Fiecare inceput de an a devenit unul destul de aglomerat pentru antreprenori, dar mai ales pentru contabili. Multitudinea de documente de intocmit pentru anul care tocmai s-a incheiat si pentru noul an, precum si completarea si depunerea de declaratii fiscale, sunt activitati mari consumatoare de timp.
Pe de alta parte, inceputul de an este momentul in care fiecare societate poate sa treaca, in functie de activitatea pe care a avut-o in anul anterior, prin cateva schimbari pe care le vom mentiona in cele ce urmeaza.
Stabilirea perioadei fiscale la TVA
- In cazul in care in anul 2018 perioada fiscala a fost luna calendaristica iar cifra de afaceri a societatii a fost sub plafonul de 100.000 euro si nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri, atunci in anul 2019 perioada fiscala a societatii este trimestrul calendaristic. In acest sens se va depune la ANAF declaratia 700 (010/070) pana la data de 15.01.2019.
- In cazul in care in anul 2018 perioada fiscala a fost trimestrul calendaristic iar cifra de afaceri a societatii a fost mai mare de 100.000 euro, atunci in anul 2019 perioada fiscala a societatii este luna calendaristica. In acest sens se va depune la ANAF declaratia 700 (010/070) pana la data de 15.01.2019.
- In cazul in care in anul 2018 perioada fiscala a fost trimestrul iar cifra de afaceri a societatii a fost sub plafonul de 100.000 euro si nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri, atunci in anul 2019 perioada fiscala a societatii va ramane trimestrul.
Mai mult decat atat, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si nu au depasit plafonul de 100.000 euro au obligatia de a depune pana la data de 25 ianuarie 2019 declaratia 094 conform OPANAF 631/2016. Formularul se poate depune doar la ghiseu.
Stabilirea perioadei fiscale pentru contributiile sociale si impozitul pe veniturile salariale
In mod normal, declaratia 112 se depune lunar, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale.
Prin exceptie, declaratia 112 se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului de catre angajatori sau de persoane asimilate angajatorului, care fac parte din urmatoarele categorii:
? asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
? persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca;
? persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
? persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv.
Daca in anul 2018 societatea avea perioada fiscala trimestrul si in cursul anului societatea nu se mai incadreaza in categoriile enumerate mai sus, atunci in anul 2019 societatea are obligatia de a trece la perioada fiscala luna calendaristica. In acest sens trebuie ca pana in data de 15 ianuarie 2019 sa depuna la organul fiscal formularul 010/700.
Pe de alta parte, daca in anul 2018 societatea avea perioada fiscala lunara si in cursul anului societatea se incadreaza in categoriile enumerate mai sus, atunci in anul 2019 societatea poate opta pentru a trece la perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest sens trebuie ca pana in data de 15 ianuarie 2019 sa depuna la organul fiscal formularul 010/700.
Posibilitatea inregistrarii prin optiune sau iesirea din sistemul TVA la incasare
Daca in anul anterior (2018) societatea a inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, atunci poate aplica prin optiune pentru sistemul de TVA la incasare.
Pentru aplicarea acestui sistem trebuie depus la ANAF formularul 097 ?Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare? din care sa rezulte ca se opteaza pentru intrarea in sistem. Tot prin intermediul acestui formular se poate renunta la aplicarea sistemului de TVA la incasare.
Termenul de depunere a declaratiei pentru intrarea in sistem este 25 ianuarie inclusiv a fiecarui an, adica 25.01.2019.
Exceptie: Entitatile care vor deveni platitoare de TVA in cursul anului, pot opta pentru sistemul de TVA la incasare in momentul in care se depune formularul 010.
Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.
Atentie! Sistemul de TVA la incasare este optional incepand cu 1 ianuarie 2014.
In ce consta acest sistem?
Practic, prin intermediul sistemului de TVA la incasare, atat plata cat si deducerea TVA vor fi amanate pana la data incasarii clientilor respectiv platii furnizorilor.
Posibilitatea intrarii sau iesirii din regimul special pentru agricultori
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, pot opta pentru aplicarea regimului special pentru agricultori sau pentru iesirea din acest regim special pentru agricultori.
In acest sens, este nevoie ca societatea sa depuna la ANAF formularul 087 ?Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii regimului special pentru agricultori?.
Depunerea formularului 205
Formularul 205 se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru:
? venituri din dividende;
? venituri din dobanzi;
? venituri din lichidarea unei persoane juridice;
? venituri din premii;
? venituri din jocuri de noroc cu impunere finala;
? venituri din alte surse.
Nu exista obligatia depunerii declaratiei 205 pentru veniturile declarate in formularul 112 de catre contribuabilii care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.
Ca urmare, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si persoanele juridice platitoare de impozit pe profit/venit microintreprindere, asociate cu persoane fizice pentru care persoanele juridice au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica, nu depun formularul 205.
Buna ziua,
Referitor la plafonul de TVA specific anului 2018. Optez sa raman neplatitor de TVA. Pentru primul trimestru plafonul fiind 220.000 lei, nedepasit de firma mea, pentru trimestrele II-IV, fiind 300.000 lei, nedepasit de firma – cifra de afaceri de la 31 dec 2018 a fost de 230.000 lei, depasirea sumei de 220.000 inregistrandu-se in trimestrul IV.
Care este sursa de informare a ANAF cu privire la trimestrul in care s-a depasit vechiul plafon de 220.000?
Trebuie sa depun vreo declaratie in acest sens?
Va multumesc anticipat…
Buna ziua Dorin,
Nu trebuie sa depuneti o declaratie in acest sens. Articolul II al Legii 72/2018 prevede ca:
(1) In anul 2018 sunt aplicabile urmatoarele reguli referitoare la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) persoanele impozabile infiintate anterior anului 2018 au obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depasesc plafonul de 220.000 lei in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2018 si data de 1 a lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege, denumita in continuare perioada de referin?a. (NR 31 martie 2018). In cazul in care nu au depasit acest plafon in perioada de referinta, persoanele impozabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depasesc plafonul de 300.000 lei pana la data de 31 decembrie 2018. La determinarea plafonului de 300.000 lei se ia in calcul si cifra de afaceri realizata in perioada de referinta.
Asadar, daca ati respectat aceste plafoane este in regula. ANAF poate verifica informatiile declarate in D 100 de exemplu.
Sper ca informatiile de mai sus sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
sunt o firma noua SRL, neplatitoare de TVA. Pt. o adresa de email am primit pe firma o facture de la GOOGLE, in euro si fara TVA din Irlanda. Cred ca au trecut un cod de TVA valid. Eu ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Nu vreau sa devin platitoare de TVA. Multumesc.
Buna ziua,
Multumim ca ne urmariti!
Va trebui sa verificati ce cod de TVA au trecut pe factura. Codul dumneavoastra nu putea fi valid atat timp cat nu ati intreprins demersuri pentru a va inregistra in scop de TVA normal sau special.
Puteti verifica validitatea codului aici: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html
Puteti sa solicitati un cod special de TVA, doar pentru astfel de tranzactii intracomunitare. Acest lucru nu va atrage insa calitatea de platitor de TVA pentru restul operatiunilor.
Sper ca aceste informatii sa va fie de ajutor.
Zi frumoasa!