Foarte simplu spus, activele unei firme sunt bunurile (materiale sau nemateriale) pe care le detine: sediul firmei, utilajele de productie, licente pentru diferite aplicatii software, stocurile de materie prima, marfa din gestiune, samd.
Intr-o definitie contabila, activele reprezinta resurse controlate de firma obtinute din beneficii trecute si de la care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare fie sub forma intrarilor de numerar (sau echivalente numerar), fie prin reducerea iesirilor de numerar.
Ca sa regasesti un activ in bilantul unei firme doua conditii trebuie indeplinite: trebuie sa fie probabila realizarea unui beneficiu economic viitor de catre entitate prin utilizarea acestuia si activul sa aiba un cost sau o valoare care poate fi evaluata in mod credibil.
Exista doua tipuri de active:
- active imobilizate
- active circulante
Activele imobilizate sunt activele care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata activitatilor entitatii, fiind detinute pe o perioada mai mare de un an.
Iata detaliat ce contine in bilant aceasta pozitie:
I. Imobilizari necorporale
- Cheltuieli de constituire
- Cheltuieli de dezvoltare
- Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare
- Active necorporale de explorare si evaluare a resurselor minerale
- Fondul comercial, in masura in care acesta a fost achizitionat cu titlu oneros
- Avansuri
II. Imobilizari corporale
- Terenuri si constructii
- Instalatii tehnice si masini
- Alte instalatii, utilaje si mobilier
- Investitii imobiliare
- Active corporale de explorare si evaluare a resurselor minerale
- Active biologice productive
- Avansuri si imobilizari corporale in curs de executie
III. Imobilizari financiare
- Actiuni detinute la entitatile afiliate
- Imprumuturi acordate entitatilor afiliate
- Interese de participare
- Imprumuturi acordate entitatilor de care entitatea este legata in virtutea intereselor de participare
- Investitii detinute ca imobilizari
- Alte imprumuturi
Activele circulante sunt active care:
- se asteapta sa fie realizate sau sunt detinute cu intentia de a fi vandute sau consumate in cursul normal al ciclului de exploatare al entitatii
- sunt detinute, in principal, in scopul tranzactionarii
- se asteapta a fi realizat in termen de 12 luni de la data bilantului
- sunt reprezentate de numerar sau echivalente de numerar a caror utilizare nu este restrictionata.
Detaliat, acestea cuprind:
I. Stocuri
- Materii prime si materiale consumabile
- Productia in curs de executie
- Produse finite si marfuri
- Avansuri
II. Creante (Sumele care urmeaza sa fie incasate)
- Creante comerciale
- Sume de incasat de la entitatile afiliate
- Sume de incasat de la entitatile de care entitatea este legata in virtutea intereselor de participare
- Alte creante
- Creante sub forma de capital subscris si nevarsat
III. Investitii pe termen scurt
- Actiuni detinute la entitatile afiliate
- Alte investitii pe termen scurt
IV. Casa si conturi la banci
Totalul activului din bilantul unei firme cuprinde: Active imobilizate + Active circulante + Cheltuieli in avans. Iata cum arata un bilant, la modul cel mai simplu prezentat:
Activ | Pasiv |
Active imobilizate, Active circulante, Cheltuieli inregistrate in avans | Datorii pe termen scurt (sub 1 an), Datorii pe termen lung, Provizioane, Venituri inregistrate in avans, Capital si rezerve |
Total active | Total pasiv |
In orice bilant, regula principala este ca Total activ = Total pasiv. Ca o paranteza, o regula importanta a finantarii care sa asigure echilibrul firmei este ca:
- activele pe termen scurt sa fie finantate prin datorii pe termen scurt
- activele pe termen lung sa fie finantate prin datorii pe termen lung
Activul net contabil este suma pe care actionarii/asociatii unei companii ar primi-o in caz de lichidare, adica ceea ce ramane din valorificarea activului, dupa plata datoriilor si se determina ca active -datorii.
De exemplu, o societate inregistreaza:
Active circulante = 60.000 lei
Active imobilizate =50.000 lei
Datorii furnizori = 20.000 lei
Activul net contabil (ANC) =active imobilizate (50.000) + active circulante (60.000) datorii (20.000) =90.000 lei
Conform prevederilor art. 153.24 alin. (1), (4) si (5) din legea societatilor comerciale, daca consiliul de administratie, respectiv directoratul, constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, este obligat sa convoace de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.
In cazul in care adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile si sub rezerva dispozitiilor art. 10 din lege, sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social.
In cazul neintrunirii adunarii generale extraordinare in conformitate cu art. 153.24 alin. (1) invocat sau daca adunarea generala extraordinara nu a putut delibera valabil nici in a doua convocare, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Dizolvarea poate fi ceruta si in cazul in care nu este respectata obligatia impusa societatii potrivit art. 153.24 alin. (4).
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.