Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. S-a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr. 70/21.06.2024 prin care firmele vor primi lunar prin SPV un formular precompletat al decontului de TVA. Acestea vor trebui sa il verifice si sa incarce varianta corecta in SPV, dupa care vor trebui sa reconcilieze diferentele in cazul in care acestea sunt semnificative.
Decontul precompletat se primeste pana in 20 a lunii urmatoare urmand ca pana pe data de 25 sa fie depusa varianta corecta. Daca dupa depunerea decontului se constata diferente semnificative intre cele 2 variante, ANAF va notifica prin SPV persoana respectiva. Apoi persoana notificata va trebui sa justifice diferentele intr-o nota explicativa pe care va trebui sa o trimita la ANAF in termen de 10 zile. Va constitui contraventie netransmiterea Notei justificative privind diferente RO e-TVA in termenul stabilit. Se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune.
2. Se prelungeste pana la 30 septembrie 2024 perioada de aplicare a tarifelor maxime de prima RCA practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023.
3. Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 devine obligatorie facturarea electronica si pentru relatia intre companii si consumatorii finali (B2C).
In mod optional, in perioada 1 iulie 2024-31 decembrie 2024, se va putea utiliza facturarea electronica si pe relatia B2C.
4. S-a completat OUG nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale prin introducere reglementarii referitoare la inscrierea, la cerere, pe bonul fiscal, a codului de identificare fiscala, in locul codului de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Aceasta modificare a fost necesara pentru a se putea genera decontul precompletat de TVA.
In plus, se mai introduce obligatia tiparirii pe bonul fiscal a:
– datei si orei emiterii bonului
– numarului de identificare al bonului fiscal
– seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal
– si sub forma de cod QR.
Scopul este de a facilita preluarea automata de date de catre aplicatii informatice, cu scopul verificarii de catre contribuabili, inclusiv de pe dispozitive mobile, a realitatii emiterii, cu un aparat de marcat fiscalizat, a bonurilor fiscale primite de la operatorii economici.
5. Accizele s-au exclus din procedura de restructurare a obligatiilor bugetare potrivit OUG 69/21.06.2024.
6. Exista cateva categorii de entitati care sunt exceptati temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura. Mai precis, pana pe data de 30 iunie 2025 nu vor fi obligati sa factureze electronic:
– asociatiile
– fundatiile si
– agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori.
Acestia vor putea totusi opta pentru utilizarea sistemului inainte de aceasta data.
7. S-a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European si a Consiliului privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. Proiectul de lege aprobat de Guvern urmeaza sa fie supus adoptarii de catre Parlamentul Romaniei in regim de urgenta.
Salariul minim brut pe tara garantat in plata va fi actualizat anual in functie de mai multi indicatori:
– puterea de cumparare
– nivelul general al salariilor si distributia acestora
– rata de crestere a salariilor si
– productivitatea muncii la nivel national.
Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul sa nu fie mai mic de 50% din castigul salarial mediu brut. In plus, proiectul de lege presupune intarirea rolului pe care il au sindicatele si patronatele.
8. Angajatorii care au angajati cu salariul minim pe economie vor trebui sa transmita in REVISAL majorarile la noul nivel de 3.700 lei, pana cel tarziu pe 26 iulie 2024.
9. Pe data de 18 iunie 2024 s-a publicat proiectul pentru aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2024 a societatilor care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Incadrarea in criteriul cifrei de afaceri nete se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de BNR, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.