S-a facut si inca se face foarte des confuzia intre profitul si cash-flow-ul unei societati, insa cei doi termeni au o insemnatate cu totul diferita unul fata de celalalt. De aceea, in ceea ce urmeaza, dorim sa clarificam confuzia dintre acesti termeni si sa vedem care este importanta lor in activitatea unei societati.
Cash-flow-ul si profitul sunt doi indicatori financiari total diferiti, insa atunci cand administrezi o afacere, pentru bunul mers al activitatii, trebuie sa tii evidenta ambilor.
Profitul
Orice antreprenor este interesat daca firma sa este sau nu profitabila si in cazul in care aceasta nu este, prima intrebare pe care si-o va pune antreprenorul este: „Ce trebuie sa fac sa devina profitabila?”
Notiunea de profit se refera la ceea ce ramane din veniturile inregistrate (din vanzari sau alte surse) dupa ce au fost scazute toate cheltuielile societatii. Se inregistreaza profit atunci cand veniturile depasesc cheltuielile intr-un exercitiu financiar.
Pentru antreprenor profitul este:
• un obiectiv principal: o firma care nu obtine profit nu isi indeplineste scopul pentru care a fost creata;
• un castig, beneficiu ca urmare a asumarii unor riscuri;
• o sursa de venit.
Profitul unei societati poate fi repartizat asociatilor/actionarilor sub forma de dividende, proportional cu aportul acestora la formarea capitalului social, insa va fi repartizat doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Cash-flow-ul
In paralel, cash flow-ul sau fluxul de numerar sunt banii care circula in societate. Sunt banii lichizi de care societatea are nevoie pentru a-si stinge toate obligatiile actuale catre furnizori, buget de stat, creditori etc.
Se calculeaza ca diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei intreprinderi.
Cash flow = incasari – plati
Incasarile curente ale unei intreprinderi sunt contabilizate prin documentele de incasare primite de la client, debitori si investitori, iar platile sunt contabilizate prin documentele de plata atunci cand se efectueaza platile catre: furnizori, salariati, creditori.
Putem intalni cash flow pozitiv sau cash flow negativ.
Cash flow-ul pozitiv apare atunci cand incasarile de numerar sunt superioare platilor efectuate de catre firma.
Cash flow-ul negativ apare atunci cand platile care apar sunt mai mai decat incasarile.
Un flux negativ de numerar poate proveni din activitatile in care durata de incasare a facturilor de la clienti (scadenta stabilita in contract) este mai mare decat durata de plata a facturilor catre furnizori. De aceea, este bine sa iei aceste aspecte in considerare atunci cand stabilesti termenele de incasare pentru facturi, iar atunci cand au loc intarzieri de plata, sa actionezi rapid in vederea remedierii situatiei.
Tinerea evidentei cash flow-ului de catre antreprenor este foarte importanta pentru parcursul societatii deoarece:
• va avea intotdeauna informatii in legatura cu ce s-a intamplat cu banii, cat s-a incasat si cat s-a platit (rulajul banilor);
• isi va putea face planificari viitoare;
• isi va putea face oricand o idee despre situatia financiara a societatii.
O entitate se poate afla in situatia in care la sfarsitul exercitiului financiar sa inregistreze profit contabil, insa sa nu existe suficient cash-flow (disponibilitati), astfel incat sa se poata repartiza dividendele.
Diferentele majore dintre notiunea de profit si notiunea de cash-flow sunt urmatoarele:
• veniturile din vanzari se inregistreaza in momentul vanzarii sau prestarii serviciului (in principal prin emiterea facturii);
• nu toate veniturile entitatii genereaza incasari (de exemplu veniturile din anularea unor provizioane, veniturile din reevaluarea la curs valutar sunt venituri non cash);
• poate exista un decalaj intre momentul inregistrarii unui venit si momentul incasarii lui;
• cheltuielile contabile nu reflecta intotdeauna si o iesire de numerar.
Un bun exemplu ar fi faptul ca amortizarea si deprecierea bunurilor sunt cheltuieli care nu presupun utilizarea de cash-flow, deoarece bunurile respective au fost deja achitate in trecut, ele avand impact asupra profitului.
Cumparam un bun considerat imobilizare corporala pentru care suportam intregul cost in momentul achizitiei (cash-flow-ul scade), insa in contabilitate cheltuiala cu bunul respectiv se va inregistra esalonat pe o anumita perioada de timp (profitul fiind afectat pe respectiva perioada de timp).
Atentie! O societate poate supravietui fara profit, dar nu si fara un cash-flow sanatos.
In cel mai rau caz, un flux de numerar insuficient intr-o societate profitabila, o poate trimite in faliment.
De asemenea, faptul ca o entitate are suficient cash ca sa isi plateasca facturile nu inseamna ca este profitabila.
La cel mai mare risc se afla entitatile mici si medii deoarece ele isi reinvestesc constant profitul in dezvoltarea activitatii. Entitatile mari, cu istoric, au de regula o rezerva consistenta de cash.