Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – noutati fiscale si in domeniul salarizarii

Cronica antreprenoriala

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Codul muncii a fost completat cu o noua prevedere din 2022: salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prevederile se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca cu o durata de peste 24 de luni. Actul normativ nu impune insa o majorare de o anumita valoare. Baza legala: OUG 130/2021

2. Incepand cu veniturile lunii ianuarie 2022, se majoreaza valoarea cadourilor in bani si/sau in natura, cu diferite ocazii, de la 150 de lei la 300 lei. Pentru acestea nu se aplica impozit si nici contributii sociale. Mai precis, in cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile si scutite de contributii sociale, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

  • cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie

Cadourile acordate cu alte ocazii decat cele mentionate, au un tratament fiscal similar veniturile din salarii, respectiv se supun impozitului si contributiilor sociale. Baza legala: OUG 130/2021

3. Se introduce contributia la sanatate pentru venitul din pensii care depaseste 4.000 lei. Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate. In prezent Codul fiscal prevede posibilitatea scaderii doar a a sumei de 2.000 lei in contxtul in care pensiile sunt scutite de contributia la sanatate. Baza legala: OUG 130/2021

4. Tichete cadou nu se vor mai putea acorda tertilor, ci numai propriilor angajati.

5. In ce priveste TVA, incepand cu anul 2022, pentru livrarea de locuinte sociale, cand suprafata utila este mai mica de 120 mp, iar pretul este mai mic de 450.000 lei, livrate catre persoane fizice, se aplica cota redusa de TVA de 5%, indiferent de numarul de locuinte achizitionate si se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele cu suprafata utila de maxim 120 mp, daca valoarea locuintei este cuprinsa in plafonul de 450.000 lei, la maxim 700.000 lei, exclusiv TVA, cand locuintele sunt livrate catre persoane fizice. Scutirea de TVA se aplica pentru o singura locuinta vanduta catre persoane fizice sau familie.
Se introduce incepand cu livrarile aferente lunii ianuarie 2022 aplicarea cotei reduse de 5% la livrarea de energie termica in sezonul rece (din 1 noiembrie pana la 31 martie a anului urmator), destinata urmatoarelor categorii de consumatori:

  • populatie
  • spitale publice si private, unitati de invatamant publice si private
  • organizatii neguvernamentale, precum si unitatile de cult
  • furnizori de servicii sociale, publici si privati, acreditati

Baza legala: OUG 130/2021

6. Se organizeaza «Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%», in format electronic, pe baza informatiilor din actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute mai sus, autentificate incepand cu data de 1 ianuarie 2022. Se introduc mai multe formalitati si obligatii pentru notarii publici.

7. Se suspenda acordarea sumelor pentru educatia timpurie pana la 31.12.2022 (OUG 130/2021).

8. Plafonul pentru incadrarea ca microintreprinderi nu a fost majorat in versiunea publicata in MOF , desi in varianta initiala proiectul prevedea o scadere a plafonului de la 1.000.000 eur la 500.000 eur.

9. In luna ianuarie a anului 2022 se acorda un ajutor financiar in valoare de 1.200 lei pensionarilor sistemului public de pensii si beneficiarilor de drepturi prevazute de legi cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei.
Pentru cei ale caror venituri au valori cuprinse intre 1.001—1.600 lei inclusive, ajutorul financiar se calculeaza ca diferenta intre valoarea de 2.200 lei si veniturile cumulate din pensii ale acestora. Baza legala: OUG 132/2021

10. Incepand de luni, 20 decembrie 2021, cetatenii care intra in Romania nu vor mai fi nevoiti sa completeze declaratia epidemiologica, verificata pana acum la punctele de trecere a frontierei, intrucat toate datele din declaratia epidemiologica se regasesc in formularul digital de intrare in Romania. Formularul digital de intrare in Romania va scurta timpul de asteptare in punctele de trecere a frontierei prin faptul ca cetatenii vor avea de trecut un singur filtru, nu doua ca pana in prezent, verificarea datelor fiind facuta automatizat.

11. ANAF a publicat in 17.12.2021 o brosura pentru persoanele fizice care obtin venituri din transferul de criptomonede. Aceasta este disponibila aici.

12. Se stabileste cota redusa de TVA de 5%, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, pe suport fizic si/sau pe cale electronica, cu exceptia celor care au, in totalitate sau in mod predominant, un continut video sau un continut muzical audio si a celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii (L 291/2021).

13. Potrivit OUG 126/15.12.2021, incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:

  • 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap
  • 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3)
  • 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap

Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.

In luna ianuarie 2022 persoanele cu dizabilitati beneficiaza in mod exceptional de o indemnizatie compensatorie.

Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizatia compensatorie se acorda dupa cum urmeaza:

  • in valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav
  • in valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat
  • in valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu

    Pentru copilul cu handicap indemnizatia compensatorie se acorda dupa cum urmeaza:
  • in valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav
  • in valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat
  • in valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *