Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Controale RO e-Transport, retineri din salariu – Cronica antreprenoriala

controale e-transport

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.ANAF a anuntat intr-un comunicat publicat pe data de 5 iulie 2024 pe site-ul propriu, ca s-au demarat controale in intreaga tara pentru respectarea prevederilor RO e-Transport, fiind implicati 300 de inspectori antifrauda.

Sunt vizate respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste detinerea codurilor UIT pentru bunurile care fac obiectul monitorizarii si aplicarea masurilor de prevenire si combatere a activitatilor economice ilicite pe timpul transportului bunurilor prevazute de Legea 296/2023.

Controale se desfasoara in apropierea punctelor de trecere a frontierelor, cat si in puncte de control interne amplasate pe principalele cai de comunicatie, noduri rutiere, zone de depozitare a bunurilor.

S-au constatat in primele zile : nedeclararea transporturilor de bunuri in Sistemul RO e-Transport dar si nedetinerea documentelor de provenienta a bunurilor pe timpul transportului, fapte pentru care au fost aplicate sanctiuni in valoare de peste 20,48 milioane lei.

2.Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica trebuie sa tina cont de faptul ca pentru platile efectuate in numerar trebuie sa respecte plafonul zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi, cu exceptia platilor catre magazine cash and carry unde plafonul zilnic total este de 10.000 lei.

Nu se pot fragmenta aceste plati astfel incat sa se incadreze in plafonul zilnic mentionat, astfel ca facturile care depasesc suma de 5.000 lei se vor putea plati doar partial in numerar urmand ca diferenta sa fie decontata prin banca.

3. Ministerul de Finante a publicat anumite clarificari pentru aplicarea RO e-Factura pe relatia B2C, in cadrul careia declararea urmeaza sa devina obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2024.

Instituirea utilizarii Sistemului RO e-Factura in relatia B2C s-a realizat prin completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, actul normativ de baza care statuteaza regimul facturarii electronice in Romania. Astfel, in conformitate cu prevederile art.14 si 15 din Ordonanta de urgenta nr.120/2021, prevederile actului normativ nu aduc atingere legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, se arata in comunicat.

Persoanele fizice romane se identifica prin codul numeric personal in relatia cu ANAF, cod care este utilizat si in relatia cu celelalte sisteme de asigurare sociala (CNPP, CNAS, etc). Acest cod este inscris in declaratiile fiscale depuse de catre persoanele juridice (ex. D112). In conformitate cu art.11 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, toate informatiile furnizate organului fiscal indiferent ca acestea provin din declaratii fiscale, facturi, bonuri fiscale, etc. intra sub incidenta secretului fiscal, iar personalul din cadrul ANAF este obligat sa pastreze secretul asupra informatiilor de care a luat cunostinta ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.

4. Casa Nationala de Pensii Publice a publicat lista veniturilor permanente si nepermanente care se valorifica in vederea recalcularii pensiilor sau a stabilirii pensiilor dupa data de 01.09.2024, in conformitate cu dispozitiile art.139 alin.(3) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii:

– Lista veniturilor permanente

– Lista veniturilor nepermanente.

5.Microintreprinderile trebuie sa verifice trimestrial incadrarea in plafonul de 60.000 de euro, pentru a putea stabili ce cota de impozit de aplica: 1% sau 3%.

In situatia in care, incepand cu anul 2024, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere depasesc nivelul de 60.000 euro, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare de 3%.
Aceste venituri se stabilesc cumulat de la inceputul anului.

6. In MOF nr. 643 din 5 iulie 2024 s-a publicat Ordinul 3562 din 5 iulie 2024 pentru aprobarea Procedurii privind redirectionarea impozitului pe profit, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat, precum si a modelului si continutului unor formulare.
Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu redirectionarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Platitorii de impozit pe profit pot dispune redirectionarea unor sume din impozitul datorat, potrivit legii, pana la termenele legale de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.

Formularul care se depune este Formularul 177.

6.Societatile care isi platesc taxele cu intarziere datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.
Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere iar nivelul penalitatii este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
Acestea se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

7.Codul muncii prevede ca nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege. Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Daca exista mai multi creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:

a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.

Chiar daca exista mai multi creditori, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *