- Incepand cu 1 ianuarie 2021, pentru perioada 2021-2025, platitorii de impozit pe profit, de impozit pe veniturile microintreprinderilor si platitorii de impozit specific vor beneficia de reduceri ale impozitului daca indeplinesc anumite conditii in ce priveste capitalul propriu, astfel:
- reducere de 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv
- daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de cel inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a), reducerile au urmatoarele valori:
- 5% la o crestere pana la 5% inclusiv
- 6% la o crestere peste 5% si pana la 10% inclusiv
- 7% la o crestere peste 10% si pana la 15% inclusiv
- 8% la o crestere peste 15% si pana la 20% inclusiv
- 9% la o crestere peste 20% si pana la 25% inclusiv
- 10% la o crestere peste 25%
Incepand cu anul 2022, 3%, daca inregistreaza in 2022 o crestere peste 5%, in 2023 peste 10% , in 2024 peste 15% si in 2025 peste 20% a capitalului propriu ajustat fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). In cazul in care sunt aplicabile doua sau trei din reducerile prevazute mai sus, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzatoare acestora se aduna, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului. Pe perioada mentionata, declaratiile privind impozitul si plata acestuia vor fi scadente in data de 25 iunie inclusiv a anului urmator. Baza legala: OUG 153/2020, publicata in MOF 817/04.09.2020.
- Declaratia privind beneficiarul real pentru asociatii si fundatii se depune exclusiv la Ministerul Justitiei, iar pentru persoanele juridice care au obligatia de inmatriculare in registrul comertului se depune exclusiv la Oficiul National al Registrului Comertului, conform prevederilor art. 19 alin.(5) din Legea nr. 129/2019 . Totodata, termenul pentru depunerea acestei declaratii a fost prelungit pana la data de 01 noiembrie 2020, conform OUG nr. 111/2020 si OUG nr. 142/2020 (comunicat al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor).
- In sprijinul fermierilor au fost publicate in 2 septembrie 2020, 3 ordonante de urgenta:
- Ordonanta de urgenta nr. 149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul bovin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19
- Ordonanta de Urgenta nr. 150/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19
- Ordonanta de urgenta nr. 151/2020 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19
Cererile de solicitare ale ajutoarelor de stat se depun in termen de 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a Ordonantelor de Urgenta ale Guvernului.
- ANAF a publicat formatul electronic al declaratiei 394 care se aplica incepand cu operatiunile derulate in septembrie 2020 si care va reflecta tranzactiile cu partile afiliate. Instructiunile de completare au fost publicate in O 3281/2020.
- In ce priveste insolventa persoanelor fizice, adica acea situatie in care o persoana nu mai dispune de banii necesari pentru achitarea datoriilor (rate bancare, impozite, restante la asociatiile de proprietari) si inregistreaza intarzieri de plata mai mari de 90 de zile, ANPC consiliaza cetatenii aflati in imposibilitate de plata, pentru a alege procedura adecvata care poate sa solutioneze impasul financiar in care se afla:
- procedura pe baza planului de rambursare
- procedura prin lichidare de active
- procedura simplificata de insolventa
Persoanele interesate se pot prezenta la sediul ANPC sau la comisariatele din teritoriu si vor fi consiliati cu privire la alegerea unei proceduri ce poate fi urmata de acestia, la modul in care trebuie sa fie intocmit dosarul ce trebuie depus spre aprobarea Comisiilor Teritoriale de Insolventa si, nu in ultimul rand, la explicarea modului de completare a cererii de intrare in insolventa (Comunicat ANPC, 26.08.2020).
- In MOF 797 din 31.08.2020 a fost publicata Hotararea nr. 729/2020 pentru modificarea si completarea anexei nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 august 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Pe langa alte masuri publicate, au fost reglementate masuri privind reluarea activitatii restaurantelor, la interior, in anumite conditii. Asfel, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este permisa in judetele/municipiul Bucuresti unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori. Norma privind stabilirea masurilor specifice de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice in unitatile de alimentatie publica de tipul restaurantelor si cafenelelor din interiorul cladirilor, precum si in spatiile special amenajate din exteriorul cladirilor a fost publicata in MOF 802 din 01.09.2020 Ordinul nr. 1493/2788.
- In MOF nr. 802 din 1 septembrie 2020 a fost publicata OUG nr. 152 din 31 august 2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative in vederea extinderii categoriilor de plati care pot fi efectuate prin intermediul Sistemului national electronic de plata online. Actul normativ vizeaza includerea taxei pentru eliberarea pasapoartelor si inmatriculare auto in sistemul electronic de plata online.
- In MOF 794/31.08.2020 a fost publicata Hotararea nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca. Pentru acordarea indemnizatiei pentru timpul redus de munca al salariatilor, angajatorii trebuie sa depuna cereri la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca din raza in care isi au sediul social, in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara si dupa plata impozitelor si contributiilor. Cererile vor fi insotite de o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de aplicare a reducerii timpului de munca si de decontare a indemnizatiei, precum si de lista persoanelor pentru care se solicita decontarea. Pentru acordarea indemnizatiei profesionistilor definiti de Codul civil, cererile se depun la agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala in raza carora isi au sediul social, in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara. Fiecare cerere va fi insotita de copia actului de identitate si de o declaratie pe propria raspundere. Guvernul a stabilit ca ambele masuri sa se aplice pana la data de 31 decembrie 2020. Alte masuri vizeaza zilierii si angajatii cu contract individual de munca pe perioada determinata de pana la 3 luni.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.