Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Declaratia unica estimativa, e-DU si alte modificari fiscale – Cronica antreprenoriala

e-DU

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. In MOF 1125 din 11 noiembrie 2024 a fost publicata OUG nr. 128 din 7 noiembrie 2024, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si introducerea unor masuri specifice pentru digitalizare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Masurile introduse sunt:

– Eliminarea declaratiei unice estimative (Capitolul II).

– Incepand cu anul 2025, ANAF va trimite o declaratie unica precompletata e-DU. Procedura de precompletare, verificare si transmitere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice va fi aprobata prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se va emite in termen de 180 de zile de la data publicarii OUG nr. 128 in MOF.

– Se introduce o clarificare privind faptul ca, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale pentru stabilirea bazei anuale de calcul a contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate, se va lua in calcul valoarea salariului minim brut pe tara in vigoare la data de 1 ianuarie a anului in care se realizeaza venitul, indiferent daca in cursul aceluasi an se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara.

2. Un alt act normativ publicat pe data de 11 noiembrie, care are impact fiscal, este Hotararea nr. 1393 din 7 noiembrie 2024, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, precum si pentru modificarea articolului 9 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1342/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

In acest act normativ:

– Se aduc cateva clarificari si exemple referitoare la definitia intreprinderilor legate.

– Se introduc norme pentru calculul impozitului minim, cu exemple de calcul.

– In ceea ce priveste microintreprinderile, se introduc clarificari privind termenul de depunere a situatiilor financiare.

3. Ministerul Muncii a anuntat, intr-un comunicat publicat pe 7 noiembrie, ca Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizatie lunara de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav si handicap accentuat care au si calitatea de pensionar pentru limita de varsta.

Cuantumul indemnizatiei de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limita de varsta aflata in plata si va fi majorat anual, in luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referinta (ISR), la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut.

Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale prevede si acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav si handicap accentuat care, dupa data de 1 ianuarie 2025, dobandesc calitatea de pensionar:

– 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap vizual grav si handicap grav;

– 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat in conditii de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezinta 0,125 din ISR.

4. ANAF organizeaza o serie de seminare online dedicate facilitatilor prevazute de OUG 107/2024.
Durata seminarelor este de 2 ore si necesita inregistrare prealabila. Lista acestora este disponibila aici: https://shorturl.at/6OHO6.

5. Ministerul Finantelor a publicat pe 8 noiembrie 2024 un proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, precum si pentru modificarea unor acte normative, inclusiv a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

Acest proiect de act normativ a fost elaborat pentru implementarea in legislatie nationala a prevederilor unor directive europene.
Prin adoptarea Directivei CSRD (Directiva (UE) 2022/2464) se urmareste imbunatatirea raportarii de informatii sociale si de mediu de catre entitati, in sensul cresterii standardizarii, consecventei si comparabilitatii informatiilor nefinanciare prezentate in intreaga Uniune.

In mod similar cu prevederile pentru domeniul auditului statutar, este necesar ca prevederile Legii nr. 162/2017 sa fie corelate cu prevederile europene privind raportarea legata de durabilitate de catre intreprinderi.

6. ANAF a publicat pe 7 noiembrie un proiect legislativ pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 (“Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”) si 207 (“Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”).

Se propune actualizarea categoriilor de venituri pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 205, respectiv introducerea categoriei „Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila”.

7. AJFP Galati reaminteste contribuabililor faptul ca, incepand cu 01.01.2024, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la data de 25 MAI a anului in care se realizeaza veniturile.

In situatia in care venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, cumulate din una sau mai multe surse de venit, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, pe care o evidentiaza in Declaratia unica (formular 212) cu termen de depunere 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent:

– persoana fizica a realizat venituri din: – salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau – din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) din Codul fiscal (drepturi de proprietate intelectuala, asociatii cu persoane juridice, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, investitii, alte surse), pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.

– persoana fizica s-a incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a)-c) si e)-g) din Codul fiscal.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *