1. Obligatia depunerii raportarilor contabile semestriale le va reveni, la fel ca in anul precedent, firmelor care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei in anul 2019, potrivit unui proiect recent publicat de Ministerul de Finante.
Raportarile contabile la 30 iunie 2020 se vor depune pana cel mai tarziu la data de 30 septembrie 2020.
2. In Legea 136 publicata la data de 18 iulie 2020 privind unele masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, s-au reglementat masurile necesare in domeniul sanatatii publice cu caracter temporar, in situatii de risc epidemiologie si biologic, pentru prevenirea introducerii si limitarea raspandirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul Romaniei. Printre altele, se introduc noi prevederi privind concediul si indemnizatia pentru carantina care se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica. Certificatul de concediu medical pentru carantina se va elibera de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. Durata concediilor medicale pentru carantina sau izolare nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni.
Valoarea bruta a indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Practic, anagajatorul nu va avea de suportat aceasta cheltuiala.
3. Incepand cu data de 1 iulie 2020 a fost implementata pentru contribuabilii persoane juridice si persoane fizice identificate prin CUI/CIF posibilitatea de a solicita, prin intermediul platformei Spatiul Privat Virtual, fisa pe platitor simplificata. Aceasta simplificare are drept scop separarea datelor care nu mai prezinta interes, in sensul ca nu vor mai fi vizualizate informatii cu privire la creantele fiscale care au fost stinse. In paralel, va putea fi obtinuta si fisa in fomat clasic, extins.
4. Pe data de 17.07.2020 a fost publicat Ordinul nr. 2.148 din 14 iulie 2020 privind modificarea si completarea instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru livrari intracomunitare si exporturi.
5. A fost publicata procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii, aprobata prin OUG 69/2020 care prevede o aministie fiscala pentru accesoriile datorate de contribuabili, in anumite conditii, o amnistie fiscala de amploare care antreneaza un numar mare de contribuabili si de perioade fiscale (O 2100/2020).
Procedura se aplica obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central, inclusiv organele vamale.
Debitorii isi exprima intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii prin depunerea unei notificari, conform unui model prevazut in anexa la procedura, astfel:
a) la registratura organului fiscal central competent;
b) prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire;
c) prin intermediul serviciului SPV.
6. Cetatenii non-UE cu sedere legala in Romania, carora le-au incetat contractele individuale de munca si doresc sa se reangajeze in Romania vor putea beneficia de prevederile unui nou protocol incheiat intre ANOFM si Inspectoratul General pentru Imigrari prin care vor primi sprijin din partea autoritatilor in acest demers.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.