Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – noutati privind Masura 2 si noi propuneri legislative privind combaterea evaziunii fiscale

SmartBill

1. Starea de alerta a fost prelungita incepand cu data de 12 iunie 2021 pentru inca 30 de zile in baza Hotararii nr. 636 din 9 iunie 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 12 iunie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

2. Un recent proiect legislativ propune prorogarea termenului de preluare a activitatii de solutionare a contestatiilor formulate impotriva titlurilor de creanta, precum si a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal din subordinea ANAF in subordinea MFP pana la 1 octombrie 2021. Masura initiala, aprobata in decembrie 2020 prin Legea 295 a fost apreciata de specialisti ca fiind una pozitiva.

3. Urmatoarele zile de sarbatoare legala sunt 20 si 21 iunie (Rusaliile). Angajatorii trebuie sa urmareasca ca pentru angajatii care lucreaza in zilele libere oficiale sa asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care, justificat, nu se acorda zile libere, pentru aceste zile sa beneficieze de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

4. Companiile care nu si-au indeplinit obligatia de depunere a situatiilor financiare anuale (termenul scadent fiind 31 mai 2021) risca urmatoarele amenzi, in functie de durata intarzierii:

  • intre 1 zi si 15 zile lucratoare, amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei
  • intre 16 zile si 30 zile lucratoare, amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000 lei
  • peste 30 de zile lucratoare amenda este cuprinsa intre 1.500 lei si 4.500 lei.

5. In data de 09.06.2021 s-a inregistrat la Senat spre dezbatare o propunere legislativa care vizeaza anumite modificari aduse Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit propunerii, constituie infractiune si se pedepeseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, declararea cu rea vointa de catre catre contribuabil a impozitelor, taxelor, contributiilor avand ca rezultat obtinere fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensari datorate bugetului general consolidat.

6. In sedinta de Guvern din 09.06.2021 s-a aprobat proiectul actului normativ care vizeaza deblocarea fondurilor pentru Masura 2,  prin realocarea lor de la Masura 3. Potrivit comunicatelor oficiale, fondurile alocate Masurii 2 vor fi suplimentate cu 207 mil. euro. Masura 3 va fi reluata prin pachetul european de sprijin REACT-EU, cu toate CAEN-urile prevazute de Legea 220/2020.

7. Conform Ordinului nr. 632 din 19 aprilie 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente perioadei de raportare iunie 2021 se aplica un nou model al Decontului de TVA.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii vor putea opta pentru completarea unui  formular de decont simplificat, bifand casuta corespunzatoare din formularul pdf.

8. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care introduce masuri de compensare a reducerii veniturilor pentru persoanele care au realizat venituri inainte de instituirea starii de urgenta, in baza unor contracte de drepturi de autor si drepturi conexe.

Artistii au beneficiat pana la inceputul lunii iunie de somaj tehnic in baza OUG 30/2020, iar din iunie 2021 vor putea solicita acordarea indemnizatiei de 41,5% din castigul salarial mediu brut, prevazuta de OUG 132/2020.

Indemnizatia se acorda numai in cazul reducerii timpului de munca si/sau a veniturilor, potrivit unei proceduri aprobate prin HG nr. 719/2020, incepand cu drepturile lunii iunie 2021 fiind necesara depunerea unei cereri insotita de o declaratie pe propria raspundere.

Masura se aplica pe durata starii de alerta si inca 3 luni dupa incetarea acesteia.

Actul normativ este OUG nr. 44 din 3 iunie 2021 pentru modificarea OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicat in MOF 575 din 07.06.2021 .

9. Incepand cu data de 3 iunie se utilizeaza noi formulare pentru declararea numerarului insotit si neinsotit, ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului UE 1672/2018 din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intra sau iese din Uniune. Cele doua formulare noi sunt denumite: Formular declarare numerar in cazul numerarului insotit, respectiv Formular de informare cu privire la numerar in cazul numerarului neinsotit care intra sau iese din Uniune in colete postale, expedieri de curierat, bagaje neinsotite sau marfuri containerizate. Documentele sunt disponibile pe site-ul Directiei Generale a Vamilor.

10. Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat un Plan National de Redresare si Rezilienta in care sunt incluse  un set de masuri in mai multe domenii de activitate. Din punct de vedere fiscal, printre masurile propuse amintim: reforma ANAF prin digitalizare, modernizarea sistemului vamal si implementarea vamii electronice, revizuirea cadrului fiscal, imbunatatirea administrarii marilor contribuabili, introducerea unui model mai transparent si orientat spre servicii al administrarii taxelor sau implementarea analizei cheltuielilor in domeniul de sanatate si educatie.

11. Ministerul Economiei a publicat o situatie actualizata la data de 11 iunie 2021 a granturilor pentru cele 2 masuri – masura 1 si masura 2. In ce priveste masura 1, din 29.250 solicitari transmise, au fost platite 17.329. Pentru masura 2, din cele 22.226 solicitari transmise, 16.825 au fost aprobate sau admise in lista de asteptare, si din aceastea, au fost platite 8.293.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *