Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Ce obligatii fiscale au persoanele fizice care incaseaza venituri din dividende in 2022?

Declaratii

Veniturile din dividende reprezinta o sursa de venit comuna in randul antreprenorilor, iar problema declararii si taxarii lor a devenit mai frecventa, mai ales de cand legea ne permite distribuirea lor atat anual, cat si trimestrial.

In ceea ce priveste incasarea de venituri din dividende, persoanele fizice trebuie sa cunoasca cateva aspecte fiscale privind declararea lor, atunci cand este cazul.

Reamintim faptul ca pentru distribuirea profitului sub forma de dividende, entitatea trebuie sa retina un impozit de 5% din valoarea repartizata persoanelor fizice, iar persoanele fizice care incaseaza venituri din dividende au si ele la randul lor urmatoarele obligatii:

  • daca veniturile din dividendele incasate depaseste plafonul a 12 salarii minime pe economie – pentru anul 2022 plafonul este de 30.600 lei – atunci persoana fizica trebuie sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%).
  • daca veniturile din dividendele incasate se afla sub plafonul a 12 salarii minime pe economie – pentru anul 2022 plafonul este de 30.600 lei – atunci persoana fizica nu are nicio obligatie.

Potrivit art. 155 din Codul Fiscal, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, CASS pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

  • venituri din salarii si asimilate salariilor
  • venituri din pensii, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei
  • venituri din activitati independente
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuale
  • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor
  • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
  • venituri din investitii – dividende
  • venituri din alte surse

Atentie! Obligatia achitarii CASS (10%) poate sa intervina si daca persoana fizica, pe langa veniturile din dividende, mai incaseaza si alte forme de venituri (venituri din activitati independente – PFA) si care cumulat depasesc plafonul a 12 salarii minime pe economie.

Cota de 10% CASS se aplica asupra plafonului de 30.600 lei, adica persoana fizica va achita suma de 3.060 lei/an.

Faptul ca poate aveti si calitatea de angajat la o firma nu va scuteste de plata CASS in cazul depasirii plafonului cu privire la incasarea veniturilor din dividende.

Declaratia unica se poate depune pana la data de 25 mai 2022 sau in termen de 30 zile de la data depasirii plafonului de 30.600 lei.

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta astfel:

  • prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual” – disponibil pe site-ul www.anaf.ro
  • prin intermediul serviciului „Depunere declaratii” – disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat
  • in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire

Plata contributiei la asigurari sociale de sanatate se poate efectua pana la data de 25 mai a anului urmator, adica pana la data de 25.05.2023.

Unde pot achita taxele din declaratia unica?

Toate taxele regasite in declaratia unica se platesc in acelasi cont, care difera in functie de localitatea de care apartine respectiva persoana. Contul unic disponibil in care se platesc aceste taxe este contul 55.04 „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire“ deschis pe codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

IBAN-urile aferente acestui cont pentru fiecare localitate/trezorerie se pot gasi la ANAF.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *