Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Verificari ITM la agentii de munca temporara, stagiul de cotizare la pensie – Cronica antreprenoriala

verificari ITM

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. ITM a anuntat, intr-un comunicat publicat pe data de 16.10.2024, ca a desfasurat, in perioada 24.09-04.10.2024, Campania Nationala privind verificarea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca de catre agenții de munca temporara si de catre utilizatorii salariatilor temporari.

Ca urmare a verificarilor, au fost aplicate 87 de sanctiuni contraventionale, amenzi si avertismente.

Controalele au vizat, in principal, verificarea respectarii de catre agentii de munca temporara a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, in special cu privire la conditiile de functionare, la contractele de punere la dispozitie si contractele de munca temporara, precum si verificarea respectarii prevederilor legale incidente la nivelul utilizatorului, in vederea cresterii gradului de constientizare si de conformare la cerintele legale a agentilor de munca temporara si a utilizatorilor salariatilor temporari.

Au fost constatate urmatoarele deficiente:

• Angajarea persoanelor in scopul efectuarii unor misiuni de munca temporara in folosul si la solicitarea unui utilizator, de catre persoane juridice neautorizate conform HG 1256/2011;

• Nerespectarea de catre salariatii temporari a prevederilor legale referitoare la durata timpului de lucru, munca suplimentara, repausul zilnic si saptamanal, munca de noapte, zilele de sarbatoare legala si nivelul salariului acordat pe durata misiunii de munca temporara, in raport cu salariatii utilizatorului.

    2. Casa Nationala de Pensii Publice anunta, intr-un comunicat, ca, potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat in integralitate in vigoare la data de 01 septembrie 2024, stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp constituita din:

    – stagiul de cotizare contributiv;

    – perioadele asimilate stagiului de cotizare;

    – perioadele necontributive, recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.

    Stagiul de cotizare este perioada de timp constituita din stagiul de cotizare contributiv, precum si perioadele asimilate si perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.

    Perioadele asimilate sunt acele perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au platit contributii de asigurari sociale, considerate prin lege echivalente stagiului de cotizare in sistemul public de pensii si care se valorifica la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale, in conditiile legii, daca persoana a fost asigurata in sistemul public (ex.: a urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar, a efectuat stagiul militar).

    Perioadele necontributive sunt perioade recunoscute ca vechime in munca sau, dupa caz, ca stagiu de cotizare in baza unor acte normative specifice care vizeaza anumite categorii de persoane, pentru care nu a existat obligatia platii contributiilor de asigurari sociale, daca persoana a fost asigurata in sistemul public (exemple: perioada de vechime in munca a sotiei salariate care isi urmeaza sotul trimis in misiune permanenta in strainatate, perioada de exil).

    3. Potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Muncii, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 3 ianuarie si 2 mai 2025 se stabilesc ca zile libere. Pentru recuperarea acestor zile de munca stabilite ca zile libere, institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autoritati si institutii publice.

    4. Ministerul de Finante a anuntat ca 82% dintre contribuabili si-au platit la timp obligatiile fiscale in prima jumatate a anului 2024. Acestia vor beneficia de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual si din impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferente anului fiscal 2024.

    5. Vineri, 25 octombrie, este scadenta pentru mai multe declaratii fiscale si plati:

    – Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (Formular 100)

    – Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru luna precedenta (Formularul 112)

    – Declaratia privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania (Formular 224)

    – Decontul de taxa pe valoarea adaugata (Formular 300)

    – Decontul special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta (Formular 301)

    – Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata (Formular 307)

    – Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal (Formular 311)

    – Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (Formular 390 VIES)

    – Cererea de restituire a accizelor in cazul vanzarilor la distanta, pe trimestrul precedent (Anexa nr. 39 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal)

    6. Ministerul Finantelor a anuntat ca, incepand de luni, 14 octombrie 2024, Romania va suspenda complet aplicarea Conventiei semnate intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse pentru evitarea dublei impuneri pe venit si capital, semnata la Moscova la 27 septembrie 1993. Aceasta decizie respecta Memorandumul initiat de Ministerul Finantelor, aprobat in sedinta de guvern din 14 august 2024, si este comunicata prin Ordinul Ministerului Afacerilor Externe nr. 2009/30.09.2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 1027/14.10.2024.

    Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

    Despre autor

    Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *