Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Ce trebuie sa stie antreprenorii despre SPV?

Spatiul privat virtual

Ce este SPV?

Spatiul privat virtual este un serviciu gratuit pus la dispozitie de ANAF prin care se asigura comunicarea online cu Fiscul.

Prin acest serviciu se pot obtine informatii cu privire la obligatiile fiscale, se pot primi acte administrative fiscale si alte documente, informatii cu privire la contributiile sociale, precum si acces la alte servicii electronice puse la dispozitie in SPV.

Pentru cine este obligatoriu SPV?

Incepand cu 01 martie 2022, inrolarea in SPV este obligatorie pentru persoanele juridice, precum si pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate economica in mod independent.

Contribuabilii persoane juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoanele fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent in una dintre formele prevazute de O.U.G nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, potrivit prevederilor art. 79 alin.(11) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pot transmite solicitarile numai prin Formularul de contact din cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual.

Asadar, nu mai exista optiune de a merge la ghiseul ANAF pentru transmiterea de solicitari.

Contabilitate externalizata – SPV

In cazul in care contabilitatea este externalizata, contabilul extern va trebui sa se autorizeze pentru access in contul de SPV al firmei client.

In instructiunile de inrolare se mentioneaza ca la arhiva zip se ataseaza Actul de identitate al reprezentantului legal/reprezentantului desemnat/imputernicitului si documentele din care rezulta calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat respectiv de imputernicit, potrivit art. 18, alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

In practica va fi nevoie de urmatoarele documente care vor fi atasate cererii de autorizare SPV:

a) contract de contabilitate semnat

b) cartea de identitate a contabilului

c) cartea de identitate a administratorului

d) copie dupa codul fiscal al societatii

e) actul constitutiv

f) imputernicire.

Dupa crearea contului in SPV, vor fi disponibile mai multe servicii: transmiterea de mesaje, solicitari, access la buletinul fiscal, obtinerea extraselor de cont pentru persoanele care au cont deschis la trezorerie, transmitere RO e-Factura si RO e-Transport.

A blue rectangular sign with white text

Description automatically generated

In sectiunea eliberare documente se vor putea solicita documente precum certificat de atestare fiscala sau fisa de evidenta fiscala.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Tot din SPV se pot obtine duplicate pentru declaratiile fiscale transmise precum si pentru raportarile contabile, se poate obtine vectorul fiscal al firmei sau un istoric al declaratiilor.

A computer screen shot of a computer

Description automatically generated

Aceste documente sunt utile societatilor de contabilitate, mai ales atunci cand preiau un client nou, pentru ca au astfel acces la toate informatiile fiscale privind societatea respectiva.

Tot prin SPV se pot adresa intrebari organului fiscal prin intermediul formularului de contact accesibil din cadrul SPV prin selectarea categoriei ”Asistenta si indrumare de specialitate in domeniul fiscal” (prima categorie). Raspunsul la solicitari se primeste tot prin SPV in termenul legal de raspuns.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *