Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Certificat de amanare de la plata TVA, plafon venituri obtinute in concediul de crestere copil, scutire de TVA la export – Cronica antreprenoriala

Certificat de amanare

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. In MOF 829 din 14 septembrie 2023 s-a publicat Ordinul nr. 2 494 din 4 septembrie 2023 pentru modificarea Ordinului ministrului finantelor nr. 3.225/2020 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri. Institutia care va gestiona acest proces este Autoritatea Vamala Romana. Anterior, institutia responsabila era Directia Generala a Vamilor.

Prin acest act normativ se modifica modelul cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a TVA.

2. Parintii de gemeni, tripleti si multipleti vor avea beneficii in plus dupa ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022. Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizatiei lunare pentru copiii nascuti din sarcini gemelare, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil, in conditiile prevazute de lege.

Normele metodologice adoptate clarifica si procedura in cazul cumulului de drepturi pentru copiii intre 0-2 ani si copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acorda si in cazul copiilor nascuti in timpul in care parintii primesc deja indemnizatia pentru cresterea altui copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilitati fiscale pentru parinti prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obtinut de parinte in perioada concediului pentru cresterea copilului. Astfel, plafonul urca de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

3. Incepand cu obligatiile fiscale aferente lunii august, se va utiliza noul model al formularului 300 – Decont de taxa pe valoarea adaugata.

Formatul actualizat a fost publicat in data 28.08.2023.

Acesta este disponibil aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/300.html

4. Incepand cu 7 noiembrie 2023 intra in vigoare noi prevederi legislative privind raportarea catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Cel mai important este Ordinul nr. 192 din 28 iunie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind transmiterea informatiilor catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Un alt act normativ important care intra in vigoare tot pe data de 7 noiembrie 2023 este Ordinul nr. 215 din 18 august 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind inregistrarea entitatii raportoare in evidentele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

5. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea reaminteste intr-un comunicat ca imputernicirea sau mandatul de reprezentare este generala/general pentru toate operatiunile din Spatiul Privat Virtual si contine acordul cu privire la accesul la informatiile referitoare la istoricul actiunilor anterioare al persoanei reprezentate.

Imputernicirea sau mandatul de reprezentare acordat in vederea accesului la Spatiul Privat Virtual trebuie sa fie semnat de catre persoana care are calitatea de a mandata sau de catre notarul public.

Revocarea imputernicirii se realizeaza de persoana fizica/reprezentantul legal al unei persoane juridice sau reprezentantul desemnat al entitatii fara personalitate juridica care este inregistrata ca utilizator SPV.

6. Consiliul Concurentei anunta intr-un comunicat publicat in 08.09.2023 ca preturile medii ale alimentelor de baza vizate de ordonanta de plafonare a adaosurilor comerciale au scazut cu pana la 49% in marile lanturi de magazine in luna august a acestui an, comparativ cu luna iunie din 2023.

Cele mai mari reduceri s-au inregistrat la fructe si legume: pretul mediu al prunelor a scazut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, in timp ce rosiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii si cartofii s-au ieftinit cu 31% pana la 37%, in august 2023 fata de iunie 2023.

La 1 august 2023 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza: paine, lapte, branza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti vrac si zahar.

7. Societatile care fac exporturi trebuie sa tina cont ca exporturile sunt scutite de TVA daca sunt indeplinite anumite conditii.

Exporturile sunt scutite de taxa in urmatoarele conditii:

a) daca avem o livrare de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau;

b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui altui mijloc de transport de uz privat. Este scutita, de asemenea, si livrarea de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

(i) calatorul nu este stabilit in Uniunea Europeana, respectiv adresa sau domiciliul permanent nu este in interiorul Uniunii Europene. Adresa sau domiciliul permanent inseamna locul specificat astfel in pasaport, carte de identitate sau in alt document recunoscut ca document de identitate de catre Ministerul Afacerilor Interne;

(ii) bunurile sunt transportate in afara Uniunii Europene inainte de sfarsitul celei de-a treia luni ce urmeaza lunii in care are loc livrarea;

(iii) valoarea totala a livrarii, plus TVA, este mai mare decat echivalentul in lei a 175 euro, stabilit anual prin aplicarea cursului de schimb obtinut in prima zi lucratoare din luna octombrie si valabil de la data de 1 ianuarie a anului urmator;

(iv) dovada exportului se va face prin factura sau alt document care tine locul acesteia, purtand avizul biroului vamal la iesirea din Uniunea Europeana.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *