Din punct de vedere contabil, un grup inseamna un ansamblu format dintr-o societate-mama si toate filialele acesteia. Societatea mama este acea entitate care controleaza una sau mai multe filiale. Entitatile afiliate inseamna doua sau mai multe entitati din cadrul unui grup. Iata un exemplu simplu de structura de grup:
In exemplu de mai sus, Filiala 1, Filiala 2, Filiala n si Societatea mama sunt entitati afiliate. O structura putin mai complicata de grup arata astfel:
Un indicator important este cel legat de stabilirea procentului de interes al unei societati mama pentru fiecare societate din cadrul grupului. Acesta indica care este partea din capitalul societatii controlate din grup pe care il detine societatea mama, fie direct, prin participatii directe in capitalul social al acesteia, fie indirect, prin intermediul altor filiale din cadrul grupului.
In primul exemplu, societatea mama are un procent de interes de 80% in Filiala 1, 30% in Filiala 2 si 60% in Filiala 3. In exemplul al doilea: Societatea mama are un procent de interes de 50% in Filiala 1, 60% in Filiala 2 si 30% in Filiala 3. In Filiala 4 avem atat detineri directe, cat si indirecte prin intermediul societatilor din cadrul grupului, astfel:
- 50%*20% pe filiera Filialei 1
- 60%*30% pe filiera Filialei 2
- 30%*15% pe filiera Filialei 3
Total = 32,5%
In Filiala 5, societatea mama detine: 30%*20% = 6%.
Separat de procentajul de interes este procentajul de control care reflecta capacitatea de a coordona politicile financiare si operationale ale unei alte filiale cu scopul de a obtine beneficii ca urmare a desfasurarii normale a activitatii acesteia. Controlul din punct de vedere contabil poate imbraca mai multe forme.
Din punct de vedere al raportarilor financiare pentru fiecare grup de societati trebuie identificate societatea-mama, precum si data de la care aceasta dobandeste controlul asupra filialelor. Este importanta identificarea structurii de grup, fiindca societatea mama are obligatia de a intocmi raportari financiare consolidate pentru tot grupul, in anumite conditii. Mai precis, societatea mama trebuie sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor:
- detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intr-o alta filiala
- este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale acelei filiale
- este actionar sau asociat al unei filiale si are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra acelei filiale, in temeiul unui contract incheiat cu entitatea in cauza sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, daca legislatia aplicabila filialei permite astfel de contracte sau clauze
- este actionar sau asociat al unei entitati si majoritatea membrilor organelor de administratie, conducere sau de supraveghere ale entitatii in cauza (filiala) care au indeplinit aceste functii in cursul exercitiului financiar, in cursul exercitiului financiar precedent si pna in momentul intocmirii situatiilor financiare anuale consolidate, au fost numiti doar ca rezultat al exercitarii drepturilor sale de vot
- este actionar sau asociat al unei entitati si detine singura controlul asupra majoritatii drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor acelei entitati (filiala), ca urmare a unui acord incheiat cu alti actionari sau asociati ai acelei filiale
Grupurile mici si mijlocii sunt exceptate de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si un raport consolidat al administratorilor, cu exceptia cazului in care una dintre entitatile afiliate este o entitate de interes public.
Grupuri mici, mijlocii si mari – criterii de marime
Din punct de vedere al raportarilor contabile, grupurile se impart in:
- grupuri mici si mijlocii
- grupuri mari
Grupurile mici si mijlocii sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:
- totalul activelor: 105.000.000 lei
- cifra de afaceri neta: 210.000.000 lei
- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250
Grupurile mari sunt grupurile constituite din societatile-mama si filialele care urmeaza sa fie incluse in consolidare si care, pe baza consolidata, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii la data bilantului societatii-mama:
- totalul activelor: 105.000.000 lei
- cifra de afaceri neta: 210.000.000 lei
- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 250
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.