Printre tinerii antreprenori romani si clienti Smart Bill, se numara Ana Georgescu, un talentat fotograf profesionist. Am incercat sa aflam cum s-a lansat pe cont propriu, ce a motivat-o, ce face sa aiba succes si Ana a fost atat de draguta, incat a acceptat sa ne spuna povestea ei. O impartasim aici si cu tine.
Toti antreprenorii cu care am discutat au un punct de pornire interesant. Al tau care a fost?
Tatal meu a fost antreprenor, astfel incat a fi pe cont propriu este ceva cu care am crescut, este un mindset. Probabil ideea de libertate, imbinata cu responsabilitate. Eu am facut arte, atat in scoala generala, cat si in liceu.
Mai tarziu, in timpul facultatii, m-am angajat, sa am experienta responsabilitatii de lucru intr-un colectiv si am si lucrat o perioada intr-un call center. Dar ceea ce m-a motivat sa ma lansez si sa raman pe cont propriu a fost dorinta de a putea dispune de timpul meu asa cum imi doresc. Asta nu inseamna ca munca este mai putina, din contra, daca am o data limita pot sta nopti intregi, daca e nevoie, sa termin treaba, dar a fi freelancer imi da posibilitatea de a ma organiza asa cum imi este mai bine.
Cum si cand ai descoperit fotografia?
Dupa experienta cu call center-ul, am inceput sa fac primii pasi in fotografie. Am colaborat cu firme de evenimente, cu o agentie imobiliara, am lucrat o perioada la o televiziune locala din Ploiesti, de unde sunt, am avut colaborari pe fotografie de produs, pe partea de retouching, unde am avut sansa de a invata indeaproape de la unul dintre cei mai buni fotografi de fashion si advertising, iar toate aceste experiente mi-au adus foarte multe lucruri.
A fost o perioada de invatare care s-a dovedit esentiala. Eu nu ma lansasem inca propriu-zis, desi aveam forma legala din 2013. Dar nu aveam experienta necesara, nu cunosteam oameni din domeniu, aveam nevoie sa continui sa invat pe partea de studio, de exemplu, asa ca a fost nevoie sa trec prin diverse experiente care m-au format.
De la fotograf la antreprenor Cum a fost drumul, cum te-ai descurcat?
Functionez astazi sub forma unui PFA pe care il gestionez singura. Imi amintesc cat de dificil era cand umblam cu facturierul dupa mine. De fapt, asa am si ajuns sa descopar Smart Bill, am cautat pur si simplu pe Internet, am gasit programul asta, am citit despre el, m-am documentat si apoi am inceput sa il folosesc, mai intai gratuit, ca exista perioada aceea de testare, apoi l-am luat. Si mi-a super usurat munca, pentru ca pot emite facturile direct de pe mobil, ceea ce pentru mine este foarte important, fiind mai mereu in miscare.
La inceput a fost destul de greu, pentru ca nu sunt contabil si a trebuit sa inteleg cum functioneaza lucrurile, ce declaratii trebuie sa depun, dar incet incet am invatat tot.
Cum se imbina partea artistica cu antreprenoriatul?
In ceea ce priveste clientii, acest aspect se poate dovedi uneori dificil, pentru ca in permanenta trebuie sa gasesc proiecte noi. Dar am si colaborari stabile, iar odata ce am inceput sa prind cheag, mi-a fost mai usor sa gasesc clienti. Atunci cand esti serios si faci treaba buna, iar oamenii sunt multumiti, te recomanda mai departe.
Atunci cand este freelancer, esti one-man-show total, trebuie sa inveti sa faci de toate, fie ca este vorba despre notiuni de contabilitate primara sau promovare.
Privind in urma, nu cred ca as face ceva diferit, pentru ca toate experientele pe care le-am avut m-au adus in punctul in care sunt acum. Cred ca sunt exact unde trebuie.
Cred ca sunt multi cei care si-ar dori sa faca un astfel de pas, sa se lanseze pe cont propriu, poate chiar in fotografie. Ce le-ai spune, ai niste sfaturi din experienta ta?
Celor la inceput de drum le spun doar atat: sa fie dispusi sa invete, fara sa fie motivati de bani. La inceput este mult mai important ceea ce inveti, pentru ca doar asa vei putea ajunge sa castigi. Pretentiile finaciare nu sunt neaparat un lucru rau, dar mai intai de toate trebuie sa dovedesti ca esti dispus sa inveti.
Pot exista desigur anumite dezavantaje, atunci cand esti pe cont propriu, cum ar fi neplata facturilor la timp. Eu nu pot spune ca am avut aceasta problema, pentru ca pe masura ce relatiile cu clientii s-au dezvoltat, am putut discuta cu ei, ne-am pus de acord, deci nu cred ca este ceva de nerezolvat. In plus, in Smart Bill pot vedea care sunt facturile neincasate, ma ajuta acest lucru. Si faptul ca aceasta forma de activitate ofera atata flexibilitate compenseaza foarte mult.
Cred ca este important sa te concentrezi pe o nisa. Eu, de exemplu, ma implic destul de mult pe partea de fotografie sportiva, deoarece am incercat sa imbin cele doua pasiuni mari pe care le am: fotografia si sportul.
Am fost intrebata ce face diferenta intre un aparat foarte bun, care poate transforma orice om intr-un fotograf, si un fotograf profesionist? Sunt foarte multi cei care isi spun fotografi, dar in general ce se intampla e ca isi iau un aparat, sunt incantati de ce fac, apoi isi iau unul mai mic, ca e incomod, apoi renunta, pentru ca nu sunt cu adevarat pasionati. Cred ca pasiunea adevarata face diferenta. Si nu este o amenintare: daca cineva doreste servicii de calitate, va cauta si va plati pe masura.
Chiar ma consider o fericita a sortii, fac ceea ce imi place cu adevarat. Le datorez acest lucru in primul rand parintilor mei, pentru ca m-au incurajat sa fac exact ce imi place, astfel incat de la bun inceput, de mica, am reusit sa intru pe fagasul potrivit. Am fost indrumata sa fac ce ma pasioneaza. Tata este sportiv si mama muzician, iar dintotdeauna mesajul primit din partea lor a fost de a face totul din pasiune. Am crescut cu un frate mai mare, care a fost mai restrictiv decat parintii mei.
Atitudinea pe care un freelancer o are in relatiile cu clientii este esentiala. Este foarte important sa iti intelegi clientul, sa ii intelegi nevoile, sa il tratezi cu respect, sa il asculti. Multi freelanceri pierd pe partea asta.
Si cred ca este foarte important, de asemenea, sa ai un plan de viitor, sa stii in ce directie iti doresti sa o iei. Eu imi doresc sa ma axez din ce in ce mai mult pe fotografia sportiva, fie ca este vorba despre activitatile sportive propriu-zise sau de diverse produse/ accesorii sportive. Este ceva ce imi doresc sa fac foarte mult si sunt sigura ca voi reusi.
Pe Ana o gasiti aici:
Website: www.anageorgescu.ro
Facebook official page: www.facebook.com/anageorgescucom
Instagram official page: www.instagram.com/anageorgescu