Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1.Intr-un comunicat din 11.10.2023, ANOFM informeaza asupra faptului ca institutia asigura comunicarea si schimbul de informatii intre institutiile competente in materie de asigurari pentru somaj din România si institutiile competente si organismele de legatura ale altor state membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.
Schimbul de date intre institutiile competente in materie de somaj se realizeaza in prezent prin documente portabile (formulare): U1, U2, E 302, dar si prin sistemul IT Schimb Electronic de Informatii referitor la Securitatea Sociala – EESSI.
Daca o persoana a lucrat in cel putin doua state membre ale UE/SEE si a fost asigurata pentru somaj puteti beneficia de prestatii de somaj prin cumularea perioadelor de asigurare realizate in toate tarile in care ati desfasurat activitate.
In acest caz, se elibereaza urmatoarele formulare:
a) U1 – certifica perioadele de asigurare care vor fi luate in considerare pentru acordarea prestatiilor de somaj/ este echivalentul lui E 301;
b) E302 – pentru certificarea informatiilor referitoare la membrii de familie cu domiciliul in România aflati in intretinerea somerului din alt stat membru.
Formularele mentionate sunt singurele documente oficiale, care certifica perioadele de asigurare realizate intr-un stat membru, pentru obtinerea prin totalizare a dreptului la prestatia de somaj in alt stat membru.
2. Angajatorii au la dispozitie un termen de maximum 20 zile lucratoare de la data producerii, pentru transmiterea in REVISAL a majorarii salariului minim.
Astfel, termenul limita este 27 octombrie 2023.
Netransmiterea modificarii salariului in aplicatia Revisal in termenul legal constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 8.000 lei.
3. In MOF nr. 919 din 12.10.2023 s-a publicat Ordinul 1612 privind documentele care pot fi solicitate conform art. 61 alin. (5) din anexa la Hotarârea Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
In cazul activitatii de transport alternativ cu autoturism si conducator auto, precum si in cazul activitatii de transport in regim de taxi, organul fiscal poate solicita copia contractului de comodat sau de inchiriere a autovehiculului.
In cazul persoanelor fizice care inchiriaza in scop turistic camerele situate in locuinte personale, organul fiscal poate solicita o dovada a detinerii in proprietate a spatiului sau a dreptului de a subinchiria imobilul.
4. ITM reaminteste intr-un comunicat ca stagiile de integrare la locul de munca au o importanta deosebita atât pentru proaspetii absolventi de invatamânt superior, cât si pentru unitatile economice.
Codul muncii stabileste ca primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu, exceptie facând acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale ( judecatori, avocati, notari, experti contabili,etc.).
Modalitatea de efectuare a stagiului este reglementata de Legea nr.335/2013 si Normele metodologice de aplicare aprobate prin H.G. nr.473/2014.
5. Declaratia unica a fost actualizata pe data de 04.10.2023.
Noul format este disponibil aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
6. Inspectorii DGAF au aplicat doua sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4.000.000 de lei pentru nerespectarea ordonantei ce vizeaza reducerea preturilor la unele produse de baza.
Verificarile vizeaza modalitatea de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare si aplica sanctiuni in cazul in care constata abateri de la aceasta.
7.Miercuri, 25 octombrie 2023 sunt scadente urmatoarele declaratii:
Formularul 100 – Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat.
Formularul 112 – Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru luna precedenta.
Formularul 224 – Depunerea Declaratiei privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania.
Formularul 300 – Depunerea Decontului de taxa pe valoarea adaugata.
Formularul 301 – Depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta.
Formularul 307 – Depunerea Declaratiei privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata.
Formularul 311 – Depunerea Declaratiei privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat.
Formularul 390 VIES – Depunerea Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.