M1SS sau Mini One Stop Shop este un serviciu online administrat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala care are scopul de a sprijini companiile furnizoare de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiofuziune, de televiziune permitandu-le sa se inregistreze, sa depuna declaratii si sa plateasca TVA datorata statului membru de consum.
Potrivit schemei M1SS, servicii de telecomunicatii „inseamna servicii care au ca obiect transmiterea, emiterea si receptia de semnale, inscrisuri, imagini si sunete sau de informatii de orice natura prin cablu, radio, mijloace optice sau alte mijloace electromagnetice, inclusiv cedarea dreptului de utilizare a mijloacelor pentru astfel de transmiteri, emiteri sau receptii, inclusiv furnizarea accesului la retelele mondiale de informatii”.
Serviciile prestate pe cale electronica prevazute in Directiva 2006/112/CE includ serviciile furnizate prin internet sau printr-o retea electronica si a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei.
Sistemul M1SS este disponibil inca din 01 ianuarie 2015 iar simplificarea consta in oportunitatea ca respectivele companii mentionate mai sus sa nu se mai inregistreze in fiecare dintre statele in care datoreaza TVA, dar sa furnizeze servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare.
Concret, de la 1 ianuarie 2015, din punct de vedere al TVA, locul urmatoarelor servicii este locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in cazul urmatoarelor servicii prestate catre o persoana neimpozabila:
1. serviciile de telecomunicatii;
2. serviciile de radiodifuziune si televiziune;
3. serviciile furnizate pe cale electronica.
Aceasta inseamna de exemplu ca daca o persoana fizica din Ungaria achizitioneaza din Romania un drept de utilizare a unei aplicatii soft online ea va plati pretul serviciului plus TVA la cota valabila in Ungaria.
Atentie! Companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabila in Statul Membru de Consum.
Facilitatea M1SS este optionala si se adreseaza atat companiilor cu sediul activitatii in UE, cat si celor stabilite in afara UE.
Pentru inregistrarea in M1SS, companiile trebuie sa fie platitoare de TVA.
Utilizatorii sistemului M1SS, pentru a se putea autentifica, vor avea nevoie de un certificat digital. Mai mult de atat, certificatul trebuie inregistrat pe portalul ANAF.
Ce declaratii se depun?
Declaratia speciala de TVA
Declaratia 399 trebuie depusa in termen de 20 de zile de la incheierea perioadei fiscale acoperite de decont. Cele patru perioade de depunere ale declaratiei sunt:
- 20 aprilie;
- 20 iulie;
- 20 octombrie;
- 20 ianuarie.
Atentie! In cazul in care nu se furnizeaza servicii catre orice consumator UE in decursul unui trimestru, se va transmite o declaratie nula.
Se poate corecta declaratia speciala de TVA?
Da, se poate, modificarea declaratiilor poate fi facuta prin transmiterea unei corectii la declaratia initiala intr-un termen de 3 ani de la sfarsitul perioadei relevante (Regulamentul 967/2012, Articolul 61 paragraful 2), dar regulile Statului Membru de Consum vor prevala.
In acest caz, daca Statul Membru de Consum permite perioade mai mari de transmitere a corectiilor, acestea vor fi realizate in afara schemei UE, contactand direct Statul Membru de Consum.
Cum se poate renunta la M1SS?
Poti renunta la utilizarea sistemului M1SS in mod voluntar prin radiere sau poti fi exclus de catre Statul Membru de Identificare. Poti fi exclus din urmatoarele motive:
- daca notifici la SMI faptul ca nu mai furnizezi servicii de telecomunicatii, transmisiuni si servicii electronice;
- se apreciaza ca activitatile impozabile acoperite de schema speciala au incetat (daca nu s-au furnizat serviciile acoperite de regimul special pentru o perioada de 8 trimestre calendaristice);
- nu mai indeplinesti conditiile necesare pentru utilizarea regimului special (de exemplu, unei persoane impozabile care utilizeaza schema non-UE i se solicita inregistrarea intr-un SM);
- daca, in mod sistematic, nu respecti regulile privind regimul special, referitoare la cel putin urmatoarele cazuri:
– depunerea deconturilor TVA pentru o perioada de trei trimestre calendaristice consecutive;
– plata valorii totale a TVA pentru trei trimestre calendaristice consecutive, cu exceptia cazului in care suma de plata este mai mica de 100 Euro pentru fiecare trimestru calendaristic;
– punerea la dispozitia SMI sau a unui SMC, in format electronic, a inregistrarilor tranzactiilor, pe o perioada de 6 luni de la solicitarea acestora sau dupa cel putin doua mesaje succesive de reamintire transmise de catre unul dintre SM respective.