Daca o firma neplatitoare de TVA din Romania doreste sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri (adica o livrare de bunuri in UE) sau un export (adica o livrare de bunuri in afara UE) atunci trebuie sa stie ca, la fel ca in cazul in care ar efectua livrari in tara, operatiunile sunt scutite de TVA.
Potrivit art. 310 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite.
Aceste operatiuni pentru care se aplica scutirea prevazutela art. 268 alin.(1) sunt:
- operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata
- locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania
- livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare
- livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica
Asadar, potrivit acestui articol, vanzarea de bunuri in UE sau in afara UE este scutita de TVA.
Pentru livrarile in UE, firma neplatitoare de TVA din Romania, nu are obligatia de a solicita obtinerea codului special conform art. 317 din Codul fiscal si astfel nu va avea nici obligatia depunerii Declaratiei 390.
Pe scurt si foarte simplificat, in baza art. 317 din Codul fiscal Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, ai obligatia sa te inregistrezi in scop special de TVA daca esti neplatitor de TVA si:
- efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau
- efectuezi achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau
- prestezi servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon
Practic livrarile intracomunitare de bunuri nu intra in lista situatiilor pentru care exista obligatia de obtinere a codului special de TVA.
Este important de mentionat, ca desi aceste operatiuni sunt scutite de TVA, valoarea lor se include in cifra de afaceri care se compara cu plafonul de 300.000 lei prin a carui depasire firmele au obligatia de inregistrare in scop de TVA.
De exemplu, firma X are urmatoarele vanzari in cursul anului 2020:
- livrari de bunuri in tara: 200.000 lei
- exporturi: 50.000 lei
- livrari intracomunitare 60.000 lei
Pentru anul 2020, cifra de afaceri = 200.000 lei + 50.000 lei+ 60.000 lei = 310.000 lei. Depasind plafonul de 300.000 lei, firma X va avea obligatia inregistrarii in scop de TVA in Romania.
Astfel, chiar daca efectuezi doar livrari intracomunitare sau exporturi, de asemenea scutite, totusi, daca valoarea lor anuala depaseste 300.000 lei, va trebui sa te inregistrezi in scop de TVA. Persoanele care aplica regimul special de scutire au obligatia sa tina evidenta acestor livrari de bunuri cu ajutorul jurnalului pentru vanzari. Facturile le vor emite de pe codul lor de inregistrare fiscala obisnuit.
Testeaza gratuit programele noastre: SmartBill Facturare, Gestiune, Contabilitate sau ManagerConta si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.
Am citit articolul si sunt interesat de subiect.
Nu prea inteleg cu de la:
„locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania”
se intelege
„Pe scurt si foarte simplificat, in baza art. 317 din Codul fiscal Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, ai obligatia sa te inregistrezi in scop special de TVA daca esti neplatitor de TVA si:”
Da, cat timp este vorba de scopul special nu vad sa se incadreze livrarile/exporturile de bunuri la niciuna dintre situatii.
Ultima varianta ramane inregistrarea in scopuri de TVA(nu regim special) pentru aceasta situatie.
Concluzie trasa in urma acestui articol, nu din alte surse.
Buna ziua Raul,
Pentru livrari intracomunitare de bunuri exporturi de bunuri, asa este, nu se solicita cod special. Mai precis, persoana impozabila neplatitoare de TVA nu are obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal in urmatoarele cazuri:
• livrari intracomunitare de bunuri;
• exporturi de bunuri (livrarea bunurilor din Romania intr-un stat din afara comunitatii);
• importuri de bunuri (livrarea bunurilor dintr-un stat extracomunitar in Romania);
• achizitiile intracomunitare de bunuri in limita plafonului anual de 34.000 de lei.
Cat timp cifra de afaceri (calculata potrivit reglementarilor specifice TVA) ramane sub plafonul de 300.000 lei/an, atunci nu exista obligatia de inregistrare in scop de TVA in regim normal pentru aceste tranzactii.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Iar daca firma este neplatitoare de tva insa are si cod special, ramane sub plafonul de 300.000 lei/an si face vanzari intracomunitare de bunuri va emite facturi fara tva ? Iar pe facturi trebuie sa apara CUI – ul firmei sau codul special de TVA ? Multumesc!
Buna ziua Justin,
Codul special de TVA nu este necesar pentru livrari intracomunitare de bunuri – deci puteti emite facturi pe CUI-ul existent,fara TVA.
Mult succes!
Buna seara,
Am urmatoarea intrebare:
Pe un SRL achizitionez materiale de constructii de la diversi producatori din RO. Aceste sunt exportate in UE (Germania, Olanda). Factura de export este fara TVA. Factura de achizitie din RO este cu TVA. Cum se recupereaza TVA-ul? Va multumesc anticipat
Buna ziua Cristian,
Prin decontul de TVA se poate solicita recuperarea TVA prin bifarea unei casete dedicate in acest sens de la finalul declaratiei. Rambursarea se efectueaza cu inspectie anticipata sau ulterioara, in functie de indeplinirea unor conditii.
Dupa aprobarea rambursarii suma se vireaza din Trezorerie in contul curent al societatii dumneavoastra, asa cum a fost mentionat in antet pe decontul de TVA.
Mult succes!
Bună ziua!
Firmă neplatitoare de TVA dar care a emis cod special pentru achiziții intracomunitare și a făcut o primă achiziție de 2000 euro trebuie sa plătească Tva-ul in Romania dacă factura a fost emisă de furnizor fără TVA ? Se acordă scutire de TVA la achiziții de până în 10000 de euro/an chiar daca factura mea este emisă fără TVA?Mulțumesc!
Buna ziua Corina,
Din moment ce detineti un cod special si l-ati comunicat furnizorului, acesta a intocmit corect factura, fara TVA. Dumneavoastra aveti obligatia sa calculati TVA, sa depuneti decontul TVA la stat si sa platiti TVA la buget. Acest lucru este valabil chiar daca achizitia este sub plafonul de 10.000 euro.
Mult succes si o zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt un proaspat SRL cu TVA deoarece abia am depasit plafonul celor 300.000lei. Urmatoarea factura va fi pt prestari servicii unei firme din Italia. Cum va arata factura? Cu sau fara TVA? Multumesc
Buna ziua Eduard,
Daca factura se va emite catre o persoana juridica din Italia cu cod valid de TVA atunci factura nu va contine TVA cu mentiunea “neimpozabil in Romania” iar beneficiarul din Italia va proceda la taxare inversa. Aceasta tranzactie o veti declara in formularul 300 si in formularul 390. Nu se declara in formularul 394.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!