Incepand cu data de 01.01.2024, conform Legii nr. 296/2023, s-a introdus in Codul fiscal un nou tip de impozit: impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare.
Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare urmatoarele persoane:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladirii rezidentiale, daca valoarea impozabila a cladirii depaseste 2.500.000 lei
Contribuabilii platitori de impozit pe cladiri pentru care organul fiscal local a determinato valoare impozabila mai mare de 2.500.000 lei sunt instiintati de catre acesta pana la data de 30 mai a anului pentru care se datoreaza impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare.
Instiintarea trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
– denumirea organului fiscal emitent;
– datele de identificare ale contribuabilului instiintat;
– obiectul notificarii;
– cuantumul valorii impozabile determinate pentru impozitul pe cladiri, in cazul respectivei cladiri;
– semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum si stampila organului fiscal emitent.
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Cota impozitului
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza dupa cum urmeaza
a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local si plafonul de 2.500.000 lei;
b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
Declararea si plata
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare este datorat pentru intregul an fiscal.
a) pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul contribuabilului, in cazul impozitului pe bunuri imobile
b) pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul/sediul contribuabilului, in cazul autoturismelor
Formularul care se utilizeaza este D 216 si este disponibil pe site-ul ANAF la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/216.html.
Formatul declaratiei este reglementat de OPANAF 3738/2024.
In functie de alegerea unei sectiuni sau alteia se activeaza detaliile cu privire la bunul mobil si imobil:
In cazul bunurilor imobile, se va completa:
– adresa imobilului- cu adresa cladirii rezidentiale
– numarul cadastral – se inscrie, in mod obligatoriu, numarul cadastral al cladirii rezidentiale, in situatia in care pentru respectiva cladire exista numar cadastral atribuit de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
– cota de detinere – se completeaza cota-parte detinuta din imobil.
– valoarea impozabila a cladirii rezidentiale- se inscrie suma reprezentand valoarea impozabila, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si comunicata de organul fiscal local.
– plafonul neimpozabil – se inscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.
– baza de impozitare- se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de detinere asupra diferentei pozitive dintre valoarea impozabila a cladirii rezidentiale si plafonul neimpozabil.
– Impozitul datorat – se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii inscrise la rd. 3.
In cazul bunurilor imobile, se va completa:
– numarul de identificare al autoturismului- se inscrie numarul de identificare al autoturismului.
– anul in care a avut loc predarea-primirea autoturismului – se inscrie anul in care autoturismul a intrat in proprietatea contribuabilului.
– valoarea de achizitie a autoturismului – se inscrie suma reprezentand costul de achizitie/pretul autoturismului.
– plafonul neimpozabil“- se inscrie suma de 375.000 lei, reprezentand plafon neimpozabil, potrivit legii.
– baza de impozitare – se inscrie suma reprezentand diferenta pozitiva dintre valoarea de achizitie a autoturismului si plafonul neimpozabil.
– impozitul datorat“- se inscrie suma rezultata prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare
Rectificarea declaratiei
– Declaratia poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, situatie in care se va inscrie „X“ in casuta prevazuta in acest scop.
– Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.
– Declaratia se depune la organul fiscal central la care persoana fizica sau juridica este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.