Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce fapte sunt considerate evaziune fiscala si cum sunt sanctionate de legislatie?

Aducem in discutie un subiect des vehiculat de autoritatile fiscale: evaziunea fiscala. Notiunea de evaziune fiscala reprezinta o sustragere a contribuabilului (persoana fizica sau juridica) de la plata impozitelor si taxelor datorate la buget. Poate imbraca diverse forme fie raportarea unor informatii nereale (denaturate) autoritatilor, fie declararea unor venituri/profituri mai mici in vederea calcularii unor taxe mai mici.

Legea care face referire la masurile pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale este Legea nr. 241 din 15 iulie 2005, actualizata. Aceasta stabileste la articolul 9 ca reprezinta infractiuni de evaziune fiscala urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

  • ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
  • omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
  • evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
  • executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
  • sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
  • substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.

Important de stiut:

  • Aceste infractiuni de evaziune fiscala se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi.
  • Daca prin faptele prevazute mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. Astfel limitele sunt 7-13 ani.
  • Daca prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazuta de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani. Astfel limitele sunt: 9-15 ani.

Posibilitatea de reducere a pedepsei

Daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, limitele prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Exceptie fac cazurile de recidiva in care faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de aceasta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile anteriore.

Efecte asupra calitatii de administrator

Nu pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti legali ai societatii comerciale, iar daca au fost alese, sunt decazute din drepturi, persoanele care au fost condamnate pentru infractiunile prevazute de Legea 241/2005.

Alte infractiuni condamnate de Legea 241/2005

Pe langa infractiunile enumerate mai sus si considerate fapte de evaziune fiscala, Legea 241/2005 mai sanctioneza si alte fapte precum:

  1. fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control. Pentru aceasta este prevazuta inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
  2. refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
  3. impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale. Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
  4. detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special. Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
  5. tiparirea, folosirea, detinerea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole ori formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate. Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
  6. stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi. La aceasta infractiune se precizeaza ca se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei. De asemenea, se pedepseste si tentativa.
Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

20 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *