Una dintre solutiile pe care o companie in dificultate le are la indemana in aceste momente dificile pentru intreaga economie este trimiterea angajatilor in somaj tehnic pe durata starii de urgenta. Haideti sa vedem in cele ce urmeaza care este precedura legala si cum poate ajuta SmartBill Conta.
Cadrul legal
Cine poate beneficia?
- au dreptul la aceast? indemnizatie suportata din fondul de somaj salariatii ai caror angajatori isi reduc total sau partial activitatea ca urmare a epidemiei de coronavirus, conform declaratiei pe propria raspundere a angajatorului
- angajatorul decide suspendarea temporara a contractului de munca cu art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii
Pe ce perioada?
- Pe perioada starii de urgenta (incepand cu 16 martie 2020)
- Daca exista suspendari de contracte care s-au facut inainte de declararea starii de urgenta, atunci indemnizatiile pentru zilele in afara starii de urgenta nu se vor putea recupera de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca
Cat este indemnizatia suportata de stat?
- 75% din salariul brut de baza, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie
- Salariul mediu brut in anul 2020 este suma de 5.429 lei, astfel ca indemnizatia bruta nu poate depasi suma de 4.071 lei
- Statul suporta indemnizatia bruta
Cum se impoziteaza indemnizatia suportata de stat?
- Se datoreaza contributii sociale: CAS si Sanatate
- Se datoreaza impozit pe venit si nu se beneficiaza de deduceri (se considera a fi venituri obtinute in afara functiei de baza)
- Nu se datoreaza contributie asiguratorie de munca pentru indemnizatia suportata de stat
- Nedefinit: modul de impozitare a indemnizatiei de somaj tehnic suportata de stat, in cazul salariatilor din constructii care beneficiaza de facilitati fiscale (daca se acorda facilitati fiscale si in cazul indemnizatiei de somaj tehnic) – la SmartBill, am considerat ca sunt tot venituri asimilate salariilor si beneficiaza de facilitati fiscale
Se poate acorda salariatului o indemnizatie de somaj tehnic peste plafonul suportat de stat?
- Da, angajatorul poate sa acorde o indemnizatie mai mare (daca salariul de baza este mai mare decat salariul mediu pe economie, sau daca are asumat un procent de plata mai mare decat 75% in contractul colectiv de munca, de exemplu)
- Partea suportata de angajator, peste plafonul stabilit de stat, nu se va primi de la stat si va fi impozitata dupa regulile normale (CAS, sanatate, impozit cu acordare de deducere, CAM)
Care este procedura si cum circula banii?
- Angajatorii depun in luna curenta pentru luna anterioara, prin posta electronica la agentiile de ocupare a fortei de munca la care sunt arondati, documentatia constand in:
- cerere
- declaratia pe propria raspundere
- lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatii
- Agentiile de ocupare a fortei de munca au obligatia sa efectueze plata sumelor aferente indemnizatiilor de somaj tehnic in termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor
- Angajatorii au obligatia sa plateasca salariatilor indemnizatia cuvenita in maxim 3 zile lucratoare de la incasarea sumelor
- Termenele de declarare si plata ale contributiilor sociale si impozitului pe venit sunt aceleasi: data de 25 a lunii urmatoare incasarii banilor de la stat
Baza legala:
- OUG nr. 30/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniu protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului
- OUG nr. 32/2020 privind modificarea si completarea OUG nr. 30/2020
Somajul tehnic in SmartBill Conta
Functionalitatea de suspendare a contractelor, acordare si calcul a somajului tehnic exista in SmartBill Conta si inainte de OUG 30/2020, dar nu exista principiul ca sumele (sau o parte din sume) sa fie suportate de catre stat. Acum, aceasta functionalitate a fost adaptata, astfel incat sa fie cat mai facile evidentierea si calculul somajului tehnic suportat de stat, precum si al contributiilor si impozitului aferente.
Iata care sunt pasii care trebuie urmati in cazul in care societatea decide suspendarea contractelor individuale de munca ale salariatilor si va opta pentru solicitarea indemnizatiei de somaj tehnic de la stat:
Suspendarea contractului
In Salarizare > Salariati > Actiuni > Suspendare contract, se inregistreaza suspendarea contractului, conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. La salvare, poti exporta decizia de suspendare, gata completata, in format editabil (doc).
Setarea modului de calcul al somajului tehnic acordat
In Salarizare > Setari, poti bifa daca doresti ca valoarea zilelor de somaj tehnic acordate sa fie plafonata la nivelul indemnizatiei suportate de stat (75% din salariul de baza, nu mai mult decat 75% din salariul mediu pe economie). Practic, trebuie bifata aceasta optiune doar daca societatea decide sa nu acorde salariatilor nimic suplimentar fata de sumele pe care statul le suporta.
Introducerea procentului de plata a somajului tehnic si eventuala ajustare a zilelor acordate si a celor suportate de stat
In Salarizare > Calcul salarii, in modul de afisare Detaliat, se gasesc urmatoarele coloane:
- Zile somaj tehnic acordate se evidentiaza numarul de zile care se acorda pentru perioada de suspendare a contractului pe motiv de somaj tehnic; se va completeaza in mod automat, conform suspendarilor introduse
- Din zilele suportate de stat, se evidentiaza numarul de zile de somaj tehnic care vor fi suportate de stat, din totalul celor acordate; se completeaza in mod automat cu aceeasi valoare ca cea de pe coloana Zile somaj tehnic acordate, dar valoarea lor poate fi modificata manual (in cazul in care, de exemplu, suspendarea contractului s-a facut inainte de instituirea perioadei de urgenta, deci nu toate zilele acordate vor fi suportate de catre stat)
- Plata somaj tehnic (%) se completeaza manual, cu procentul de plata al zilelor de somaj tehnic acordate (poate fi minim 75%)
Cum se calculeaza valoarea aferenta?
Daca optiunea Plafoneaza valoarea zilelor de somaj tehnic acordate la valoarea maxima suportata de stat nu este bifata:
- Valoarea unei zile somaj tehnic acordate = procentul de plata introdus x salariul de baza aferent unei zi de lucru (nu se face nicio plafonare)
- Valoarea unei zile somaj tehnic
suportate de stat = minimul dintre:
- 75% x salariul de baza aferent unei zi de lucru
- 75% x salariul mediu pe economie pentru o zi de lucru
Daca optiunea Plafoneaza valoarea zilelor de somaj tehnic acordate la valoarea maxima suportata de stat este bifata:
- Valoarea unei zile somaj tehnic
acordate = Valoarea unei zile somaj tehnic suportate de stat = minimul
dintre:
- 75% x salariul de baza aferent unei zi de lucru
- 75% x salariul mediu pe economie pentru o zi de lucru (75% x 5429 / nr. zile lucratoare din luna)
Somajul tehnic in fluturasi si stat de salarii
Fluturasii de salarii au fost modificati, incat sa fie reflectate sumele pe care statul le suporta, atat la nivel brut, cat si la nivel net (deoarece salariatul va trebui sa inteleaga ce suma va incasa in termenul obisnuit de plata a salariului, precum si ce suma este amanata la plata si o va fi primit de la angajatorul sau in termen de 3 zile de la pana la primirea banilor de la stat).
Statul de salarii nu a fost modificat – acesta va reflecta doar zilele de somaj tehnic acordate si contravaloarea lor. Resturile de plata, contributiile si impozitul se vor reflecta ca si pana acum.
Raport somaj tehnic
Am conceput un raport nou, dedicat somajului tehnic, care sa ii ajute pe cei care solicita statului plata indemnizatiilor sa aiba o detaliere si o evidenta clare. Acesta poate fi descarcat in format PDF astfel: Stat de salarii > Actiuni > Raport somaj tehnic.
Raportul evidentiaza la nivel de fiecare salariat, dar si global, sumele suportate de angajator si sumele suportate de stat:
- Salarii brute
- Contributii sociale si impozit
- Salarii nete
- Rest de plata
Note contabile
La blocarea statului se genereaza automat notele contabile aferente. In cazul in care exista salariati cu zile somaj tehnic suportate de stat, particularitatile notelor contabile vor fi:
- Cheltuiala cu salariile inregistrate = total salarii brute concedii medicale valoare neta a zilelor libere platite 75% – valoare bruta a zilelor de somaj tehnic suportate de stat – Nota contabila: 641 = 421
- Valoarea bruta a zilelor de somaj tehnic suportate de stat, care se va incasa de la Agentia de ocupare a fortei de munca – Nota contabila: 4382 = 423
- Contributiile sociale (CAS si sanatate) si impozitul aferente somajului tehnic suportat de angajator – Note contabile: 423 = 4315/4315/444
Bine de stiut: in Salarizare > Setari > Nota contabila se pot personaliza conturile pe care sa fie inregistrate sumele (de exemplu, se poate seta un analitic al contului 4382 pe care sa fie inregistrata distinct valoarea zilelor de somaj tehnic suportate de stat sau se pot seta analitice ale conturilor 4315, 4316 si 444, pentru a evidentia distinct contributiile si impozitul aferente).
Documentatie somaj tehnic
Documentatia pe care angajatorii trebuie sa o depuna la agentiile de ocupare a fortei de munca la care sunt arondati se poate descarca in format editabil din Salarizare > Rapoarte somaj tehnic.
Rapoartele pot fi descarcate individual sau in masa (toate), caz in care se va descarca o arhiva zip, care va contine toate cele 3 documente necesare, gata completate:
- cererea
- declaratia pe propria raspundere
- lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatii
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
1 Comment