Finalul anului 2023 aduce mai multe noutati fiscale publicate in Legea 296/2023. Unele modificari fiscale au aplicabilitate chiar incepand cu luna noiembrie 2023, altele intra in vigoare etapizat pe parcursul anului 2024.
Principalele modificari fiscale vizeaza:
Microintreprinderi
Vom avea doua cote de impozitare:
a) 1% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) de mai jos.
b) 3% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 60.000 euro sau desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare unor coduri CAEN din IT, HORECA, domeniul medical si activitati juridice.
TVA
S-a clarificat termenul de locuinte care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, in sensul introducerii si a unor conditii cu privire la gradul de finisare a locuintelor si la dotarile necesare.
Se majoreaza TVA la 9% pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale si sportive, livrarea locuintelor sociale, panouri fotovoltaice si altele.
Se majoreaza TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.
Se elimina scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabila operatiunilor efectuate catre unitati spitalicesti de stat.
e-Factura
Incepand cu anul 2024, e-Factura va deveni obligatorie pentru toate tranzactiile B2B, nu doar pentru produsele cu risc fiscal. Obligatia revine si operatorilor economici – persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, efectuate in relatia B2B.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.
Incalcarea prevederilor privind transmiterea prin RO e-Factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari, de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice. Prin exceptie, in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nu se sanctioneaza aceste contraventii.
Tichete de masa
Incepand cu 1 ianuarie 2024 pentru tichetele de masa se datoreaza contributia la sanatate. Se datoreaza CASS si la tichetele cadou si voucherele de vacanta tot incepand cu anul 2024.
Impozit pe profit
Contribuabilii, altii decat cei care aplica regimurile speciale, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri(IMCA) stabilit potrivit unei formule, sunt obligati la plata unui impozit minim pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
PFA
Baza de calcul a contributiei la sanatate la PFA se separa de baza de calcul a CASS la alte tipuri de venituri cum ar fi cele din investitii, chirii etc. Vom avea asadar CASS la PFA si separat CASS la alte tipuri de venituri.
CASS la PFA se va calcula la venitul net realizat care nu poate fi mai mic decat plafonul de 6 salarii si pana la plafonul de 60 de salarii minime, cand vor datora CASS la acest plafon de 60 de salarii.
Venituri din alte surse
Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Aceasta prevedere intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2024 si se aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data.
e-Sigiliu
Se introduce un nou sistem de monitorizare a transporturilor: e-Sigiliu in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei.
Impozit nou: pe bunuri mobile si imobile de valori mari
Se introduce in legislatia fiscale un impozit nou: impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. Impozitul special pe bunuri imobile se va datora de persoanele fizice care au in proprietate cladiri rezidentiale situate in Romania daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei. Impozitul special pe bunuri mobile se va datora de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.
Cota de impozitare este de 0,3%.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
Va rog parerea dvs. avizata ptr. urmatoarea speta contabila :
Un pensionar care are venituri numai din pensie si din dobanzi bancare datoreaza CASS ?
Va multumesc.
Museteanu Dan
Buna ziua Dan,
Pentru veniturile din dobanzi se datoreaza CASS daca se depasesc plafoanele de 6,12, sau 24 de salarii minime pe economie.
Mult succes!