Aducem in discutie un subiect des vehiculat de autoritatile fiscale: evaziunea fiscala. Notiunea de evaziune fiscala reprezinta o sustragere a contribuabilului (persoana fizica sau juridica) de la plata impozitelor si taxelor datorate la buget. Poate imbraca diverse forme fie raportarea unor informatii nereale (denaturate) autoritatilor, fie declararea unor venituri/profituri mai mici in vederea calcularii unor taxe mai mici.
Legea care face referire la masurile pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale este Legea nr. 241 din 15 iulie 2005, actualizata. Aceasta stabileste la articolul 9 ca reprezinta infractiuni de evaziune fiscala urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
- ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
- omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
- evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
- alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
- executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
- sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
- substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
Important de stiut:
- Aceste infractiuni de evaziune fiscala se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi.
- Daca prin faptele prevazute mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. Astfel limitele sunt 7-13 ani.
- Daca prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazuta de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani. Astfel limitele sunt: 9-15 ani.
Posibilitatea de reducere a pedepsei
Daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, limitele prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Exceptie fac cazurile de recidiva in care faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de aceasta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile anteriore.
Efecte asupra calitatii de administrator
Nu pot fi fondatori, administratori, directori sau reprezentanti legali ai societatii comerciale, iar daca au fost alese, sunt decazute din drepturi, persoanele care au fost condamnate pentru infractiunile prevazute de Legea 241/2005.
Alte infractiuni condamnate de Legea 241/2005
Pe langa infractiunile enumerate mai sus si considerate fapte de evaziune fiscala, Legea 241/2005 mai sanctioneza si alte fapte precum:
- fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control. Pentru aceasta este prevazuta inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
- refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie. Aceasta fapta se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
- impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale. Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.
- detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special. Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
- tiparirea, folosirea, detinerea sau punerea in circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole ori formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate. Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
- stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani si interzicerea unor drepturi. La aceasta infractiune se precizeaza ca se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 15 ani si interzicerea unor drepturi asocierea in vederea savarsirii faptei. De asemenea, se pedepseste si tentativa.
buna ziua, am un pfa care este pltitor de tva, si as dori sa achizitionez auto second hand pentru comercializare
intrebarea mea este. daca cumpar dela privat o cumpar fara tva eu cum o vanad?
am cod caen 4511
Buna ziua,
Daca achizitionati autototurismul de la o persoana fizica, achizitia va fi fara TVA. Insa daca revindeti masina de pe PFA platitor de TVA, va trebui sa vindeti cu TVA.
Practic, orice vanzare veti face in calitate de platitor de TVA, o veti face colectand TVA, exceptie facand situatiile in care se aplica regimul marjei pentru bunuri second hand, cand se calculeaza TVA doar la marja, nu la intreaga valoare.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua ! Un numar de contact se poate ?
Buna ziua,
Toate datele de contact ale colegilor din departamentele de Vanzari sau Customer Care sunt disponibile pe site-un nostru: https://www.smartbill.ro/contact
Zi frumoasa!
Buna seara. Am un vecin care confec?ioneaz? mobila de ani de zile la preturi mari ?i nu am vazut pe nimeni ca a primit bon fiscal de la el. Deci evaziune fiscal?. Are o firm? unde prelucreaz? lemne furate. Firma care o tine pe faliment. Mie personal mi-a tras niste sc?nduri la abricht si nu mi-a dat vin fiscal.
Buna ziua,
Obligatia de a emite bon fiscal si implicit de a a avea casa de marcat revine tuturor celor care liveaza bunuri sau presteaza servicii direct catre populatie. Clientii sunt indreptatiti sa solicite primirea bonului fiscal in situatia in care furnizorul nu face automat acest lucru, in felul acesta descurajand comportamentele neconforme cu legislatia. Exista desigur varianta anuntarii autoritatilor in cazul sesizarii unor ilegalitati.
Exista un telefon special dedicat raportarii acestor situatii: 0800.800.085.
Zi frumoasa!
Daca vecinul nu are o firma nu are obligatia de a emite bon fiscal pentru ca nu are de unde. Daca realizeaza venituri din activitati independente este insa obligat sa depuna declaratie anual la ANAF
Buna seara,
Nu intelegem care este de fapt intrebarea dumneavoastra. Va rugam sa reveniti cu clarificari in acest sens.
Seara frumoasa!
Buna ziua!
Am activat din 2015 ca liber profesionist pentru a ma intretine pe mine, partener cu probleme locomotorii si copil minor, acum are 3 ani.
Nu am nimic inregistrat pe teritoriul romaniei, sunt cetatean roman din 2012.
Veniturile care se pot declara acum sunt in jur de 55ooo dolari sua.
Partenerul vrea sa ma declare la ANAF.
Pot fi condamnata ? Daca da, vero sa apreciati pentru cati ani si daca pot plati amenda.
Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Nu suntem siguri ca am inteles foarte bine cazul dumneavoastra, astfel incat nu va putem oferi un raspuns concret. Apreciem ca ar fi bine sa consultati un jurist in acest sens.
Mult succes!
Daca cineva se ocupa cu masini de lux(cumparare/ vanzare) este considerata evaziune fiscala?
Buna ziua,
Comertul cu autovehicule nu se considera evaziune, indiferent daca sunt de lux sau standard.
Zi frumoasa!
Bună ziua,prestare anumitor servicii de genul animații,ursitoare,activități cu personaje animate din care rezultă un profit anual destul de mare și care nu este declarat la stat neavand firma intra la evaziune?Va mulțumesc !
Buna ziua George,
In situatia dumneavoastra, fiindca aveti activitate economica, este necesara inregistrarea intr-o forma juridica – nu este necesar sa faceti neaparat firma. Puteti opta si pentru PFA. Va recomandam insa sa realizati inregistrarea sub o forma juridica. Situatia este discutabila din punct de vedere jurific, daca vorbim sau nu de evaziune in acest caz. In opinia noastra, pentru a se putea incadra la infractiune – trebuie sa se poata dovedi reaua-credinta a contribuabilului in indeplinirea obligatiilor fiscale, cu alte cuvinte caracterul fraudulos, ceea ce este mai dificil.
Mult succes!
Bună ziua!! Eu trăiesc din sugardaddy.. Gen primesc cadouri în bani etc. Trebuie sa plătesc și pentru asta taxe 😂😂 mi se pare absurd puțin…. Sau se încadrează la declarația unica.. Aici nu știu.. Mulțumesc
Buna ziua Andreea,
Este dificil ca aceste tipuri de venituri sa poata fi urmarite de catre fisc, adica nu vedem o modalitate de a putea stabili o baza impozabila (cu exceptia situatiei in care incepe o inspectie fiscala la persoana fizica si aceasta nu poate justifica activele pe care le detine).
Dar ca principiu, din punct de vedere fiscal, in Romania, la venituri din alte surse se includ acele venituri care nu se pot incadra in una din urmatoarele categorii: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, salarii si asimilate salariilor, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii si jocuri de noroc sau transferul proprietatilor imobiliare.
Cele mai frecvente venituri care se cuprind in aceasta categorie sunt: veniturile primite de persoanele fizice reprezentand onorarii din activitatea de arbitraj comercial, bunuri si servicii primite de un participant la persoana juridica (ex. asociat), acordate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia, suma platita unui asociat, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii, dobanda penalizatoare platita in conditiile nerespectarii termenului de plata a dividendelor distribuite participantilor, veniturile din transferul de moneda virtuala sau biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate pe baza evidentei nominale tertilor pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru reclama si publicitate. O alta categorie de venituri cu o impozitare distincta o reprezinta orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata. Acestea se impun cu o cota de 16% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.
Sarbatori fericite!
Bună ziua, dacă o persoana juridica SRL încasează bani în contul firmei și retrage fără nici o justificare sau acoperire în scopuri personale și achiziția unei mașini pe firma cu un preț mult mai mic decât e declarat în acte constituie evaziune fiscala?
Buna ziua,
Faptele se incadreaza in categoria infractiunilor de evaziune fiscala daca sunt savarsite cu scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Cu toate acestea incadrarea dispozitiilor art 9 alin 1 lit a din Legea nr. 241/2015, potrivit carora infractiunea de evaziune fiscala este “fapta de ascundere a bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, savarsita in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale”, prevedere care s-ar aplica in cazul dumneavoastra este mai greu de incadrat si necesita o analiza mai atenta a situatiei concrete. Este necesar sa fie consultat un specialisti in domeniul juridic pentru o corecta incadrare.
Mult succes!
Buna ziua!
Daca am incasat pe persoana fizica peste 170.000 euro din activitati independente din strainatate, ce taxe am de platit?
Trebuie sa platesc TVA ca si persoana fizica? nu am o entitate juridica deoarece am o problema cu cazierul fiscal din cauza careia nu pot avea firma, incercand sa rezolv fara dar si poate, dar cei de la ANAF nu au chef de munca.
Buna ziua Alexandru,
Asa cum ati mentionat si dumneavoastra, in situatia in care obtineti venituri din activitati economice este necesar sa va inregistrati sub o forma juridica – PFA, SRL, II, IF.
Este necesar sa rezolvati aceasta problema la ANAF, pentru a putea desfasura corect activitatea.
In situatia dumneavoastra, ce puteti face acum este sa le declarati prin declaratia unica. Veti datora impozit 10% si contributia la sanatate la 24 de salarii minime.
Mult succes!