Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Lucrezi mult cu numerar – iata ce ar trebui sa stii

numerar

Daca activitatea societatii tale de zi cu zi presupune lucrul cu numerar, atunci trebuie sa stii ca exista cateva reguli stabilite de legislatia in vigoare pe care trebuie sa le respecti pentru a evita primirea de amenzi din partea organelor fiscale.

Prevederile cu privire la lucrul cu numerarul sunt stabilite in Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Iata principalele reguli pe care trebuie sa le respecti:

• societatea ta poate sa incaseze sume in numerar de la PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;

• magazinele de tipul cash and carry care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, pot sa incaseze de la PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati sume in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;

• societatea ta poate sa efectueze plati catre PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

• societatea ta poate sa efectueze plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;

• societatea ta poate sa efectueze plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Atentie! Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Prin plata sau incasare fragmentata – se intelege fractionarea sumei de platit sau de incasat in mai multe transe, pentru a evita plafonul de incasare in numerar stabilit prin lege.

Pe de alta parte, societatea ta poate incasa/plati in numerar de la/catre persoane fizice sume reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. Si in aceasta situatie sunt interzise incasarile/platile fragmentate.

Situatii in care ar trebui sa ai grija la plafoanele de mai sus:

• atunci cand repartizezi dividende catre persoanele fizice;

• atunci cand efectuezi restituiri de creditare societate catre persoanele fizice;

• atunci cand retragi numerar de la banca;

• atunci cand efectuezi plati catre persoanele fizice;

• atunci cand incasezi sume de la persoanele fizice;

• atunci cand efectuezi plati catre PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent;

• atunci cand incasezi sume de la PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent.

Situatii in care plafoanele de mai sus nu se aplica:

• atunci cand depui numerar la banca;

• atunci cand platesti cheltuielile pentru deplasarile in interes de serviciu (transport, diurna, cazare, alte cheltuieli in acest sens);

• atunci cand platesti obligatiile fiscale catre bugetul de stat (impozite, taxe, contributii sociale, amenzi, etc.)

• atunci cand retragi numerar de la banca pentru achitarea salariilor si a altor drepturi de personal;

• atunci cand transferi sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru UE si notificate catre BNR;

• atunci cand depui numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Pe langa restrictiile mai sus mentionate, trebuie sa mai stii faptul ca orice societate are obligatia de a tine evidenta intrarilor si iesirilor de numerar prin intermediul registrului de casa. 

In acesta va trebui sa inregistrezi in ordine cronologica toate operatiunile din cursul unei luni, la sfarsitul fiecarei zi se va stabili care este  soldul de casa. Soldul de la sfarsitul zilei se preia ca sold initial la inceputul zilei urmatoare. 

Daca esti obligat sa utilizezi aparate de marcat, atunci la finalul fiecarei zi suma regasita efectiv in casa de marcat trebuie sa corespunda cu suma mentionata in raportul Z ca fiind incasata in numerar.

 

 

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

22 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *