Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Termene noi pentru depunerea situatiilor financiare si a pensiilor – Cronica antreprenoriala

termeni depunere situatii financiare

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

Prin OUG 138/2024, au fost modificate termenele de depunere a situatiilor financiare, dupa cum urmeaza:

a) Societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state membre ale Spatiului Economic European, vor depune situatiile financiare pana la data de 31 mai inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare. Anterior, acest termen era de 150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar.

b) Celelalte persoane juridice vor depune situatiile financiare pana la data de 30 aprilie inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare. Anterior, acest termen era de 120 de zile de la inchiderea exercitiului financiar.

Daca datele-limita cad intr-o zi nelucratoare, ultima zi de raportare va fi prima zi lucratoare urmatoare.

Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic vor depune situatiile financiare anuale in termen de 150 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar astfel ales, calculate incepand cu data ulterioara celei la care se refera respectivele situatii financiare anuale.

Prin OUG 138/2024 au fost modificate prevederile Legii Contabilitatii in ceea ce priveste semnarea situatiilor financiare. Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre reprezentantul legal, precum si de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, angajata conform legii. Un element de noutate este introducerea obligatiei ca persoana imputernicita care semneaza sa fie angajata.

Nivelul normei anuale de venit pentru punctul gastronomic local pentru anul 2025 este stabilit la suma de 44.400 lei, conform Ordinului nr. 444 din 3 decembrie 2024 privind stabilirea normei anuale de venit pentru punctul gastronomic local, precum si a coeficientului de corectie al acesteia, pentru anul 2025, publicat in MOF nr. 1232 din 9 decembrie 2024.

O statistica recenta publicata de ONRC arata ca, in primele 10 luni ale anului 2024, numarul inmatricularilor a scazut cu peste 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Mai precis, in primele zece luni ale anului 2024 au avut loc 104.702 inmatriculari, in timp ce in 2023 numarul lor a fost de 124.107. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Bistrita-Nasaud (-38,43%), urmata de Covasna (-35,71%) si Dambovita (-34,15%). La PFA, scaderea a fost cea mai mare, de la 33.654 in 2023 la numai 23.919 in 2024.

Casa Nationala de Pensii Publice a anuntat intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu ca, drept consecinta a majorarii salariului minim brut pe tara la 4.050 lei incepand cu 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contributiei de asigurari sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei. Casa de Pensii va notifica asiguratii cu privire la modificarea veniturilor inscrise in contracte.

Prin Ordinul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului nr. 3352/28.11.2024, s-a stabilit nivelul normelor anuale de venit, pe categorii de localitati, in functie de amplasamentul locuintei, pentru anul 2025. Inchirierea in scop turistic, de catre proprietari, a camerelor situate in locuintele proprii, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic, oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afacerea mediului sau obisnuit de viata.

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprii, cuprinse intre una si cinci camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit.

Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat in scop turistic, in locuinte proprii, pe categorii de localitati, in functie de amplasamentul locuintei, pentru anul 2025, este stabilit astfel:

– In statiunile turistice de interes national, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre: 13.500 lei;

– In statiunile turistice de interes local: 8.500 lei;

– In statiunile balneare, climatice si balneoclimatice: 19.000 lei;

– In localitatile din Delta Dunarii si de pe litoralul Marii Negre, norma anuala de venit se stabileste la suma de 25.500 lei, dupa cum urmeaza:

– Pentru sezonul turistic estival, respectiv perioada cuprinsa intre 1 mai si 30 septembrie a fiecarui an, norma de venit se stabileste la suma de 19.000 lei;

– Pentru extrasezon, norma de venit se stabileste la suma de 6.500 lei.

– In alte localitati decat cele mentionate mai sus, norma anuala de venit se stabileste la suma de 11.000 lei.

La data de 9 decembrie a fost trimisa spre promulgare o lege care prevede eliminarea obligatiei de a imprima/inmanna bonul fiscal la tranzactiile efectuate cu cardul, prin modificarea Ordonantei de Urgenta 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Mai precis, pentru incasarile realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligatia de a imprima sau inmana bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii pot imprima si inmana acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tiparit nu afecteaza drepturile consumatorilor prevazute de Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, extrasul de cont bancar tinand loc de bon fiscal ca mijloc de proba al achizitiei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *