Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – termen nou pentru depunerea declaratiei privind impozitul pe profit si a declaratiei privind impozitul micro pe trimestrul 4

Cronica SmartBill

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1.Termenele pentru depunerea D 101 pe 2021 si D 100 pe trimestrul 4 din 2021. In anul 2022 , ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 153/2020,  se schimba termenele pentru depunere D101 privind impozitul pe profit pe anul 2021 si a D100 privind impozitul pe venitul microintreprinderilor pe trimestrul 4 din 2021, astfel:

a) pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator (25 iunie 2022)

b) pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, termenul pentru depunerea declaratiei aferente trimestrului IV si plata impozitului aferent acestui trimestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator (25 iunie 2022)

c) pentru platitorii de impozit specific unor activitati, termenul pentru depunerea declaratiei aferente semestrului II si plata impozitului aferent acestui semestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator (25 iunie 2022)

2. Plafoanele Instrastat pentru 2022

Pentru anul 2022 pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra – UE sunt:

  • 900.000 lei pentru exporturi intra – UE de bunuri si respectiv
  • 900.000 lei pentru importuri intra – UE de bunuri

Firmele care in cursul anului 2021 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi intra-UE si respectiv importuri intra-UE de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna ianuarie 2022.

In cursul anului 2022 pot deveni furnizori de date Intrastat si alte firme care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2022. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2022 a exporturilor si/sau a importurilor intra-UE de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, exporturi si respectiv importuri intra-UE de bunuri.

Baza legala: Ordinul nr. 773 din 1 noiembrie 2021.

3. ANAF a publicat o lista cu principalele deficiente intalnite la controalele derulate in semestrul 1 2021. Lista este disponibila aici.

4. Fiindca se apropie sarbatorile de Craciun, se ridica tot mai mult problema impozitarii primelor de Craciun.

Codul fiscal care arata ca nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora. In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:

  • cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie

Sumele pana la acest nivel de 150 lei nu sunt supuse nici contributiilor sociale.

Este important de mentionat ca un angajat cu un copil minor poate benefia de o prima in suma de 300 lei neimpozabila si nesupusa contributiilor sociale obligatorii, din care 150 lei pentru salariat si 150 lei pentru copil minor.

5. Luna decembrie 2021 are 22 de zile lucratoare si urmatoarele zile libere oficiale:

  • 1 decembrie – ziua nationala a Romaniei (miercuri)
  • 25 decembrie – prima zi de Craciun (sambata)
  • 26 decembrie – a doua zi de Craciun (duminica)

6. DGRFP Iasi a publicat un material util referitor la documentele necesare inregistrarii in scop de TVA. Astfel, persoana care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea prin optiune, la infiintare,  va trebui sa depuna la ANAF, dupa caz:

  • cererea de inregistrare in scopuri de TVA (formular 098), in cazul persoanelor impozabile care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. Cererea de inregistrare in scopuri de TVA se depune la organul fiscal competent in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.
  • declaratia de inregistrare fiscala, in cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. In aceasta situatie, declaratia de inregistrare fiscala se depune cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se face prin completarea rubricii “Date privind vectorul fiscal”, sectiunea “Taxa pe valoarea adaugata” din declaratie.

Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, ulterior infiintarii,  prin optiune sau prin depasirea plafonului de TVA, depune la ANAF declaratia de mentiuni, avand completata rubrica “Date privind vectorul fiscal”, sectiunea “Taxa pe valoarea adaugata.

Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, persoanele impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fac obiectul unei analize de risc efectuate de organul fiscal central .

In cazul in care o persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile legale si nu solicita inregistrarea, organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *