Declaratia unica (formular 212) este o declaratie pe care o depun persoanele fizice, pentru diversele forme de venit obtinute prin care se stabilesc astfel taxele datorate statului.
Termenele de depunere
- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.
Astfel, pana in 25 mai 2021 se depune declaratia pentru veniturile aferente anului 2020.
- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate.
Declaratia unica are si o parte de venit estimat, astfel ca pana in 25 mai 2021 se va completa si depune si partea de venit estimat a declaratiei unice, pentru veniturile aferente anului 2021.
- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
Important! In cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti.
Pe de alta parte, persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia si sa isi recalculeze impozitul pe venit.
Cine are obligatia depunerii declaratiei unice?
Potrivit legii, declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza astfel impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de persoane:
- profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Codul civil care au beneficiat de anumite tipuri de indemnizatii pe perioada epidemiei, precum cele acordate conform OUG 30/2020 sau OUG 132/2020.
- avocati si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia de sprijin acordata prin OUG 30/2020, ca urmare a epidemiei.
Un caz special este cel al persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, dar care doresc sa opteze pentru plata contributiei la sanatate si sa devina astfel asigurate.
Modalitati de depunere
Declaratia se poate depune atat prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cat si fizic astfel:
- prin intermediul Spatiului privat virtual
- prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro – Depunere declaratii, pe baza certificatului digital calificat
- in format hartie, direct la registratura organului fiscal
- prin posta, cu confirmare de primire
Formatul .pdf al declaratiei unice este disponibil aici.
Rectificarea declaratiei
Ulterior depunerii initiale, declaratia poate fi rectificata, completandu-se aceeasi declaratie, dar cu bifa pe rectificativa, in urmatoarele situatii:
- pentru corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice
- modificarea datelor de identificare a persoanei fizice
- modificarea unor date referitoare la categoria/sursa veniturilor sau nivelul acestora
- modificarea unor date referitoare la contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate
- corectarea altor informatii prevazute de formular
Declaratia are doua capitole (primul pentru venituri realizate si al doilea pentru venituri estimate), astfel incat este important ca atunci cand se face rectificativa sa se aleaga cu atentie din cele doua capitole informatia care se doreste a fi rectificata.
Se poate rectifica numai un capitol sau se pot rectifica ambele.
De exemplu, daca vom rectifica venitul estimat (capitolul II), vom depune declaratia rectificativa completand toate datele si informatiile prevazute la acel capitol supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
Instructiuni de completare
Instructiunile de completare se regasesc in anexa 2 a Ordinului nr. 14 din 7 ianuarie 2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Nu ati comentat sau amintit nimic de bonificatii pentru plata inainte de termen sau pentru depunere declaratie prin mijloace electronice sau bonificatie pentru……… ca exista in formular inscris acest lucru
Buna ziua,
Pentru platile din 2021 nu se acorda bonficatii, astfel ca acel camp din declaratia unica va ramane necompletat.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca in cursul anului 2020, ca agent de asigurari-pfa, am beneficiat timp de 3 luni de ajutorul cf OUG 30 din 2020-pe baza intreruperii activitatii
resp-2102 luna martie ron, 4072 ron-luna aprilie si 4072 ron-luna mai, iar ca venituri din pfa am avut doar urmatoarele incasari-in luna ianuarie 398 ron, luna martie-2082 ron, la declaratia unica pe 2021 trebuie sa mai platesc contributii cas,cass si impozit pe venit la ajutorul primit, chiar daca eu mi-am platit contributia la pensie resp. sanatate-tot anul 2020?? Mentionez ca alte venituri nu am avut in cursul anului 2020.
Multumesc anticipat!!
Buna ziua Mirela,
Pentru indemnizatia primita conform OUG 30/2020 se datorează impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate. Asadar, la acea indemnizatie veti datora contributii sociale, indiferent daca mai datorati o data ca urmare a depasirii de plafon.
Zi frumoasa!
Daca in 2020 ai contracte de inchiriere in derulare atat in lei cat si in valuta,la completarea declaratiei unice pe anul 2021 se mai trec contractele in lei la completarea definitiva a veniturilor pe anul 2020 sau se trec numai cele in valuta.Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
Contractele in lei se trec la partea de estimat, deci nu este necesara reluarea in definitiva. Doar cele in valuta se reiau la sectiunea I.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Daca astazi am aflat ca trebuia sa depun declaratie pentru castigurile/pierderile aferente fondurilor de investitii (astazi fiind deja 26 mai) ce pot sa mai fac ? P.S. De fapt era pierdere nu castig… (nu imensa dar pierdere)
Am avut si castig acum 2 ani dar simbolic si iarasi nu am depus pentru ca nu am stiut. Credeam ca se opreste la sursa ca la depozite bancare. Va multumesc!
Buna ziua Daniel,
Puteti sa depuneti declaratia unica si ulterior acestei date. Daca ati constatat ulterior termenului de depunere, atunci o depuneti la data constatarii. Nu vor fi impozite de plata, datorita faptului ca ati inregistrat pierdere. Insa potrivit art. 336 alin (3) din Codul de procedura fiscala:
(3) In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctionează cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.
Zi frumoasa!
Daca nu am depus-o pana in data de 25.05, ce se intampla?
Buna ziua Costel,
Puteti depune declaratia si ulterior, insa exista riscul de a primi amenda. Potrivit art. 336 alin (3) din Codul de procedura fiscala:
(3) In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
Speram ca aceste informații sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Va rog , sa mi spuneti la cap.: I.4.Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din activități independente
și drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real, la punctul 2. cas datorata se trece cas-ul achitat in anul 2020?
Multumesc.
Buna ziua Mariana,
In aceasta caseta se trece CAS aferent anului 2020.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Stiti cumva ce se intampla daca am depus declaratia pe 27 mai. Mentionez ca e vorba de castiguri din piata de capital si ca am avut pierdere in anul 2020. Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Exista riscul de a primi amenda. Potrivit art. 336 alin (3) din Codul de procedura fiscala:
(3) In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Daca in anul 2020 am primit ajutor de somaj, martie-aprilie-mai, specific sunt sportiva, am avut contract cu echipa respectiva, ei au platit toate contributiile la stat si adaug au declarat venitul brut, de ce in contul virtual personal, apare sa completez declaratia212, unde ma obliga sa declar suma de venit bruta, respectiv sumele datorate. Specific am dovada achitarii lor de la angajator. Ar trebui sa fie totul pe 0 insa nu este…
Buna ziua Briana,
Va prezentam un material util elaborat de ANAF care reglementeaza contractele de activitate sportiva: https://static.anaf.ro/static/10/Brasov/Brasov/sportivi_2020.pdf
Zi frumoasa!
Buna ziua . După completarea și înregistrarea Declarației Unice 2020 apare ca plata a obligatiilor fiscale suma de xxx lei pe care am si platit-o aceasta suma reprezentand impozitul pe venitul ESTIMAT din declaratia unica pe anul 2020.Un an mai târziu completând declaratia unica pe 2021 si implicit cap.1 (declararea reala a veniturilor pe anul 2020)in sistem real la sfarsit aceasta suma se repeta si include si suma estimata pe anul viitor 2022 ,sume care apar din nou ca obligatii fiscale de plata si pe care le platesc din nou azi 17/06/2021 un total de xxx lei .Fac aceasta plata si ca presiune a somatiei de plata din partea ANAF .Daca aceste sume sunt estimate de ce apar ca obligatii fiscale de plata si daca le plătești mai trebuie înregistrate în declarație INTREBAREA ESTE SE POATE FACE VREO DECLARATIE RECTIFICATIVA PENTRU RECUPERAREA VREUNEI SUME?
Buna ziua,
Sigur, se poate face rectificativa la declaratia unica. Pe acelasi formular, in partea de sus a formularului exista un buton care trebuie bifat „Declaratie rectificativa privind capitolul I” si/sau „Declaratie rectificativa privind capitolul II”, completandu-se, dupa caz.
Zi frumoasa!
Buna Ziua, am avut un contract de chirie care a expirat in 2020 de la sine, nici eu si nici chiriasul nu am dorit sa prelungim. Intrebarea este daca a expirat de la sine mai trebuia inregistrat la ANAF ca a expirat, se mai poate inregistra retroactiv? Multumesc frumos
Buna ziua Andreea,
Proprietarii care obtin venituri din chirii nu mai trebuie sa inregistreze contractul de inchiriere la ANAF, ci este suficient sa completeze si sa depuna Declaratia unica la organul fiscal pentru impozitarea acestor venituri.
Zi frumoasa!
Am urmatoarea situatie ( eu, asociat unic SRL) :
1. dividende distribuite in anul 2018, peste plafon, dar incasate sub plafon. Am incasat 17373 lei. Nu am depus DU, deoarece e vorba de incasari, sau dividende platite si nu distribuite, ptr care am platit 5% impozit si am depus D205.
2. in 2019, incasarea (plata) dividendelor a fost peste plafonul de 24960 lei. Deci :
– DU – depusa in termen, dar fara sa estimez nimic pe 2020 ( dividendele incasate in 2020, au fost foarte mici);
– suma de 2496 lei ( cass ), aferenta lui 2019, am platit-o pe 12.11.2020, intrucat tara a fost stare de alerta.
3.In 2021, nu am depus DU, ca nu am ce sa estimez, iar in 2020, am avut 9000 lei, dividende platite.
Primesc de la ANAF, ca am de plata, 1942 lei, cu termen scadent, 30.06.2020 si 2676 lei, cu termen 25.05.2021. Ar fi trebuit depusa DU, chiar daca nu ai ce estima, ptr ca societatea merge pe pierdere? Ce parere aveti?
Va multumesc !
Buna ziua,
Declaratia unica se depune pe persoana fizica, nu are legatura cu situatia societatii la care dumneavoastra sunteti asociat unic, iar daca pentru anul 2021 nu ati avut ce sa estimati (nu ati avut venituri din dividende sau alte surse), atunci apreciem ca nu era nevoie sa o depuneti.
Va sfatuim sa discutati cu membri ANAF sa vedeti de unde aveti acele sume de plata, sa le explicati situatia concreta, ei ar trebui sa va lamureasca, poate este vorba despre o eroare din partea lor.
Mult succes!
Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire, am un contract de inchiriere care este valabil pana in luna 11.2021. Pe toata aceasta perioada impozitul este platit. Am depus un act aditional care aduce modificari sumei chiriei din data expirari acestuia , adica din luna a 11. Am inteles ca trebuie sa depun o alta declaratoie unica in termen de 30 de zile de la inregistrarea actului aditional. Problema este ca nu stiu ce sa modific in declaratia respectiva . sa fac estimarea castigului din luna 11 cand incepe noul contract pana la sfarsitul anului…? Va multumesc!
Buna ziua Ionut,
Asa este, se va depune o declaratie rectificativa la cea depusa anterior prin care trebuie sa reestimati valoarea veniturilor din chirii tinand cont de acel act aditional.
Zi frumoasa!
Daca am un apartament in care sta o familie prietena si nu mi se plateste chirie , trebuie sa platesc ceva la ANAF? Mentionez ca cei care locuiesc in apartament platesc doar utilitatile , gaz, electricitate, etc. , practic ceea ce consuma ei , nu si impozitul pe cladire.
Este vreo lege care specifica o astfel de situatie?
Va multumesc pt eventualele raspunsuri.
Buna ziua Elena,
Daca nu inregistrati venituri din chirii, atunci nu intervine nicio obligatie.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Mentionez ca am depus declaratie unica din anul 2018 pana in prezent. Am venituri din asigurari. Pe anul 2018 si 2019 in declaratia unica apar bonificatii. Nici pana in ziua de azi nu mi-au dat bonificatiile. Trebuie sa le solicit eu? Se face cerere separat pe ficare bonificatie in parte si pe ficare an? Cum demonstrez ca trebuie sa sa-mi dea bonificatiile? Mulțumesc.
Buna ziua Oana,
Bonificatiile constau in reducerea sumei de plata pentru declaratia respectiva. Astfel, totalul de plata catre buget se reduce cu valoarea bonificatiei si dumneavoastra platiti doar diferenta. Ele nu se primesc inapoi de la buget.
Sarbatori fericite!