Codurile CAEN si COR sunt doua incadrari care se utilizeaza pentru situatii diferite. Codul CAEN se utilizeaza pentru stabilirea activitatilor desfasurate de persoanele juridice, in timp ce codul COR se refera la tipul de activitate desfasurata de un salariat la un angajator. Pe de alta parte codul EORI este un cod al firmei atribuit in relatia cu autoritatile vamale.
Codul CAEN
CAEN este un acronim de la Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala si este o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Prin stabilirea de catre fiecare entitate a CAEN-ului sub care opereaza, se pot face statistici la nivel national cu privire la activitatea firmelor.
Orice persoana juridica, la infiintare, trebuie sa isi aleaga cel putin un cod CAEN. Poate opta sa aleaga si mai multe coduri, insa unul trebuie sa fie principal – este vorba de cel care reflecta activitatea preponderenta a firmei, iar celalalte coduri CAEN vor fi coduri secundare.
Legea societatilor comerciale prevede obligatia ca actul constitutiv al societatii sa mentioneze obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale.
Codurile CAEN sunt reglementate de Ordinul nr. 337 din 20 aprilie 2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN. Forma actualizata este disponibila aici.
Codul COR
Codul COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) este un cod de 6 caractere atribut fiecarui salariat , se mentioneaza in contractul de munca si reflecta tipul activitatii desfasurate de acesta la angajator. Acest cod se declara si se inregistreaza in REVISAL o data cu inregistrarea contractelor de munca.
Exista unele pozitii care fac dificila gasirea unui echivalent in codul COR insa acest lucru este obligatoriu si prin urmare in unele situatii se recurge la incadrarea fortata intr-o anumita categorie.
Aceasta incadrare COR se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.
Codurile COR sunt publicate in Ordinul nr. 1.832/856/2011. De la publicarea ordinului in 2011, au existat permanente actualizari cu noi ocupatii aparute. Forma actualizata a acestuia se gaseste aici.
Codul EORI
Codul EORI este un numar unic in UE, atribuit de autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre in vederea utilizarii acestuia la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI urmatoarele persoane:
- operatorii economici care exercita activitati de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii
- persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc sau scot marfuri in sau din UE
In Romania, inregistrarea si atribuirea numerelor EORI se face de catre Directia Generala a Vamilor. Numerele EORI vor fi solicitate la directiile regionale vamale in a caror raza de competenta teritoriala isi au sediul.
Testeaza gratuit programele noastre: Facturare, Gestiune sau Contabilitate Online si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.