Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Contractul de asociere intre asociatii unei firme – shareholders agreement

sponsorizarea

Contractul de asociere dintre asociatii unei firme este actul juridic prin care acestia stabilesc drepturile si obligatiile lor in legatura cu compania, altele decat cele care au fost determinate prin actul constitutiv sau in stransa legatura cu acestea.

Este obligatoriu contractul de asociere dintre asociati?

Aceasta conventie nu figureaza printre actele necesare la infiintarea firmei, motiv pentru care nu este obligatoriu, ci facultativ. Cu toate acestea, este oportun ca asociatii unei companii sa incheie un astfel de document, deoarece acesta este de natura sa clarifice aspecte pe care actul constitutiv nu le lamureste. 

Ce cuprinde contractul de asociere dintre asociati?

Contractul de asociere poate cuprinde rezolvari la anumite situatii particulare dintre asociati, iar aici putem aminti:

– diverse intelegeri particulare dintre asociati;

– proceduri de arbitraj dintre asociati, cu scopul de a inlatura competenta instantelor judecatoresti;

– modul in care iau decizii administratorii;

– modalitati de iesire din companie;

– situatii in care societatea se poate dizolva si lichida;

– votul necesar pentru adoptarea anumitor decizii;

– clauze de neconcurenta intre asociati etc. 

Astfel, actul constitutiv poate fi incheiat într-o forma standard, iar prin contractul de asociere asociatii pot consfinti toate particularitatile pe care si le doresc.

Este public contractul de asociere dintre asociati? 

Teoretic, toate clauzele care se pot insera in contractul de asociere se pot trece  si in actul constitutiv. Astfel, se naste intrebarea logica: de ce ar incheia asociatii doua tipuri de acte, act constitutiv si contract de asociere?

Exista situatii, si nu sunt putine, in care asociatii nu vor ca intelegerea dintre ei sa fie accesibila publicului larg. Daca intelegerea asociatilor ar fi disponibila publicului, interesele lor ar putea fi prejudiciate. De exemplu, asocierea ar putea avea scopul de a rezolva problemele initiale ale unei afaceri, dupa care asociatii urmand sa o vanda (asociatii se inteleg sa obtina avizele sau autorizatiile necesare pentru care trebuie depuse eforturi si este nevoie de anumite cunostinte, iar dupa ce le obtin, sa vanda compania catre altcineva care are interesul sa o preia din acel punct). Asociatii stabilesc si un pret de vanzare a companiei, ca sa nu existe discutii ulterioare intre ei, insa daca documentul care cuprinde aceasta intelegere ar fi accesibil publicului, potentialul cumparator ar putea sa afle pretul, fapt care ii va prejudicia.

Actul constitutiv este un act care se depune obligatoriu la Registrul Comertului. Registrul Comertului este o banca de date publice, unul dintre scopurile constituirii sale fiind de a asigura transparenta societatilor comerciale. Concret, orice persoana interesata poate formula o cerere si obtine de la Registrul Comertului actele de infiintare ale unei societati comerciale. In acest mod, orice persoana interesata poate sa vada sau sa lectureze actul constitutiv, dar si celelalte documente care au stat la baza infiintarii firmei. Daca intelegerea este integrata in actul constitutiv, acest fapt ii poate afecta pe asociati, dupa cum am exemplificat.

In schimb, cum contractul de asociere nu se depune la Registrul Comertului, acesta nu este accesibil publicului larg, motiv pentru care este oportun sa semneze un astfel de document atunci cand acestia au interesul sa pastreze confidentiale clauzele contractuale.

Există diferente intre contractul de asociere dintre asociati si asocierea in participatiune?

In primul rand, contractul de asociere in participatiune este un contract reglementar de lege, in timp ce contractul de asociere dintre asociati este un contract nenumit sau nereglementat de lege.

Textul de lege, art. 1949 din Codul Civil, defineste contractul de asociere in participatiune astfel: „Contractul de asociere in participatie este contractul prin care o persoana acorda uneia sau mai multor persoane o participatie la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni pe care le intreprinde.”

Diferenta elementara dintre cele doua tipuri de contract este data de lipsa personalitatii juridice ce caracterizeaza asocierea in participatiune, art. 1951 din Codul civil, prevede „Asocierea in participatie nu poate dobandi personalitate juridica si nu constituie fata de terti o persoana distincta de persoana asociatilor. Tertul nu are niciun drept fata de asociere si nu se obliga decat fata de asociatul cu care a contractat.”

Cu alte cuvinte, asocierea in participatiune nu presupune infiintarea unei firme, ci doar semnarea  unui contract prin care partile se ajuta reciproc pentru realizarea unui obiectiv, de exemplu, un proiect imobiliar. Dupa ce se finalizeaza proiectul, de regula, contractul de asociere inceteaza.

Pentru o analiza mai detaliata a diferentelor dintre cele doua tipuri de contracte click aici.

Concluzie

Contractul de asociere dinte asociati nu este un act obligatoriu, insa suntem de parere ca semnarea unei astfel de conventii ii va ajuta de fiecare data pe asociati, intrucat actul este de natura sa rezolve anumite probleme care pot aparea pe parcursul desfasurării activitatii economice.

Chiar daca actul nu este obligatoriu potrivit legii, asociatii pot fi constransi de circumstante sa-l semneze.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *