Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Actualizarea tichetelor de crese si schimbari in regimul microintreprinderilor – Cronica antreprenoriala

tichete cresa

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Ministerul muncii a publicat proiectul privind actualizarea valorii tichetelor de crese

Ministerul Muncii a publicat proiectul privind actualizarea valorii tichetelor de cresa. Astfel, incepand cu aprilie 2025, pentru primul semestru al anului 2025, suma lunara acordata sub forma de tichete de cresa va fi de 670 lei, in crestere fata de 660 lei anterior. Noua valoare nominala va fi aplicabila si in primele doua luni ale semestrului al doilea din 2025, respectiv august si septembrie 2025.

2. Actualizarea accizei specifice la tigarete

In perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, acciza specifica va fi de 560,86 lei/1.000 tigarete. Acciza specifica se determina anual pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale. Aceasta acciza se aproba prin ordin al ministrului finantelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 1 martie.

3. ANAF publica proiectul legislatv privind impozitul special pentru bunurile imobile si mobile de valoare mare

ANAF a publicat pe 21 martie 2025 un proiect legislativ privind aprobarea procedurii de stabilire din oficiu a impozitului special pentru bunurile imobile si mobile de valoare mare, precum si a modelului si continutului unor formulare. Conform Codului de procedura fiscala, autoritatile fiscale pot stabili din oficiu creantele fiscale in cazul nedepunerii declaratiei de impunere. Impozitul special se aplica persoanelor fizice care detin cladiri rezidentiale in Romania, cu valoare impozabila peste 2.500.000 lei, si persoanelor fizice sau juridice care detin autoturisme inmatriculate in Romania, cu valoare de achizitie ce depaseste 375.000 lei.

4. Aprobare procedura „Start-Up Nation – Romania” 2024

In Monitorul Oficial nr. 243 din 20 martie 2025 a fost publicat Ordinul nr. 328 al ministrului Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului si Turismului, privind aprobarea Procedurii de Implementare a Programului „Start-Up Nation – Romania”, editia 2024. Programul, destinat sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii, va fi finantat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educatie si Ocupare 2021-2027.

5. Control fiscal la societati de food delivery si depozite comerciale

Inspectii antifrauda au descoperit nereguli fiscale la trei societati care livreaza produse prin platforme de food delivery. Acestea nu respectau legislatiei financiar-contabile, inclusiv privind taxele si contributiile sociale datorate statului, si au creat mecanisme pentru a obtine avantaje fiscale. Prejudiciul total estimat este de 10,18 milioane lei. De asemenea, au fost aplicate 413 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 3.82 milioane lei, in urma unui control la 399 de contribuabili din depozite si centre comerciale.

6. Donatii de 3.5% din impozitul pe venituri pentru ONG-uri si unitati de cult

Persoanele fizice pot directiona pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult. Pentru aceasta, trebuie completat si depus formularul 230, disponibil pe site-ul ANAF aici.

7. TVA in cazul bunurilor degradate

TVA nu se ajusteaza pentru bunurile degradate daca se face dovada distrugerii acestora. Documentele necesare in acest caz sunt: lista de inventariere, procesul verbal de casare si procesul verbal de predare catre unitatea de colectare a deseurilor, conform O 2634/2015.

8. Termen pentru declararea mentiunilor privind microintreprinderile

Termenul pentru declararea mentiunilor privind aplicarea sau iesirea din sistemul microintreprinderilor este 31 martie. Persoanele juridice trebuie sa comunice autoritatilor fiscale daca aplica acest sistem de impozitare pe venituri. In cazul in care una dintre conditiile pentru a ramane in sistem nu mai este indeplinita, microintreprinderea trebuie sa notifice iesirea din sistem pana la 31 martie al anului fiscal urmator.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *