Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Livrarile intracomunitare de bunuri si exporturi realizate de neplatitorii de TVA

importuri intracomunitare

Daca o firma neplatitoare de TVA din Romania doreste sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri (adica o livrare de bunuri in UE) sau un export (adica o livrare de bunuri in afara UE) atunci trebuie sa stie ca, la fel ca in cazul in care ar efectua livrari in tara, operatiunile sunt scutite de TVA.

Potrivit art. 310 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite.

Aceste operatiuni pentru care se aplica scutirea prevazutela art. 268 alin.(1) sunt:

  1. operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata
  2. locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania
  3. livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare
  4. livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica

Asadar, potrivit acestui articol, vanzarea de bunuri in UE sau in afara UE este scutita de TVA.

Pentru livrarile in UE, firma neplatitoare de TVA din Romania, nu are obligatia de a solicita obtinerea codului special conform art. 317 din Codul fiscal si astfel nu va avea nici obligatia depunerii Declaratiei 390.

Pe scurt si foarte simplificat, in baza art. 317 din Codul fiscal Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, ai obligatia sa te inregistrezi in scop special de TVA daca esti neplatitor de TVA si:

  • efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an sau
  • efectuezi achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau
  • prestezi servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon

Practic livrarile intracomunitare de bunuri nu intra in lista situatiilor pentru care exista obligatia de obtinere a codului special de TVA.

Este important de mentionat, ca desi aceste operatiuni sunt scutite de TVA, valoarea lor se include in cifra de afaceri care se compara cu plafonul de 300.000 lei prin a carui depasire firmele au obligatia de inregistrare in scop de TVA.

De exemplu, firma X are urmatoarele vanzari in cursul anului 2020:

  • livrari de bunuri in tara: 200.000 lei
  • exporturi: 50.000 lei
  • livrari intracomunitare 60.000 lei

Pentru anul 2020, cifra de afaceri = 200.000 lei + 50.000 lei+ 60.000 lei = 310.000 lei. Depasind plafonul de 300.000 lei, firma X va avea obligatia inregistrarii in scop de TVA in Romania.

Astfel, chiar daca efectuezi doar livrari intracomunitare sau exporturi, de asemenea scutite, totusi, daca valoarea lor anuala depaseste 300.000 lei, va trebui sa te inregistrezi in scop de TVA. Persoanele care aplica regimul special de scutire au obligatia sa tina evidenta acestor livrari de bunuri cu ajutorul jurnalului pentru vanzari. Facturile le vor emite de pe codul lor de inregistrare fiscala obisnuit.

Testeaza gratuit programele noastre: SmartBill Facturare, Gestiune, Contabilitate sau ManagerConta si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *