Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-HowIntrebari din Domeniu

Impozitul special pe bunurile de valoare mare: imobile si autoturisme

Absenta nemotivata munca

Impozitul special pe bunurile de valoare mare a fost introdus in legislatia fiscala incepand cu anul 2024.

Acesta este datorat de catre persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei. 

De asemenea, este datorat de catre persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. 

Impozitul special pe autoturisme se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

In ce priveste cladirile rezidentiale pentru care se stabileste impozitul special, acestea sunt acele constructii alcatuite din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisfac cerintele de locuit ale unei persoane sau familii. Cladirile in care nu se desfasoara nicio activitate sunt considerate rezidentiale daca aceasta este destinatia care reiese din autorizatia de construire.

Retinem ca:

– impozitul special pe imobile este datorat doar de catre persoanele fizice, in timp ce impozitul pe autoturisme este datorat atat de catre persoanele fizice, cat si de catre persoanele juridice.

– impozitul special pe bunuri imobile se stabileste pornind de la valoarea impozabila a cladirii, in timp ce in cazul autoturismelor se stabileste pornind de la valoarea de achizitie.

Notificarea persoanelor fizice

Persoanele fizice pentru care organul fiscal local a determinat o valoare impozabila mai mare de 2.500.000 lei sunt instiintati de catre acesta pana la data de 30 mai a anului pentru care se datoreaza impozitul special .

Instiintarea se comunica persoanei fizice potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:

1. denumirea organului fiscal emitent;

2. datele de identificare ale contribuabilului instiintat;

3. obiectul notificarii;

4. cuantumul valorii impozabile determinate pentru impozitul pe cladiri, in cazul respectivei cladiri;

5. semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum si stampila organului fiscal emitent.

Cum se calculeaza?

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza astfel:

a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local si plafonul de 2.500.000 lei;

b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.

Exemplu:

O persoana fizica detine un autoturism in suma de 400.000 lei. 

Impozitul datorat = (400.000 lei – 375.000 lei) * 0.03% = 25.000 lei * 0.3% = 75 lei

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare este datorat pentru intregul an fiscal.

Daca o persoana are in proprietate mai multe autoturimse/imobile, se calculeaza diferenta fata de plafonul pentru fiecare masina in parte.

Declararea impozitului special

Contribuabilii persoane fizice sau juridice sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, astfel:

a) pana la data de 30 septembrie pentru imobile

b) pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, pentru autoturisme.

Spre deosebire de celelate impozite pe cladiri/autoturisme care se vireaza la bugetul local, acest impozit special se plateste la bugetul de stat, pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza pentru imobile si respectiv, pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, pentru autoturisme.

Acest impozit special se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Pentru declarare se utilizeaza formularul 216, care a fost aprobat prin Ordinul 3.738 din 9 iulie 2024, publicat in MOF 689 din 17 iulie 2024.

Ordinul mentionat cuprinde si procedura privind modalitatea in care se realizeaza colaborarea dintre organul fiscal local si organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informatii referitoare la contribuabilii care datoreaza impozit special pe bunurile imobile de valoare mare.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *