Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Propuneri legislative provind modificarea plafoanelor la tranzactii cu numerar si introducerea plafonului pentru soldul casieriei

modificari legislative fiscale

Ministerul de Finante a publicat pe data de 19 septembrie 2023 un proiect legislativ care contine o lista intreaga de modificari ale legislatiei fiscale, ale legii societatilor comerciale, dar si ale Legii 70/201, act normativ care reglementeaza plafoanele la tranzactiile cu numerar.

In situatia in care aceste modificari se vor publica in Monitorul Oficial, vor avea impact asupra activitatii tuturor societatilor care efectueaza tranzactii cu numerar.

Legea 70/2015 prevede in prezent ca operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica (denumite in continuare entitati) de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legi, insa stabileste niste exceptii, pana la anumite plafoane.

Lista de modificari propuse este:

1. Introducerea unui plafon pentru soldul casieriei. 

In prezent, nu exista un plafon al sumelor in numerar care pot fi pastrate in casieria societatii, insa la un eventual control, aceste sume trebuie sa exista fizic .

Prin proiect se propune introducerea unui plafon de 50.000 lei al soldului casieriei. Concret, sumele in numerar aflate in casieria entitatilor nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii  salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.  Sumele in numerar care depasesc plafonul vor fi depuse in conturile bancare ale persoanelor respective in termen de doua zile lucratoare.

2. Plafoane noi la incasari si plati intre entitati

Se pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

a) incasari de la entitatile mentionate anterior, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei la o persoana (in prezent 5.000 lei)

b) incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la entitatile mentionate, in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana (in prezent 10.000 lei)

c) plati catre entitati, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei persoana (in prezent 5.000 lei), dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi (in prezent 10.000 lei)

d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei/zi (in prezent 10.000 lei)

e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei (in prezent 5.000 lei), stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar. 

3. Plafoane noi la tranzactii cu numerar cu persoane fizice

Operatiunile de incasari in numerar efectuate de entitati de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei (in prezent 10.000 lei) catre/de la o persoana, pana la data 31 decembrie 2025 si 2.500 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise platile si incasarile fragmentate in numerar catre/ de la o persoana pentru tranzactiile mai mari de 5.000 lei pana la data de 31 decembrie 2024 si 2.500 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

4. Tranzactii intre persoane fizice

Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei (in prezent 50.000 lei )/tranzactie pana la data de 31 decembrie 2024 si 5.000 lei/tranzactie incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei (in prezent 50.000 lei) pana la data de 31 decembrie 2024 si 5.000 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 10.000 lei pana la data de 31 decembrie 2024 si 5.000 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

Se modifica si sactiunile in cazul nerespectarii acestor prevederi. De exemplu, in cazul detinerii in casierie a unei sume care depaseste plafonul de 50.000 lei, sanctiunea aplicabila va fi de 25% din suma care depaseste plafonul, dar nu mai mult de 500 de lei.

Important! In situatia in care aceste masuri se vor publica in Monitorul Oficial, vor intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii, asadar antreprenorii vor avea la dispozitie foarte putin timp pentru a regla soldul casieriei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *