Fiindca ne aflam in ultima luna din anul 2018, considerata luna cadourilor, multi antreprenori se gandesc la acordarea de cadouri din partea firmei angajatilor, colaboratorilor si partenerilor de afaceri.
Vom vedea care este tratamentul contabil si cel fiscal al cadourilor oferite de firma si care sunt restrictiile impuse de Codul Fiscal in ceea ce priveste valoarea acestor cadouri acordate.
Cadouri acordate angajatilor:
O forma de recompensare a angajatilor la care majoritatea angajatorilor apeleaza este oferirea de cadouri angajatilor cu ocazia diferitelor sarbatori – sub forma de bani, bunuri sau chiar tichete cadou.
Din punct de vedere fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Normele la Codul Fiscal prevad ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute.
?In sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.?
Desi aceste cheltuieli (care nu depasesc 150 lei) nu sunt supuse impozitului si contributiilor de asigurari, ele sunt deductibile limitat, fiind incluse in cheltuielile sociale.
Limita de deductibilitate a cheltuielilor sociale este de 5% din fondul de salarii.
Intra sub incidenta acestei limite printre altele si cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si a accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.
In concluzie, de retinut este faptul ca angajatorul poate oferi cadouri (bani, natura, tichete cadou) angajatilor si copiilor minori ai acestuia cu ocazia sarbatorilor de Craciun, cadouri care nu vor fii impozabile in sensul impozitului pe venituri de natura salariala si a contributiilor sociale, cu conditia ca suma cheltuita per angajat sa nu depaseasca 150 lei. In ceea ce priveste deductibilitatea acestor cheltuieli este limitata la 5% din fondul de salarii la calculul impozitului pe profit.
Monografie contabila tichete cadou:
Achizitie tichete cadou:
% = 401 Furnizori
5328 (valoarea tichetelor cadou)
628 (comision tiparire tichete)
4426 (TVA aferent comision tiparire tichete)
Acordarea tichetelor cadou salariatilor:
6422 Cheltuieli cu tichetele acordate salariatilor = 5328 Alte valori
Cadourile acordate colaboratorilor si partenerilor de afaceri:
O modalitate de a mentine si de a imbunatati relatiile de afaceri este aceea de a acorda cadouri colaboratorilor si partenerilor de afaceri cu ocazia diferitelor sarbatori sau evenimente.
Cadourile acordate colaboratorilor si partenerilor de afaceri sunt considerate cheltuieli de protocol, inregistrandu-se in contabilitate in contul 6231 Cheltuieli de protocol.
Din punct de vedere fiscal, au deductibilitate limitata cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.
In cazul in care cadourile acordate per persoana/cadou depasesc suma de 100 lei, atunci entitatea are obligatia de a intocmi autofactura de depasire plafon cheltuieli de protocol si de a colecta TVA aferent sumei ce depaseste plafonul.
Monografie contabila:
Inregistrare factura cadou parteneri de afaceri:
% = 401 Furnizori
6231 Cheltuieli de protocol
4426 TVA deductibila
Colectare TVA pentru cadourile care depasesc 100 lei:
6231 Cheltuieli de protocol = 4427 TVA colectata