1. Incepand cu 01.06.2020 se pot depune solicitarile pentru recuperarea indemnizatiilor aferente lunii mai 2020, atat catre AJOFM (pentru angajati), cat si catre AJPIS (PFA, II, IF, etc).
2. Incepand cu 1 iunie 2020, pe o perioada de 3 luni, angajatorii care au avut angajati in somaj tehnic suportat de stat in proportie de 75% sau in somaj tehnic suportat de angajator (deci nu au beneficiat de indemnizatia de la stat) pot beneficia de decontarea unei procent de 41.5% din salariul de baza brut al angajatului (maxim 2.253 lei), cu conditia ca angajatul respectiv sa fi avut contractul de munca suspendat cel putin 15 zile in perioada starilor de urgenta sau alerta. Mai exista o restrictie: angajatorii au obligatia pastrarii angajatilor pana la data de 31.12.2020, cu doua exceptii: pentru lucratorii sezonieri sau daca incetarea contractului de munca intervine din motive neimputabile angajatorului (OUG 92/2020).
3. Pentru domeniile de activitate in care se mentin restrictii in conditiile Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se prelungeste acordarea indemnizatiei de somaj tehnic suportat de stat si dupa data de 31 mai 2020, pana la ridicarea acestor restrictii. Angajatorii aflati in aceste situatii pot opta fie pentru continuarea somajului tehnic, fie pentru decontarea mentionata la punctul 2 (OUG 92/2020).
4. Daca in perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020 angajatorii incadreaza in munca pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane de peste 50 de ani ale caror CIM-uri au incetat din motive neimputabile lor in perioada starii de urgenta/alerta si sunt inregistrate ca someri in evidenta AJOFM, beneficiaza lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de inca 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin, altfel vor trebui sa restituie sumele incasate plus o dobanda (OUG 92/2020).
5. Daca angajatorii incadreaza in munca pana la 31.12.2020, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane din categoria de varsta 16-29 de ani, inregistrate ca someri la AJOFM, vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de inca 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin. Daca inceteaza contractele (in anumite situatii) vor trebui restituite sumele plus o dobanda (OUG 92/2020).
6. Au fost publicate o serie de masuri aplicabile incepand cu 1 iunie 2020 (Hotararea 434 publicata in 29.05.2020), printre care:
- este permisa deplasarea persoanelor in afara localitatii/zonei metropolitane fara a mai fi necesara justificarea motivului deplasarii.
- se suspenda consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul cladirilor. In interior sunt permise prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective.
- prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
7. Pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu 21 martie 2020 si neachitate pana la 25 iunie 2020 nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere. Acest termen a fost prelungit, initial se prevedea ca masurile inceteaza in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta. Aceste obligatii neachitate nu sunt considerate obligatii fiscale restante (OUG 90 din 29 mai 2020).
8. OUG 48 din 16 aprilie 2020 prevedea ca prin derogare de la prevederile Codului de procedura fiscala, taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale. Masura urma sa inceteze in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, insa prin OUG 90 din 29 mai 2020 acest termen a fost prelungit pana la 25 iunie 2020.
Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Unde se specifica ,, angajatorii care au avut angajati in somaj tehnic suportat de stat in proportie de 75% „? pot beneficia de decontarea unei procent de 41.5% din salariul de baza brut al angajatului (maxim 2.253 lei)…
Buna ziua si dumneavoastra,
Se mentioneaza in art.1 alin (1) al OUG 92/2020 care arata ca: (1) Incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, precum si angajatorii ai caror angajati au avut contractele individuale de munca suspendate in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare, in perioada starii de urgenta sau alerta, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile ulterioare. Castigul salarial mediu brut este 5.429 lei, prin urmare 41.5%* 5.429 lei = 2.253 lei. Textul complet al OUG 92/2020 il puteti gasi aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/226194
Zi buna!
Buna ziua. Referitor la punctul 5 din acest articol, stiti cumva daca cei 50% din salariul angajatului se refera la salariul brut sau net? Multumesc.
de ce nu se aproba comentariul de mai sus? este ceva neinregula cu el?
Buna ziua,
SmartBill are ca obiect de activitate comercializarea de softuri de facturare, gestiune si contabilitate. Consultanta pe care o oferim in mod gratuit pe acest blog exprima dorinta noastra de a ajuta antreprenorii din Romania. Toate intrebarile primesc raspuns cel putin o data pe saptamana, dar cu siguranta nu imediat ce au fost adresate, deoarece noi nu suntem in masura de a oferi consultanta fiscala, colaboratorii nostri sunt.
Sper ca informatiile de mai sus sa raspunda nedumeririi exprimate.
Zi frumoasa.
Buna ziua,
In acest caz este vorba de 50% din salariul brut.
Zi buna!