Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala. Iata ce avem azi pe lista:
- Incepand de joi, 22 octombrie ora 10.00, s-a deschis sesiunea de inscriere la granturi pentru capital de lucru, masura 2. Formularul de inscriere va ramane activ pana miercuri, 28 octombrie 2020 ora 20.00. Inca din primele minute, numarul de aplicanti pentru aceasta masura a depasit estimarile specialistilor privind capacitatea de finantare bugetata. Finantarile se acorda pe principiul primul venit – primul servit. Sesiunea de inscriere pentru microgranturi (2.000 euro) s-a finalizat, inregistrandu-se putin mai mult de jumatate din numarul de solicitari estimate (29.250 inscrisi vs. 50.000 estimati). Mai exista o singura masura disponibila masura 3 Granturi pentru investitii pentru care inca nu s-a comunicat data de incepere a inscrierilor.
- Au fost introduse noi reguli privind concediile medicale pentru persoane in izolare, prin OUG 180 din 23.10.2020, care completeaza OUG 158/2005. Completarile aduse se refera la faptul ca pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, certificatele de concediu medicalse elibereaza de catre medicii de familiecare au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii. In plus, pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, iar in urma investigatiilor paraclinice specificenu s-a confirmat diagnosticul de boalainfecto-contagioasa,medicul de familie acorda concediu medical pentru carantina pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti si pentru perioada inscrisa in acesta. De aceste prevederi beneficiaza si persoanele asigurate pentru care directiile de sanatate publica judetene sau cea a municipiului Bucuresti au instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acorda de catre medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica si pentru perioada inscrisa in acestea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
- Legea zilelor platite pentru parintii ai caror copii invata online a a fost adoptata in sedinta de Guvern din 22.10.2020. Imediat dupa ce comitetele judetene pentru situatii de urgenta au decis trecerea scolilor din anumite localitati, inclusiv din Bucuresti, in scenariul 2 (prezenta la cursuri alternativ cu invatamant in sistem online) sau in scenariul 3 (toate cursurile in sistem online), am initiat completari la cadrul legal existent pentru a putea acorda, si in aceste cazuri, zile libere platite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut) pentru un parinte, a anuntat Ministrul Muncii.
- Intr-un comunicat publicat de Consiliul Concurentei, institutia a anuntat ca urmeaza sa realizeze un studiu pentru a analiza impactul asupra concurentei al prevederilor legislative care obliga companiile din domeniul contabilitatii si cel al serviciilor medicale sa fie detinute si/sau administrate doar de profesionisti in domeniu. Astfel, autoritatea va analiza in ce masura aceste obligatii depasesc criteriile de proportionalitate si necesitate stabilite pentru atingerea obiectivelor politicilor publice, constituindu-se in bariere in calea accesului pe pietele respective.
- Guvernul a aprobat in sedinta din 22 octombrie:
- aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
- prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi si penalitati pentru obligatiile fiscale neachitate la termen, a caror scadenta s-a implinit dupa declansarea starii de urgenta.
- pana la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor incepe executarea silita, dand posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilitatilor fiscale oferite corespunzator situatiei sale fiscale.
Pentru acordarea esalonarii, contribuabilul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa depuna cerere pana la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare
- sa nu inregistreze obligatii bugetare restante la data declararii starii de urgenta si neachitate ulterior
- sa nu se afle in procedura insolventei
- sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare
- sa aiba depuse toate declaratiile fiscale
- sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art.25 si 26 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.