Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Declararea bunurilor de valoare mare, angajare absolventi, Femeia Antreprenor 2024 – Cronica antreprenoriala

controale itm

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. In MOF nr. 689 din 17 iulie 2024 s-a publicat modelul formularului 216 care serveste pentru declararea impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare. 

Declaratia se completeaza si se depune la organul fiscal central de catre urmatorii contribuabili:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei

Termenul de depunere a declaratiei este 30 septembrie 2024.

b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/ inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

Termenul de depunere al declaratiei este 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

Cota de impozit este de 0,3% si se aplica asupra diferentei dintre valoarea cladirii sau masinii si plafon.

2. ANOFM reaminteste intr-un comunicat absolventilor de invatamant din promotia 2024 ca sunt asteptati sa se inregistreze in evidentele institutiei pentru a beneficia de serviciile prevazute de lege cu scopul integrarii pe piata muncii. 

In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor. Absolventii pot beneficia de: informare si consiliere profesionala, medierea muncii, cursuri de formare profesionala, prima de insertie pentru absolventii care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoane in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.

3. Ministerul Muncii precizeaza intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu ca tichetele de activitati casnice pot fi utilizate sau valorificate in termen de 12 luni de la achitionare, in cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, in cazul prestatorilor casnici. 

Tichetele de activitati casnice nevalorificate in acest termen vor fi anulate de ANOFM, in platforma electronica, in termen de 30 de zile de la data expirarii celor 12 luni.

Poate fi prestator casnic orice persoana fizica care a implinit 16 ani care doreste sa aiba sau sa-si suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activitati casnice necalificate, fie ca este somer, pensionar, elev, student sau angajat. Exista un numar de 34 de activitati care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice si care vizeaza ingrijirea locuintelor sau a gradinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.

Persoanele interesate sa devina prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie sa se inregistreze in platforma tichete.anofm.ro

4. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a anuntat deschiderea apelului de proiecte pentru programul „Femeia Antreprenor” – editia 2024.

Perioada de inscriere ramane deschisa timp de 45 de zile lucratoare, incepand cu ora 10:00 a primei zile si pana la ora 20:00 a ultimei zile. Termenul limita poate fi prelungit in functie de disponibilitatea fondurilor. 

Aplicatiile vor fi transmise exclusiv online, prin intermediul platformei informatice dedicate, disponibila la adresa: https://minimis.imm.gov.ro.

Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor” este de 200.000.000 lei, fiind estimat un numar de 1.000 de beneficiare.

5. Aplicatia e-Transport, prin intermediul careia sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, este disponibila spre descarcare din APP Store si Google Play.

In perioada 15 iulie 2024 – 31 august 2024 aplicatia e-Transport este in perioada de testare, timp in care operatorii se pot familiariza cu utilizarea ei, fara sa fie aplicate sanctiuni.

6. Societatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei al 1.000.000 euro au obligatia depunerii de raportari contabile semestriale.

Termenul de depunere este data de 19 august 2024.

7. ITM Salaj reaminteste ca delegarea se defineste ca fiind exercitarea temporara a atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului, din dispozitia unilaterala a angajatorului. Prin aceasta masura se modifica exclusiv locul muncii. Delegarea poate fi dispusa la o sucursala, filiala sau punct de lucru al societatii din aceeasi localitate sau dintr-o alta localitate, precum si la o alta unitate.

Codului muncii  precizeaza ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni, perioada care se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

In acest caz, nu mai este vorba spre o decizie a angajatorului, ci de un act aditional, deoarece delegarea devine o modificare a contractului individual de munca pentru care este nevoie de acordul salariatului.

8. Directia Generala Antifrauda Fiscala a efectuat o serie de controale la contribuabilii care efectueaza ITP pentru autovehicule. Au fost identificate neconcordante semnificative intre prestatiile efectuate si veniturile impozabile declarate. Astfel, la cei 600 de contribuabili selectati intr-o prima faza la nivel national, s-a identificat un numar foarte mare de prestatii ITP nedeclarate din punct de vedere fiscal in anii anteriori (ex. 19.000 la un singur contribuabil).

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *