Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Cateva fapte de evaziune fiscala si sanctiunile aferente

evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala se refera la activitatea ilegala prin care o persoana fizica sau juridica isi ascunde sau manipuleaza veniturile pentru a evita plata impozitelor si altor taxe catre autoritatile fiscale.

Actul normativ in cadrul caruia sunt mentionate faptele de evaziune fiscala si sanctiunile aferente este Legea nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Ultima completare s-a realizat prin Legea nr. 126/2024.

Principalele practici sanctionate de legislatia in materie sunt:

1.Nerefacerea documentelor contabile distruse

2. Refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

3. Impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra in sedii pentru efectuarea verificarilor

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

4. Neretinerea, retinerea si neplata, incasarea si neplata unor taxe

Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in lista de mai jos.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani sau cu amenda neretinerea impozitelor si/sau contributiilor prevazute lista de mai jos.

Lista este:

1.Impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o persoana juridica romana
2.Impozitul pentru veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva
3.Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala
4.Impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor
5.Impozitul pe veniturile din arenda
6.Impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi
7.Impozitul pe veniturile impozabile obtinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii
8.Impozit pe veniturile sub forma de dividende
9.Impozitul pe veniturile din pensii
10.Impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc
11.Impozitul pe veniturile din alte surse
12.Impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal
13.Impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica sau entitate – asociere fara personalitate juridica dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific, cu modificarile si completarile ulterioare
14.Impozitul pe veniturile obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal
15.Contributia de asigurari sociale
16.Contributia de asigurari sociale de sanatate
17.Impozitul cu retinere la sursa pe veniturile obtinute din Romania de nerezident
18.Impozit datorat pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
19.Contributia la Fondul pentru mediu

5. Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

a) ascunderea bunului sau a sursei impozabile ori taxabile.
b) omisiunea, totala sau partiala, de a inregistra in actele contabile sau in alte documente legale operatiunile comerciale desfasurate sau veniturile obtinute.
c) inregistrarea in actele contabile, in factura electronica sau in alte documente legale a cheltuielilor fara baze reale sau a altor operatiuni fictive.
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea documentelor contabile, a memoriilor aparatelor de taxat sau marcat electronice fiscale, sau a altor mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice.
e) crearea de evidente contabile duble folosind documente sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice.
f) evitarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale prin nedeclararea, declararea fictiva sau inexacta a sediilor principale sau secundare ale persoanelor verificate.
g) substituirea, deteriorarea sau instrainarea bunurilor sechestrate de catre debitor sau de catre terte persoane, conform prevederilor

Codului de procedura fiscala si Codului de procedura penala.

NOU din 2024 :

h) folosirea de catre contribuabil, cu rea-credinta, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, in vederea crearii aparentei de legalitate a unor operatiuni fictive sau disimularii circuitului tranzactional real al bunurilor/serviciilor;
i) utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.

Sanctiuni:

Daca faptele mentionate anterior au cauzat un prejudiciu mai mare de 500.000 euro (echivalent in moneda nationala), limita minima si limita maxima a pedepsei prevazute de lege se vor majora cu cate 3 ani fiecare.
Daca prejudiciul depaseste 1.000.000 euro (echivalent in moneda nationala), limita minima si limita maxima a pedepsei vor fi majorate cu cate 5 ani fiecare.

Important!
In cazul savarsirii unei infractiuni prevazute la pct. 4 sau 5:

a) daca pana la expirarea unui termen de maximum 30 de zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, in urma caruia se individualizeaza un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de pana la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, prin plata efectiva, fapta nu se pedepseste. In acest caz, organele competente nu sesizeaza organele de urmarire penala.
b) daca pana la primul termen de judecata prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plata efectiva, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceste conditii este de pana la 1.000.000 euro inclusiv, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
c) daca s-a cauzat un prejudiciu care nu depaseste 1.000.000 euro, in echivalentul monedei nationale si daca in cursul urmaririi penale prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adauga dobanzile si penalitatile, este acoperit integral, prin plata efectiva, fapta nu se pedepseste
d) daca persoana aduce la cunostinta organelor de urmarire penala sau a organelor fiscale infractiunea comisa, in timp ce aceasta se afla in derulare sau in termen de cel mult un an de la data epuizarii activitatii infractionale si mai inainte ca organele de urmarire penala sa fi fost sesizate cu privire la aceasta si, ulterior, inlesneste aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor participanti la comiterea infractiunii, limitele speciale se reduc la jumatate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *