Codul CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala) este un sistem utilizat in Romania pentru clasificarea activitatilor economice desfasurate de persoanele juridice si fizice autorizate. Acest sistem este similar cu alte clasificari utilizate la nivel european si international, precum NACE (Nomenclatura Activitatilor Economice a Comunitatii Europene).
Scopul Codului CAEN
Codul CAEN este utilizat pentru a identifica si inregistra activitatile economice ale unei firme sau ale unui antreprenor individual. Acesta ajuta autoritatile fiscale, institutiile guvernamentale si statisticienii sa urmareasca si sa analizeze activitatea economica din diverse sectoare.
Structura Codului CAEN
Codul CAEN este format din patru cifre si este organizat ierarhic in:
– sectiuni
– diviziuni
– grupuri
– clase
Fiecare categorie defineste un anumit domeniu de activitate economica.
Cum se obtine si cum se modifica codul CAEN?
Codul CAEN este atribuit la momentul inregistrarii unei firme la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Daca o firma doreste sa isi extinda activitatea sau sa isi schimbe domeniul principal de activitate, poate solicita modificarea codului CAEN printr-o cerere depusa la ONRC.
Utilitatea Codului CAEN
– Inregistrarea si autorizarea firmelor – La infiintarea unei firme, este obligatoriu sa se aleaga un cod CAEN principal, care defineste activitatea principala a companiei. Se pot alege si coduri secundare pentru activitati suplimentare.
– Obtinerea avizelor si licentelor – Anumite activitati necesita autorizatii speciale, iar codul CAEN este folosit pentru a determina cerintele specifice.
– Clasificarea in scopuri fiscale si statistice – ANAF si INS (Institutul National de Statistica) folosesc codurile CAEN pentru analiza si raportarea datelor economice.
– Participarea la licitatii publice sau obtinerea de finantari – Unele programe de finantare sau licitatii publice sunt disponibile doar pentru anumite categorii de activitati economice, determinate de codul CAEN.
Astfel, este important ca inca de la inceput operatorii economici sa aleaga codul corespunzator activitatii desfasurate.
CAEN REV 3
Recent, codul CAEN a fost actualizat prin Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica nr. 377/17.04.2024, iar incepand cu 1 ianuarie 2025 se aplica CAEN Rev.3. Au fost efectuate detalii, agregari si recodificari. Lista noilor coduri CAEN se regaseste pe site-ul Institutului National de Statistica, la adresa: https://insse.ro/cms/ro/caen.
Desi initial nu era prevazut un termen de actualizare a codurilor conform acestei noi versiuni, ulterior, prin Hotararea Guvernului nr. 284/20.03.2025 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 257/25.03.2025, s-a stabilit un termen de 18 luni de la 25 martie 2025 pentru efectuarea acestei actualizari.
Prin Hotararea de Guvern se stabileste ca in perioada de implementare de 18 luni, atat versiunea revizuita a CAEN, cat si cea precedenta, vor fi recunoscute si acceptate in relatia cu autoritatile si institutiile publice, dar si in relatia cu alte persoane fizice sau juridice.
Procedura de Actualizare la ONRC
In cazul firmelor:
Persoanele juridice care procedeaza doar la actualizarea obiectului de activitate completeaza cererea de inregistrare in registrul comertului (Anexa 2a), sectiunea V „Obiectul cererii privind inregistrarea in registrul comertului” punctul 8 „actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev.3”, fara a fi necesar a depune alte documente, cu exceptia dovezii privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original), daca este cazul.
In cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale (IF):
Daca se procedeaza doar la actualizarea obiectului de activitate, completati cererea de inregistrare in registrul comertului (Anexa 2b) la sectiunea dedicata de la punctul VII – „actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev.3”, fara a fi necesar sa depuneti alte documente, cu exceptia dovezii privind imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original), daca este cazul.
Important!
In toate cazurile care implica actualizarea obiectului de activitate, Oficiul Registrului Comertului emite, cu titlu gratuit, un nou certificat de inregistrare, precum si informatii actualizate din registrul comertului.
Pentru a putea compara vechile coduri CAEN (Rev.2) si noile coduri (Rev.3), pe site-ul ONRC se regaseste un tabel de corespondenta intre cele doua incadrari. Acesta este disponibil aici: https://www.onrc.ro/documente/anunturi/Corespondenta-CAEN-Rev.2-CAEN-Rev.3.pdf.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.