Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Lista obligatiilor pe care le au firmele in privinta angajatilor si amenzile in caz de nerespectare

In ultima perioada au inceput sa revina in atentie controalele efectuate de ITM pe teme care vizeaza relatiile de munca. Mai jos gasiti o lista cu documente, obligatii si masuri pe care  trebuie sa le aiba sau sa le aplice firmele care au angajati, pentru a evita potentialele amenzi de la ITM.

NrObligatiaAmenzi sau consecinte in caz de nerespectare
1Angajatii trebuie sa aiba un salariu cel putin egal cu salariul minim brut pe economie (pentru cei cu timp partial, se calculeaza proportional cu timpul lucrat).Amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
2La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.Amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
3Stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale.Amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
4Primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca.Amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depa?i valoarea cumulata de 200.000 lei. Sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului, pana la plata amenzilor si remedierea deficientelor. Reluarea activitatii cu incalcarea acestei dispozitii constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
5Primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.Amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei. Sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului, pana la plata amenzilor si remedierea deficientelor. Reluarea activitatii cu incalcarea acestei dispozitii constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
6Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care acesta/acestia are/au contractul individual de munca suspendat.Amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei. Sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului, pana la plata amenzilor si remedierea deficientelor. Reluarea activitatii cu incalcarea acestei dispozitii constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
7Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.Amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.
8Incalcarea prevederilor privind munca in zile de sarbatoare legala.Amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
9Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara.Amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
10Nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal.Amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
11Neacordarea indemnizatiei de 75% din brut, in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca.Amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei.
12Incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte.Amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
13Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a solicita certificat medical la angajare.Amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei si nulitatea contractului de munca.
14Tinerea evidentei orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, evidenta care trebuie pastrata la locul de munca.Amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
15Nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei.Amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
16Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.Amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
17Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.Amenda de 10.000 lei.
18Daca angajatorul repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.Inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala.
19Incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor.Inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
20Transmiterea in REVISAL cu intarziere a datelor contractului de munca. Amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei. 
21Refuzul de a pune la dispozitia inspectorului de munca documentele care au stat la baza inscrierilor efectuate in registru.Amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.
22Completarea registrului de catre alte persoane decat cele imputernicite.Amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.
23Completarea registrului cu date eronate sau incomplete.Amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.
24Obligatia de a pastra dosarul personal la sediul angajatorilor sau, dupa caz, la sediul secundar, care are delegata competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca.Amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
25La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii. Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.Amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
26La incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.Amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Testeaza gratuit programele noastre: Program FacturareProgram Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *