Notiunea de „intreprinderi legate” a aparut in discutiile publice in contextul schimbarilor fiscale aparute la sfarsitul anului 2023, care au revizuit criteriile de incadrare a societatilor ca microintreprinderi. Astfel, una dintre conditiile obligatorii pentru ca o societate sa poata aplica regimul microintreprinderilor este ca veniturile sa nu depaseasca echivalentul in lei a 500.000 de euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.
Un aspect foarte important este ca limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta.
Definitia intreprinderilor legate
In sensul acestei prevederi, o persoana juridica romana este legata de o alta persoana juridica daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) Persoana juridica romana care verifica conditia detine, direct si/sau indirect, mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale alteia persoane juridice romane, sau are dreptul de a numi sau revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere ai acelei alte persoane juridice romane.
b) Persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere.
c) Persoana juridica romana care verifica conditia este legata de o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, direct si/sau indirect, mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la a doua persoana juridica. In cazul in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau dreptul de numire/revocare este o persoana juridica romana, veniturile acesteia se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.
d) Persoana juridica romana care verifica conditia are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, intreprinderi familiale sau alte forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizate conform legii. In aceasta situatie, veniturile inregistrate de aceste persoane fizice autorizate sau entitati fara personalitate juridica se cumuleaza cu veniturile realizate de persoana juridica română/alte intreprinderi legate.
Prin Hotararea nr. 1.393 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 1125 din 11 noiembrie 2024, s-au actualizat normele de aplicare ale acestor prevederi si s-au oferit exemple pentru clarificarea conceptului de intreprinderi legate.
Exemple:
Exemplul 1:
Persoana juridica romana, PJ1, prezinta la sfarsitul anului precedent detineri directe si/sau indirecte la alte trei persoane juridice romane, respectiv PJ2, PJ3 si PJ4:
– Societatea PJ1 detine direct 70% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau drepturilor de vot la societatea PJ2.
– Societatea PJ1 detine indirect 35% din valoarea/numarul titlurilor sale de participare sau drepturilor de vot la societatea PJ3 (70% x 50% = 35%).
– Societatea PJ1 detine in PJ4 o participatie totala de 41%, formata din 20% direct si 21% indirect (70% x 50% x 60% = 21%).
Exemplul 2:
O persoana fizica, PF, detine, la sfarsitul anului fiscal precedent, 30% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la o persoana juridica romana, PJ, si desfasoara, in paralel, activitate prin intermediul unei persoane fizice autorizate (PFA).
– PJ verifica conditia referitoare la intreprinderi legate, potrivit art. 47 alin. (1^1) lit. d) din Codul fiscal, avand in vedere urmatoarea situatie:
– PJ a realizat venituri de 1.000.000 lei, conform reglementarilor contabile aplicabile.
– PFA a realizat venituri de 500.000 lei, inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile.
Veniturile realizate de PJ (1.000.000 lei) si PFA (500.000 lei) sunt din categoriile de venituri care constituie baza impozabila conform art. 53 din Codul fiscal.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.