Va prezentam pe scurt noutatile legislative din saptamana aceasta in cronica antreprenoriala:
1. Ziua de 15 august 2022 (luni) este urmatoarea zi libera pe calendarul zilelor libere legale. Urmeaza:
- 30 noiembrie (miercuri) — Sfantul Andrei
- 1 decembrie (joi) — Ziua Nationala a Romaniei
- 25 (duminica) – 26 (luni) decembrie — Craciunul
2. In perioadele cu temperaturi ridicate extreme, daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutive, angajatorii trebuie sa asigure cateva masuri minimale. Nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 de lei.
Prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca
- alternarea efortului dinamic cu cel static
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
- asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb
- asigurarea echipamentului individual de protectie
- asigurarea de dusuri
Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, mai pot lua dupa caz, masuri precum reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00 (in cazul temperaturilor extreme ridicate).
Masurile mai sus mentionate se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
3. Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in România, s-a modificat recent prin Legea 211/2022, publicata in 13 iulie 2022. Se extinde reglementarea participarii la voluntariat a persoanelor fizice de la activitatile de voluntariat desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ la activitatile de voluntariat desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ, precum si la cele organizate de intreprinderi sociale sau intreprinderi sociale de insertie.
Se introduce si o completare a Legii nr. 219 din 23 iulie 2015 privind economia sociala. Astfel, intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie au obligatia de a transmite la agentia de ocupare si o copie dupa registrul de evidenta a voluntarilor odata cu depunerea raportului de activitate anual prevazut de prezenta lege.
4. Incepand cu veniturile aferente anului 2023 se modifica baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza urmatoarele tipuri de venit:
- venituri din activitati independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale
- venituri din asocierea cu o persoana juridica
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
- venituri din investitii
- venituri din alte surse
Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute mai sus, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
Baza de calcul a CASS o reprezinta:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara
O noua categorie de persoane va avea astfel de platit CASS si anume cei care obtin veniturile de mai sus care depasesc 6 salarii minime dar nu depasesc 12 salarii minime.
Mai multe noutati fiscale ce urmeaza sa intre in vigoare in 2023 pentru PFA si microintreprinderi gasiti aici.
5. ANAF a anuntat intr-un comunicat publicat in 03 august 2022 ca a actualizat pe site-ul propriu listele persoanelor juridice care inregistrau obligatii fiscale restante la 30.06.2022 si neachitate pana la data de 31.07.2022.
Concluziile statistice sunt:
- lista contribuabililor mari cuprinde un numar de 93 contribuabili cu obligatii fiscale restante in suma de 5.426, 07 mil. lei
- lista contribuabililor mijlocii cuprinde un numar de 1.644 contribuabili cu obligatii fiscale restante in suma de 12.016,20 mil. lei
- lista contribuabililor mici cuprinde un numar de 31.705 contribuabili cu obligatii fiscale restante in cuantum de 64.408,57 mil. lei
6. Ordonanta nr. 18 din 3 august 2022 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor si organizatiilor economice straine a fost publicata in MOF nr. 779 din 4 august 2022. Ordonanta stabileste cadrul legal si institutional necesar autorizarii si functionarii in România a reprezentantelor societatilor si organizatiilor economice straine autorizate de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.
Acestea pot fi autorizate sa detina reprezentante in Romania de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, care le elibereaza autorizatia de functionare.
Pentru obtinerea autorizatiei de functionare se achita o taxa de autorizare in suma de 1.000 de euro/an, echivalentul in lei, la cursul Bancii Nationale a României din data platii.
Cererea prin care se solicita deschiderea unei reprezentante si eliberarea autorizatiei de functionare a unei reprezentante se completeaza electronic prin intermediul platformei electronice dedicate, se adreseaza Ministerului Antreprenoriatului si Turismului si va cuprinde urmatoarele informatii:
- denumirea, sediul social si codul de inregistrare fiscala ale entitatii straine
- obiectul de activitate al reprezentantei, in conformitate cu obiectul de activitate al societatii sau organizatiei economice straine solicitante
- durata de functionare a reprezentantei
- reprezentantul reprezentantei in relatiile cu tertii
- sediul reprezentantei
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.