Am revenit cu al doilea articol din seria de articole lunare de pe blog cu termeni din domeniul financiar-contabil explicati de catre experti, pe intelesul tuturor antreprenorilor.
Astazi, in dictionar regasesti urmatorii termeni explicati: mijloc fix, profit din exploatare, avans de trezorerie, barter, prag de rentabilitate, costuri variabile, capital social, capital propriu, stat de salarii, CAEN.
1. MIJLOC FIX
Mijloacele fixe, sau in termeni contabili imobilizarile corporale, sunt active detinute pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative si care sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
Aceste active se amortizeaza pe durata de viata utila, adica pe durata estimata de utilizare.
Din punct de vedere fiscal, pentru a amortiza un bun apare si o conditie in plus – valoarea de intrare sa fie mai mare decat suma de 2.500 lei.
Ce inseamna ca se amortizeza? Inseamna ca nu se trece toata valoarea pe cheltuiala in luna achizitiei (influentand astfel profitul in luna respectiva) ci treptat: daca mijlocul fix are o durata de viata de 3 ani, atunci in fiecare luna se trece pe cheltuiala a 36-a parte din valoarea de intrare.
2. PROFIT DIN EXPLOATARE
Activitatea de exploatare este activitatea de baza (principala) a firmei. Profitul din exploatare este profitul care rezulta din aceasta activitate. Pe langa profitul din exploatare poate exista profit din activitati finananciare sau de investitii.
Este importanta analiza profitului pe aceste coordinate deoarece este posibil ca la un moment dat activitatea de exploatare sa fie pe pierdere insa firma sa aiba profit ca urmare a unor venituri mari din alte activitati. Lipsa acestei informatii poate conduce la concluzii gresite cu privire la profitabilitatea firmei.
3. AVANS DE TREZORERIE
Avansurile de trezorerie sunt sume platite din casieria unitatii catre angajatii care urmeaza sa efectueaze deplasari in interesul serviciului.
Fluxul operational descris simplu este: angajatul solicita avansul de deplasare – entitatea il plateste angajatului – angajatul pleaca in delegatie – la revenire aduce ordinul de deplasare si toate documentele justificative pentru cheltuielile efectuate (facturi de cazare, bonuri de taxi, de benzina, etc) – daca suma decontului este mai mica decat avansul restituie diferenta, in caz contrar entitatea ii va plati aceasta suma.
4. BARTER
Ce este sistemul barter?
Barterul este un schimb de servicii sau de produse intre doua parti fara sa existe si un transfer de bani. Acesta se poate realiza atat cu bunuri cat si cu servicii.
Conditia barterului este ca serviciile/produsele cu ajutorul carora se va realiza, sa aiba o valoare egala.
De regula se intocmeste un contract de barter prin care fiecare parte se obliga sa transmita celeilalte dreptul de proprietate asupra unor bunuri/servicii.
Se utilizeaza in multe cazuri de catre firmele care au probleme de numerar.
Atentie la prevederile legislatiei fiscale, care arata ca in astfel de operatiuni ambii parteneri ai tranzactiei trebuie sa reflecte vanzarea si respectiv achizitia, nefiind permisa compensarea.
5. PRAG DE RENTABILITATE
Pragul de rentabilitate (breakeven) reprezinta punctul critic in care valoarea vanzarilor acopera cheltuielile fixe si variabile ale firmei astfel incat firma nu obtine nici profit, nici pierdere.
Are si o formula de calcul:
Costuri fixe /Pret unitar – Costuri variabile = Breakeven in unitati
6. COSTURI VARIABILE
Costurile variabile sunt acele costuri care evolueaza in acelasi ritm (proportional) cu volumul productiei.
De exemplu: cheltuiala cu salariile angajatilor direct productivi, cheltuiala cu materiile prime.
Exista unele costuri care au atat o parte fixa cat si una variabila -de exemplu costurile telefonice – care pot fi fixe pana la un anumit nivel al consumului, urmand ca restul sa fie facturat proportional cu consumul.
7. CAPITAL SOCIAL
Capitalul social reprezinta valoarea aporturilor in numerar si/sau in natura ale asociatilor sau actionarilor si este divizat in:
• actiuni in cazul societatilor pe actiuni
• parti sociale in cazul societatii cu raspundere limitata.
Plafonul minim al capitalului social este de 200 lei pentru SRL si 90.000 lei la SA.
8. CAPITAL PROPRIU
Capitalul propriu reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei entitati, dupa deducerea tuturor datoriilor.
Capitalul propriu cuprinde mai multe elemente:
• capitalul social;
• primele de capital;
• rezervele;
• rezultatul reportat;
• rezultatul exercitiului financiar
9. STAT DE SALARII
Statul de salarii este un document centralizator utilizat in salarizare care se intocmeste lunar, pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv (de regula pontaje), a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, a certificatelor medicale etc..Contine toate informatiile privind salariile brute, contributiile sociale, impozit, retineri, salariile nete, etc.
10. CAEN
CAEN reprezinta acronimul de la Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala si este o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania.
Clasificarea este structurata pe urmatoarele sectiuni:
-nivel I – cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic;
-nivel II – contine titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre
-nivel III – titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre si
-nivel IV – titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre.
Codul CAEN este tiparit pe certificatul de inmatriculare emis de Registrul Comertului si are un scop pur statistic.
De asemenea acesta este mentionat in actul constitutiv. O societate poate avea un singur cod principal si unul sau mai multe coduri secundare.
Exista anumite restrictii privind obiectul de activitate. Astfel, exista:
• activitati interzise a fi desfasurate de unele categorii de agenti economici;
• societati pentru a caror constituire si/sau modificare a actelor constitutive ale acestora, legea prevede avize/ autorizatii prealabile constituirii;
• activitati economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului unic de activitate;
• activitati economice pentru desfasurarea carora legea impune conditia obiectului principal de activitate;