Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Riscuri in domeniul financiar la care pot fi expuse firmele

riscuri financiare

Riscurile financiare, fie ca provin din volatilitatea pietelor, din fluctuatiile ratelor dobanzilor sau din modificarile de reglementare, pot avea un impact semnificativ asupra modului in care firma isi desfasoara activitatea, dar si asupra indicatorilor financiari.

Principalele tipuri de riscuri intalnite in activitatea firmelor sunt:

– riscul de rata a dobandei,

– riscul valutar,

– riscul economic, politic si fiscal.

Riscul de rata a dobandei se refera la posibilitatea ca modificarile viitoare ale ratei dobandei sa afecteze costurile imprumuturilor. Ratele dobanzilor influenteaza costul finantarii. O crestere a dobanzilor face mai costisitor imprumutul, afectand consumul si investitiile.
O strategie de gestionare a riscului de rata a dobandei este un imprumut pe termen lung cu dobanda fixa, care poate proteja firma de cresterile viitoare ale ratelor dobandei.

Riscul valutar se refera la posibilitatea ca variarile cursurilor de schimb valutar sa afecteze negativ rezultatele financiare, valoarea activelor sau fluxurile de numerar ale unei firme.

Acest risc apare in special in cazul firmelor care opereaza pe piete internationale sau au tranzactii in valute diferite de cea in care isi desfasoara activitatea principala, cum ar fi, de exemplu, cand cumpara materii prime, vand produse sau obtin credite in alte monede.

Exista cativa factori care influenteaza riscul valutar, precum:

– volatilitatea cursurilor de schimb: cu cat cursul de schimb intre doua valute este mai volatil, cu atat riscul valutar este mai mare,

– expunerea la tranzactii internationale: cu cat o firma efectueaza mai multe tranzactii in valute straine, cu atat expunerea la riscul valutar este mai mare.

Riscul valutar influenteaza nu numai profitabilitatea, ca urmare a inregistrarii unor venituri sau cheltuieli generate de oscilatiile de curs, ci si fluxurile de numerar sau valoarea activelor si pasivelor.

Exemplu:

Se emite o factura in valuta la 01.10.2024. Presupunem ca avem un curs de 4.9 lei/euro.


Suma in valuta = 100.000 euro * 4.9 lei/euro = 490.000 lei.


Factura se incaseaza in 30.10.2024, cand cursul, presupunem, ca este 4.8 lei/euro.


Contravaloarea in lei este: 100.000 euro * 4.8 lei/euro = 480.000 lei.


Firma inregistreaza astfel o diferenta de curs (cheltuiala) in suma de 10.000 lei.

Riscul economic, politic si fiscal este generat de incertitudinile si pericolele externe care pot afecta activitatea unei firme, atat in ceea ce priveste performantele financiare, cat si stabilitatea operationala.

Aceste riscuri sunt legate de factori macroeconomici, decizii politice si schimbari in politica fiscala, toate fiind dificil de controlat de catre o firma, dar avand un impact semnificativ asupra succesului pe termen lung.

Riscul economic reprezinta posibilitatea ca schimbarile din economia generala sa afecteze in mod negativ activitatea unei firme: recesiunea, inflatia, somajul.

Riscul politic se refera la impactul pe care schimbarile in politicile guvernamentale, reglementarile sau stabilitatea politica generala il pot avea asupra unei firme. Acesta se poate concretiza in instabilitate politica, politici comerciale si risc electoral (alegerile pot duce la schimbari semnificative in politicile economice si comerciale ale unui guvern, ceea ce poate avea un impact negativ asupra firmelor).

Riscul fiscal se refera la schimbarile in politica fiscala si de impozitare care pot afecta direct costurile si profiturile unei firme, precum modificari de taxe si impozite, introducerea unor taxe noi (cum a fost, de exemplu, in Romania, impozitul special pe bunurile de valoare mare sau IMCA) si incertitudine fiscala.

Incertitudinea legata de reglementarile politice si fiscale poate descuraja investitiile pe termen lung sau poate face dificila planificarea strategica.
Chiar daca sunt mai greu de controlat, impotriva acestor trei tipuri de riscuri se pot lua diverse masuri: diversificarea geografica care reduce dependenta de un singur mediu economic, monitorizarea propunerilor de schimbari legislative, lobby si implicare in dialogul cu autoritatile.

In concluzie, aceste riscuri reprezinta o provocare importanta pentru firme; de aceea, este important sa se apeleze la strategii de management al acestor riscuri.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *