizare a facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, furnizate sub forma de abonament, platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
7. Data de 31 martie este termenul pentru efectuarea primei transe de plati pentru impozitele si taxele locale. Tot 31 martie este termenul pana la care se poate beneficia de bonificatia de 10% pentru plata intergrala a taxelor pana la acest termen.
Impozitul pe cladiri, pe teren si masina se plateste in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie. Impozitul de pana la 50 lei inclusiv, se plateste integral pana la primul termen de plata. Pentru plata integrala pana la data de 31 martie, se acorda o bonificatie de pana la 10%.
Taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate se plateste in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv. Taxa de pana la 50 lei inclusiv, se plateste integral pana la primul termen de plata.
8. Printr-un proiect legislativ se propune ca pentru semestrul I al anului 2022, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale sa fie de maximum 170 lei/luna, respectiv de maximum 350 lei/eveniment.
Dupa aprobare, valoarea nominala se va aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2022, respectiv august 2022 si septembrie 2022.
9. ANAF a publicat in 16.03.2022 un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 101 “Declaratie privind impozitul pe profit” si al formularului 120 “Decont privind accizele”.
Astfel, se va modifica formularul 101 “Declaratie privind impozitul pe profit” si instructiunile de completare a acestuia, pentru a se putea reflecta bonificatia acordata conform OUG 153/2020.
Formularul 101 se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit. Termenul de depunere a acestuia in 2022 este 25 iunie.
10. Incepand cu 14.03.2022 persoanele fizice au posibilitatea sa se autorecenzeze, platforma dedicata acestui scop fiind accesibila.
Potrivit OUG nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania, toti salariatii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, la recensamantul din 2022, vor avea dreptul la o zi libera, platita de catre angajator.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.